Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

www.nmpermelo.nl
 

 

 

 

 Woonwijk Ermelo-Zuid

 

 

De zuidrand van wijk Zuid vormt de overgang van een vrij stedelijk woongebied (met scholen en sportaccommodaties ) naar een open heidelandschap. De samenstelling van de beplanting in dit deel van de wijk Zuid is deels afgestemd op de directe nabijheid van de heide. De bomenfietsroute loopt via de Steynlaan door de wijk, bij diverse bomen staan naambordjes. Voor de wijk vormt de Groevenbeekse Heide een ideaal terrein om te spelen, wandelen en fietsen.

Basisschool De Klokbeker ligt dicht tegen de heide aan. School, gemeente, Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Jantje Beton hebben het plan omarmd om van deze omgeving iets bijzonders te maken. School(plein) en openbare buitenruimte worden in 2011 samengevoegd tot een voor kinderen uitdagende groene buurtspeelplaats.

In de wijk zijn diverse voorzieningen te vinden. Naast scholen en sportaccommodaties herbergt wijk Zuid meerdere voorzieningen op het gebied van (ouderen)zorg en gezondheid. De IJsvogel is een woonzorgcomplex nieuwe stijl en biedt ouderen ondersteuning bij hun wens om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. De Vijverhof is een wooncomplex voor ouderen/ senioren (55-plus), bestaande uit zelfstandige appartementen, een gemeenschappelijke recreatieruimte en een fraaie binnentuin(atrium).

Kunst in de wijk

Op diverse plaatsen in de wijk zijn kunstwerken te vinden zoals het beeld Haasje over (1977). In 2005 kreeg het een plaatsje op het heringerichte plein bij het gebouw van de Volksuniversiteit Het Palet aan het Kostersland. Het is een van de eerste werken van de Ermelose kunstenaar John Spek.

In 2005 werd het plantsoen op de hoek Oude Telgterweg / Suikerbakker ingericht als kunstpark en kreeg het de naam De Groene Enk. Fortuyn/O’Brien maakte het plan. Het bestaat uit vier gemengde Zeeuwse hagen van diverse struiken, die in een gebogen vorm liggen. Verder zijn bronzen boomknoesten en twee in elkaar passende grote kiezels van Pietra Serena gebruikt. De beplanting bestaat uit magnolia’s, Japanse esdoorns en diverse fruitstruiken.

Op het gazon voor sportcentrum Calluna aan de Herderlaan staat Doctor Livingstone we presume van kunstenaar D. de Wit, hier geplaatst is 1991.

Voor basisschool De Klokbeker staat het beeld Het levende water van Jacques W. Maris. Het is uitgevoerd in staal en geplaatst in 1972 ter gelegenheid van de nieuwbouw van de school.

DVS’33

Al sinds 1963 heeft de club het gemeentelijk sportpark aan de Sportlaan als thuishaven. Een ideale plek, dichtbij het centrum van Ermelo en vanuit de verschillende wijken van het dorp goed bereikbaar. In 1983 werd er een tribune bij het hoofdveld gebouwd, in 2011 vervangen door een hypermoderne tribune ontworpen door Buro voor Bouwkunde Ermelo. In 1997 werd de kleedaccommodatie verbouwd en uitgebreid. In 2010 werden enkele velden voorzien van kunstgras.

Sportcentrum Calluna

Het gemeentelijk sportcentrum Calluna is een sfeervol centrum, in zijn oorspronkelijke vorm gebouwd in 1975 en in 1990 gerenoveerd en uitgebreid tot zijn huidige vorm. Ook op technisch gebied is in de loop van de jaren veel verbeterd en vernieuwd met onder andere als gevolg dat Calluna tot de meest energiezuinige accommodaties van Nederland behoort. Het centrum bestaat uit een sporthal, een horeca-afdeling en een zwemaccommodatie met een wedstrijdbad, een recreatiebad met grote zonneweide en een peuterbad in de openlucht.

In 2010 werd Calluna gekozen tot Groenste Zwembad van Nederland. Calluna werd ondermeer beoordeeld op energiegebruik, waterverbruik, grondstoffen, verkoopproducten en mobiliteit. De verkiezing is een initiatief van www.ikzwem.nl in samenwerking met enkele andere organisaties.

 

Voor meer informatie:

www.dvs33.nl
www.calluna.org

 

 

 


index info EF-route

vorige                                                                                                                               volgende