Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

archief activiteiten              

activiteiten 2013

 


 

2 januari 2013                                                     Nieuwjaarsreceptie Gemeente Ermelo

Het was druk tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Na het bezoek van het college aan de stand kreeg het NMP na 20.15 uur de belangstelling van de Ermelose bevolking. Er was even rust tijdens de toespraak van burgemeester Baars. De inhoud van zijn toespraak, over duurzaamheid in Ermelo, sloot goed aan bij de cursus die het NMP gaat geven. Deze cursus start maandagavond 11 februari.

 
        
 
 

 

19 januari 2013                                              Nieuwjaarsbijeenkomst Stichting NMP Ermelo

In thuisbasis De Witte Heide van de Stichting NMP Ermelo was zaterdag 19 januari 2013 voor iedereen een nieuwjaarsbijeenkomst.

Op deze dag waren er tussen 11.00 en 16.00 uur verschillende activiteiten in de diverse ruimten van De Witte Heide. Zo vertelde Kees Witteveen meer over sterren en planeten en was er een demonstratie Tellurium. Ook draaide er een doorlopende presentatie met foto’s van Hans Pieters over het thema (winter)landschappen in Ermelo. De werkgroep Milieu van het NMP was aanwezig met informatie over o.a. zonnepanelen en energiebesparing en ook de werkgroep Thuiscomposteren was vertegenwoordigd. 

 

    

 


 

februari 2013                                                                 Houd de Warmte Binnen!

Driekwart van de winkeliers in het centrum van Ermelo houden bij koud weer de warmte binnen. Ze sluiten hun deuren en laten met een bordje weten dat hun winkels open zijn en de klanten welkom.
De landelijke actie waarbij speciale OPEN / DICHT-bordjes door de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo zijn rondgebracht, is dit jaar herhaald. Veel winkeliers gebruikten het bordje dat ze vorig jaar al kregen. Deze ronde zijn bijna 30 bordjes verstrekt. Het materiaal is weer gesponsord door het Klimaatverbond.
De conclusie is dat weer meer winkeliers zuinig zijn met energie, ten gunste van het milieu en van hun eigen portemonnee. Bovendien is het voor het personeel ook een stuk gezonder en voor de klanten aangenamer.
Een kwart van de winkels laat de warmte nog vervliegen. In enkele gevallen heeft dat met de onpraktische pui van hun winkel te maken. In meer gevallen is het echter een bewuste keus van de winkeliers om met open deuren klanten binnen te lokken. En zodoende dus "voor de vogeltjes" te stoken.
De klant is koning, dus kunnen de klanten hun winkeliers laten weten dat ze niet graag de winkeldeuren onnodig open zien staan: houd de warmte binnen. En natuurlijk is een complimentje op zijn plaats voor winkeliers die hun deuren milieubewust dicht houden.

Binnenkort, op vrijdag 8 februari, is het weer Warme Truiendag. Dan is de consument zelf aan zet: warme kleding aan en een extra sjaal, dan kan de verwarming een graadje of wat lager (elke graad lager stoken scheelt 7% gasverbruik). Dat is ook de warmte binnen houden!

Vorig jaar breide Ermelo de langste sjaal van Nederland (710 meter). Dit jaar organiseert de Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo voor de Warme Truiendag geen grote actie. Enkele scholen hebben wel plannen.

Bewust verbruiken van energie is en blijft voor iedereen van groot belang. 

 


 

8 februari 2013                                                                     Warme Truiendag

Ook dit jaar zal in Ermelo de Warme Truiendag niet onopgemerkt voorbijgaan. Twee basisscholen en hopelijk heel veel particulieren zullen op 8 februari 2013 de verwarming lager zetten en zich warm kleden, om samen op één dag heel veel energie te besparen. De Warme Truiendag is een landelijke actie op initiatief van het Klimaatverbond. In Ermelo wordt de dag voor de vierde keer gecoördineerd door de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo.

De openbare basisscholen de Waterval en de Cantharel vinden het belangrijk om hun leerlingen bewust te maken van energiebesparing en milieu. Daarom zullen de leerlingen van deze scholen zich vrijdag 8 februari extra warm kleden. Op de Cantharel zullen de lessen beginnen met de jassen aan. In de lessen zelf wordt aandacht besteed aan het nut van deze actie.

Vorig jaar hebben alle leerlingen van de Waterval, net als diverse organisaties in Ermelo waaronder het Rode Kruis, afdelingen van Veldwijk en Bartiméus, Pinel en de Oase, mee gebreid aan de langste sjaal van Nederland. Het prachtige kunstwerk van 710 meter is in bruikbare delen geschonken aan mensen die in de voormalige Oostbloklanden van de kou te lijden hadden.

Daltonschool De Waterval heeft besloten deze mensen ook dit jaar niet in de kou te laten staan. De leerlingen komen niet alleen zelf warm gekleed naar school, maar zullen extra kleding meenemen om aan mensen te schenken die geen geld of mogelijkheden hebben om hun verwarming hoger te zetten.

De kleding zal door leerlingen zelf aan Zending Zonder Grenzen, dat een depot in Ermelo heeft en de kleding zal verzenden, overhandigd worden.

Draagt u het milieu een warm hart toe, dan hoopt het Natuur- en Milieuplatform dat u dit jaar als particulier of organisatie ook aan de actie mee zult doen en uw warmste trui aan zult trekken. Samen kunnen we in Ermelo heel wat energie besparen. Want zoals u wellicht al weet: de verwarming 1 graad lager levert 7 procent besparing op voor het milieu én uw portemonnee!  Niet alleen op Warme Truiendag, maar ook daarna.

 


 

 

11 februari 2013                                                              Cursus Duurzaamheid

De Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo organiseert een cursus Duurzaamheid. Deze cursus wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Rabobank Randmeren StimuleringsFonds. Met deze cursus zijn deelnemers in staat om een eigen milieuplan, in de vorm van een soort programmaatje ‘Hoe verminder ik mijn mondiale voetafdruk?’, te maken. Daarnaast is er bewustwording van veranderingen in de natuur in eigen omgeving.

meer informatie

             

Ermelo's Weekblad

 


 

18 februari 2013                                                            Houd de Warmte Binnen                    

Maandag 18 februari om 10.30 uur heeft wethouder Tom Nederveen, in het kader van de actie "Houd de Warmte Binnen", aan het echtpaar Vliek het actiebordje Open/Dicht overhandigd. De wethouder bevestigde het bordje samen met Otto Volgenant (NMP Ermelo) aan de winkeldeur van de rijwielzaak aan de Groeneweg.

Doel van deze handeling is de bewustwording van het warmteverlies door openstaande deuren weer eens onder de aandacht te brengen. Vorig jaar hebben al veel winkeliers gehoor gegeven aan deze actie.   (zie ook hier)

                 

 

     


 

Maart 2013                                                           De Witte Heide maandelijks geopend

Met ingang van maart 2013 is onze ruimte in thuisbasis De Witte Heide iedere laatste zaterdag van de maand geopend van 11.00 tot 15.00 uur (met uitzondering van de maanden juli, augustus en december). Daarbuiten op afspraak via het secretariaat.

Kerklaan 5a linker zij-ingang

 


 

20 maart 2013                                     Basisschoolproject 'Ermelo is Zó!'  Aandacht voor het Nabije 

Vandaag was groep 8 van de Margrietschool te gast op landgoed Oud Groevenbeek.
In het kader van het NMP-project 'Ermelo is Zó!' trokken ze er in 4 groepjes op uit, onder leiding van de enthousiaste gidsen Jan van Doornum, Theo Koster, Nico Nijs en Gert Schuurman.
Volgende week maandag komt Theo Koster in de klas met een boeiende les over het landhuis.

Twee weken lang bekijken de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van de Margrietschool van dichtbij de mooie landschappen van Ermelo.

een eigen verslag

       

 


 

21 maart 2013                                                    Cursus Composteren Groei & Bloei

Na groei en bloei komt er een natuurlijk einde aan elke plant. Het mooiste is dat einde ook nuttig te laten zijn en dat is niet moeilijk: laat plantenresten composteren, bij voorkeur in eigen tuin. Met een klein beetje zorg ontstaat 'vanzelf' compost: natuurlijke mest, voedzaam voor nieuwe groei en bloei. Dat is hergebruik in optima forma: afval wordt weer voedsel.
Hoe kun je met thuiscomposteren beginnen, wat zijn mogelijke probleempjes en hoe voorkom je die. Waarom is het beter thuis te composteren dan alle groente-, fruit-, en tuinafval (GFT) in de groene bak te laten afvoeren? Op donderdagavond 21 maart 2013 kwam het allemaal aan de orde tijdens de cursus Composteren van Groei&Bloei afdeling Ermelo-Putten.

De heer Otto Volgenant, lid van de werkgroep Thuiscomposteren van de Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo verzorgde de cursus in de Witte Heide.

 


 

30 maart 2013                                               Beleef de landschappen met het NMP Ermelo

Met ingang van deze maand is de ruimte van het NMP in thuisbasis De Witte Heide aan de Kerklaan 5a, (linker zij-ingang) iedere laatste zaterdag van de maand geopend van 11.00 tot 15.00 uur (met uitzondering van de maanden juli, augustus en december). Er zijn dan enkele leden aanwezig om u te informeren en een thema staat centraal. Ook zijn de wandel- en fietsrouteboekjes, de ansichtkaarten en de diverse folders van het NMP verkrijgbaar. 

Op zaterdag 30 maart was het thema ‘Landschappen van Ermelo’. De NMP DVD 'Ermelo in vogelvlucht, Struinen door de landschappen van Ermelo' was te bekijken. Ook was er meer informatie over de verschillende landschapstypen. Zo'n 100 jaar geleden lag Ermelo als een klein dorpje in een vrij open landschap van zand en heide. Bossen waren er op beperkte schaal in het beekdal van Staverden en Leuvenum en er waren de eeuwenoude malebossen bij Drie. In het begin van de 20e eeuw is de huidige natuur van Ermelo ontstaan. Veel open terrein, woeste grond, werd met voornamelijk naaldbomen beplant. Aan het einde van dezelfde eeuw is men overgegaan naar een bosbeheer dat niet gericht is op houtproductie, maar op diversiteit. In de grote monotone naaldbossen die waren ontstaan, gaat men open plekken maken. Ook streeft men naar meer loofhout in de bossen. Heidevelden, ontstaan door agrarisch beheer, verloren hun functie en raakten begroeid met bos. Nu houdt men deze heidevelden weer open.
De Landschappenfietsroute door de gemeente Ermelo voert u langs de verschillende landschappen en biedt veel achtergrondinformatie. 

 


 

3 april 2013                                  Basisschoolproject 'Ermelo 1940-1945, gebeurtenissen en geheimen'. 

7 basisscholen doen dit jaar mee aan dit project, dat gericht is op de oudste leerlingen. 

Aan de hand van 5 lesopdrachten gaan de leerlingen op zoek naar gebeurtenissen en verhalen m.b.t. de situatie in en om Ermelo tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Een aantal weken werken de scholen aan dit project, waarbij het lesmateriaal wordt aangeboden in een oude koffer. Het boekje 'Oorlog in Ermelo', speciaal voor dit project geschreven, vormt een mooie leidraad voor nader onderzoek en gesprekken met (nu nog!) betrokkenen.

Een belangrijk onderdeel van dit project vormt de les op locatie: deze wordt in twee vormen aangeboden: de excursie of de beleefles. De scholen maken hierbij hun eigen keuze.

Zowel de beleefles als de excursie vindt plaats in de bossen van Drie, waar twee belangrijke Ermelose oorlogsmonumenten te vinden zijn: het monumentje van Jannes en het Onderduikhol. Doel van de beleefles is het kennisnemen van deze twee oorlogsmonumenten en hun waargebeurde verhalen.
De speciaal voor dit lesproject gemaakte DVD 'Ondergrondse geheimen rond Drie' is een zeer waardevol onderdeel hierbij.

De excursie vindt plaats onder leiding van twee bijzondere gidsen: de heer Hans Born, wiens oudere broer Jannes in 1944 op 18-jarige leeftijd op Drie is omgebracht en de heer Evert van de Beek, die het Onderduikhol na zoveel jaren opnieuw onder de aandacht heeft gebracht.

Met de beleefles, die plaatsvindt vanuit de schuur van Aly en Evert van de Beek op Drie, maken de leerlingen in kleine groepjes een tocht langs de twee oorlogsmonumenten. Naar en van het onderduikhol doen zij dat in de vorm van een duik in het verleden. Onder leiding van contactpersonen en voorzien van een vals persoonsbewijs, zoeken zij een schuilplaats bij het onderduikhol. Daar horen zij aan welke regels het leven daar gebonden is. Al gaande door de bossen ervaren zij iets van de omstandigheden van toen. De beleeftocht eindigt vlak bij het monumentje van Jannes. Daar worden zij opgewacht door Hans Born, die vertelt wat er op die plek in 1944 gebeurde.

Groep 8 van de Ireneschool volgde als eerste de beleefles op woensdag 3 april 
8 april:  Margrietschool    (verslag)
17 en 22 april: Augustinusschool 
18 april: Julianaschool  
23 april: RKPWA
14 mei: Bernhardschool  
15 en 22 mei: Klokbeker  
23 mei: Emaus College

De DVD 'Ondergrondse geheimen rond Drie' is voor belangstellenden te koop voor 9,90 euro. 

 


 

april 2013                                                         Nieuw verkooppunt routeboekjes NMP


Ontdek Ermelo te voet of per fiets! 

Het is nu tijd voor een fraaie voorjaarswandeling of -fietstocht. Geniet van het frisse jonge uitlopende groen en de diverse voorjaarsbollen en -planten. Dit kan met de door de Stichting NMP Ermelo uitgegeven handzame wandel- en fietsrouteboekjes.

Naast de vertrouwde verkooppunten zoals VVV Ermelo, Bezoekerscentrum Staverden, de boekhandels in Ermelo en het Proson-verkooppunt op het NS-station Ermelo zijn de boekjes nu ook verkrijgbaar bij Het Theehuis achter de Opstandingskerk op het terrein van ’s Heeren Loo  (Slangenkamp 4). Tijdens de openingstijden kunt u hier wat drinken of eten (er is een kleine menukaart beschikbaar). Deze versnaperingen worden verzorgd door cliënten die binnen Het Theehuis dagbesteding hebben. Het Theehuis is ook een goed startpunt voor de Landschappenfietsroute, Bomenfietsroute, Kunstfietsroute, Kerkenfietsroute of de Begraafplaatsenfietsroute die een mooi beeld geven van het terrein van ’s Heeren Loo.

 

Openingstijden van Het Theehuis:
 maandag: 11.30 – 16.00 uur
                 dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 16.00 uur
          woensdagavond: 17.15 – 20.15 uur

 


 

27 april 2013                                                            Ondergrondse geheimen rond Drie

Zaterdag 27 april was de ruimte van de Stichting NMP in thuisbasis De Witte Heide aan de Kerklaan 5a weer geopend. Er waren enkele leden aanwezig om te informeren over de activiteiten van de stichting en een thema stond centraal. 

Op 27 april was het thema 'Ondergrondse geheimen rond Drie'. In de bossen van Ermelo rond de buurtschap Drie zijn twee monumenten terug te vinden die herinneren aan de periode 1940 - 1945: het 'paaltje van Jannes' en een in 2008 opnieuw zichtbaar gemaakt onderduikershol.

De Stichting NMP gaf eerder het wandelrouteboekje 'Wandelen rond Drie langs ondergrondse geheimen' uit. Het project 'Ermelo 1940-1945, gebeurtenissen en geheimen' is er voor leerlingen van de Ermelose basisscholen. Via het lesproject komen zij in contact met gebeurtenissen en mensen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog op lokaal niveau: Ermelo en omgeving staan centraal.

Ook is er een DVD 'Ondergrondse geheimen rond Drie', gemaakt op initiatief van de Stichting NMP Ermelo. Deze was op 27 april doorlopend te bekijken in De Witte Heide. 

 


 

11 mei 2013                                                       Solarday en Dag van de Duurzaamheid

De Stichting NMP Ermelo organiseerde op zaterdag 11 mei Solarday, een open dag over zonnepanelen en duurzaamheid, met een stand in de Stationsstraat in Ermelo. De dag werd samen met de Wereldwinkel Ermelo georganiseerd tijdens de Wereldwinkeldag. Het doel is om de Ermeloërs kennis te laten maken met zonnepanelen en zonnecollectoren. Door de scherpe prijsdaling in de afgelopen 10 jaar van 6 naar minder dan 2 euro per Wp, is het nu voor iedereen interessant om zonnepanelen aan te schaffen, niet alleen voor het milieu, maar zelfs voor de portemonnee. Kijkt u om u heen, dan ziet u in bijna elke straat inmiddels wel een woning met zonnepanelen. Ook op het gemeentehuis van Ermelo liggen er honderden.

Hoewel de grote weldoener zelf even verstek liet gaan was de (serieuze) belangstelling opvallend groot en bijzonder motiverend.
Vrijwillig (en onbezoldigd) NMP zonne-energieadviseur Piet de Zwarte boekte zeker 16 afspraken voor een adviesbezoek en is de komende tijd wel even zoet...   (een verslag...)

Solardays is een landelijke actie van verenigingen die het gebruik van zonne-energie stimuleren. In de afgelopen jaren hebben we Solarday in Ermelo ook georganiseerd. Dit jaar wilden we de nadruk leggen op een breder publiek en gingen daarom naar de mensen toe in de Stationsstraat. Daar was een aanhanger met een zonnepaneel (voor het opwekken van stroom) en een zonnecollector (voor het opwekken van warm water) te bekijken. Ook stond er op de aanhanger een kleine windmolen. 

De zon geeft energie.

De zon straalt 9000 keer meer energie op aarde dan wij als mensen gebruiken. Het is dus vreemd dat de olieprijzen alsmaar stijgen, terwijl er zo overvloedig energie door de zon wordt geleverd . Maar die zonne-energie moeten we wel “pakken”. In de praktijk gebeurt dat al op grote schaal door planten. Zij gebruiken het zonlicht als energiebron om CO2 om te zetten in voedsel voor mens en dier. Ook de was drogen in de zon is een vorm van zonne-energie benutten, vaak zonder dat we ons dat bewust zijn. Als mensen kunnen we nog veel meer energie van de zon pakken. Dat kan als iedereen zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak legt. Zelfs voor mensen die geen dak beschikbaar hebben zijn er oplossingen. Kom daarom kijken of bel één van de gastheren die op de site van het NMP genoemd worden voor een afspraak om een zonne-energie installatie in het geheel te bewonderen. Dit kan het hele jaar door.  (NMP folder zonne-energie)

        

        

Info: Han Kattenwinkel 0577-402325     info@oudesprengen.nl

 

 


 

18 mei 2013                                                              Excursie cursus Duurzaamheid

De weersvoorspelling was niet best voor zaterdag 18 mei: Koud en nat. Toch gingen de cursisten en een aantal cursusbegeleiders op excursie als onderdeel van de cursus Duurzaamheid. Na een kopje koffie, thee of chocolademelk vertrok men per fiets vanaf De Witte Heide naar Drie. Hier werd de overgang van een voormalig malebos naar een natuurlijk bos bekeken. De bijbehorende discussie ging over duurzaam bosbeheer. Van Drie ging men via Speuld, Houtdorper- en Speulderveld naar Staverden. Besproken werden o.m. landbouw en heidebeheer. Bij cursusbegeleider Piet de Zwarte werden na een heerlijke lunch zijn zonnepanelen en heatpipe bekeken. De mogelijkheden en de nodige afwegingen voor zonne-energie werden uitgebreid belicht. Via Leuvenum en de Ermelosche Heide keerde men, veel wijzer geworden en ook nog droog gebleven, weer terug in Ermelo..

 


 

25 mei 2013                                                                           Composteren

Op zaterdag 25 mei was onze ruimte in De Witte Heide weer geopend: Het thema voor de open dag was 'Composteren'.

Leden van de werkgroep Thuiscomposteren van het NMP vertelden over composteren, lieten materiaal zien, beantwoordden vragen en gaven tips. Maar ook uitstapjes naar andere milieuzaken werden moeiteloos meegenomen, e.e.a. in de bekende gemoedelijke sfeer en onder het genot van een smakelijk kopje Witte Heide koffie of thee.

 


 

25 mei 2013                                                             Afsluiting cursus Duurzaamheid

Zaterdag 25 mei was de afsluiting van de cursus Duurzaamheid. Werd vorige week het oostelijk buitengebied van Ermelo doorkruist, ditmaal was de fietstocht door het westelijk deel. Het weer zat mee. De zon liet zich vaak zien en de zonne-energie die we vorige week bij de panelen misten verwarmde ons nu rechtstreeks . Opvallend in het buitengebied was, ondanks de vele regen van de laatste weken, dat de sloten droog stonden. Ook het nagenoeg ontbreken van de weidevogels viel op. Kees Witteveen ontving de cursisten op zijn moestuin. Boeiend was te zien en te horen hoe hij op milieuvriendelijke wijze een prachtig gewas op het land had verkregen. Van zijn grote rabarberoogst kon eenieder een deel meekrijgen. Later proefden we wat er met dit product onder meer gedaan kan worden. Bij de koffie een heerlijke appelrabarbertaart. Na de lunch ging de tocht via landgoed Groevenbeek naar De Witte Heide.

Een mooie afsluiting van een cursus waarop zowel de cursisten als de cursusleiding met voldoening terug kunnen kijken.

 


 

1 juni 2013                                                                    Schaapscheerdersfeest

Zaterdag 1 juni. Het begin van de meteorologische zomer. Op het schaapscheerdersfeest bij het bezoekerscentrum Ermelosche Heide was de zomer nog ver te zoeken. Een harde wind en lage temperaturen. Het NMP stond met een kraam met onder meer gadgets op zonne-energie. Bij zware bewolking draaiden de motortjes niet, maar brak deze een beetje dan konden we de mensen laten zien dat zonnepanelen ook werken als de zon niet direct schijnt. Ondanks het sombere weer had Marco het druk met uitleg over de mogelijkheden van zonne-energie. Ook de flesjes met natuurlijke plantaardige vloeibare mest die Otto verzamelt riepen veel vragen op. Menige bezoeker nam een flesje met de waardevolle vloeistof mee. Er waren minder mensen naar het schaapscheerdersfeest gekomen dan voorgaande jaren. De meeste bezoekers waren vakantie/weekendgangers van de campings in de buurt.

       

 


 

7 juni 2013                                                     Presentatie en wandelexcursie malebossen

De Stichting NMP Ermelo en de Stichting Schapedrift verzorgden op vrijdag 7 juni in bezoekerscentrum Ermelosche Heide een presentatie over de malebossen (vroegere gemeenschappelijke bossen) en productiebossen van Ermelo en omgeving. Na de presentatie volgde een wandeling door deze bossen tussen het bezoekerscentrum en Drie.

 


 

29 juni 2013                                                                Staverden in beeld 

Zaterdag 29 juni was de ruimte van de Stichting NMP Ermelo in thuisbasis De Witte Heide weer geopend. 

Het thema op zaterdag 29 juni was Landgoed Staverden. Gerard van Ruiten van de Stichting NMP wist veel te vertellen over en te laten zien van het landgoed. Staverden kreeg in 1298 stadrechten en kent een rijke flora, fauna en cultuurhistorie. Ook het natuurgebied De Leemputten bij Staverden is een zeer waardevol gebied. Dit niet toegankelijke natuurterrein is rijk aan plantensoorten als beenbreek, klokjesgentiaan, zonnedauw en orchideesoorten. Ook hier kon Gerard veel over vertellen!


 


 

12 juli 2013                                                     Presentatie en fietsexcursie heidevelden

De Stichting NMP Ermelo en de Stichting Schapedrift verzorgden op vrijdag 12 juli in het bezoekerscentrum Ermelosche Heide (schaapskooi) een presentatie over de heidevelden van Ermelo. Na de presentatie volgde een fietstocht vanuit het bezoekerscentrum over de Ermelosche Heide en het Houtdorper- en Speulderveld.

 


 

20 juli 2013                                                                          'Woud & Hout'- dag

Zaterdag 20 juli heeft de gemeente Ermelo in samenwerking met Het Pakhuis de eerste 'Woud & Hout'-dag georganiseerd. In de Stationsstraat waren diverse activiteiten en stonden kramen opgesteld die iets met bossen en hout van doen hadden, van o.a. Geldersch Landschap, Natuurmonumenten, Groen Netwerk en ook de Stichting NMP.
Het was een gezellige dag. Onze kraam trok veel belangstelling. Opvallend veel toeristen en 'gast-Ermeloërs', zoals een vaste bewoner van een huisje op één van de campings zich omschreef. Veel wandel- en fietsrouteboekjes verkocht en meerdere nieuwe donateurs geworven. De koppeling CO2 - bossen - hout - zonne-energie was een geslaagde formule.

Kortom: een dag naar tevredenheid wat het NMP betreft.

              

 


 

17 augustus 2013                                                           Oogstfeest Horst en Telgt

Van het Oogstfeest Horst en Telgt kun je je al niet meer voorstellen dat het er ooit niet geweest is.
Een feestelijke traditie, (terecht) steeds drukker bezocht en professioneler georganiseerd maar met nog steeds de uiterst gemoedelijke sfeer van het begin. Ook het NMP was natuurlijk weer met veel plezier en een kraam aanwezig...

        

        

 


 

12 september 2013                                           Stichting Schapedrift viert 10-jarig bestaan


De NMP-vlag wappert lustig overal! Zo ook op het sponsorenfeestje bij de Schaapskooi, waar ter ere van het 10-jarig bestaan een zomereik werd geplant (kadootje van de gemeente Ermelo). NMP- genodigde- keek mee en wenst Schapedrift en eik een lang en voorspoedig bestaan!

               

 


 

20 september 2013                                                Ermelo Schoon!, KeepItCleanDay

samen zwerfvuil opruimen in Ermelo     


Vrijdag 20 september 2013, de dag van de grote schoonmaak in Nederland: 'KeepItCleanDay' en dus ook in Ermelo: ‘Ermelo Schoon’.

Drie basisscholen, De Vlinderboom, De Arendshorst en Speulderbrink en drie klassen van CC Groevenbeek hebben in hun buurt zwerfafval opgeruimd.
Bij de Vlinderboom en De Arendshorst waren de wethouders Klappe en Nederveen aanwezig. Zij bespraken met de leerlingen onder meer ‘hoeveel jaar een bananenschil en een blikje kunnen blijven liggen voordat ze zijn vergaan’.
Er is (helaas ) weer veel zwerfafval gevonden. De leerlingen waren onder de indruk van de grote hoeveelheid zwerfafval in de gemeente Ermelo.

Om 12.00 uur werden bij Het Weitje knijpers en handschoenen uitgereikt aan een 25 tal volwassenen, waarna zij het dorp in trokken om zwerfaval te verzamelen. Met 20 volle vuilniszakken keerden ze terug op het Weitje. In nog geen 4 uur 20 zakken !
Bij terugkomst ontving men van de organisatie een consumptiebon die besteed kon worden in De Zaak van Ermelo.

Volwassenen en kinderen waren enthousiast en doen de volgende keer weer graag mee. Sommigen gaan zelfs in hun eigen buurt aan de slag.
Mensen van de Gemeentewerf werkten zeer efficiënt mee met het ophalen van het geleende materiaal en van de volle vuilniszakken.

Al met al een geslaagde dag.

Wie niet wil wachten op de volgende Ermelose 'KeepItCleanDay' kan bij het Natuur- en MilieuPlatform Ermelo materiaal lenen om zelf op een geschikte tijd aan de slag te gaan. Over deze mogelijkheid komt binnenkort nader bericht op deze website.

En natuurlijk is er ook weer de jaarlijkse (voorjaars)zwerfvuilopruimdag van de gemeente Ermelo.

    

    

meer informatie

 


 

28 september 2013                                                          Groene activiteitendag

Groei & Bloei Ermelo-Putten en Stichting NMP Ermelo organiseerden op zaterdag 28 september een Groene activiteitendag in en om de thuisbasis van het NMP, De Witte Heide aan de Kerklaan in Ermelo.

Het was mogelijk planten, stekken, zaden en bollen te ruilen en ook was er een verkoopkraam met o.a. oude tuinboeken en bloemwerk. 
Er waren vrijwilligers aanwezig om te informeren over de verschillende activiteiten van Groei & Bloei Ermelo-Putten en NMP Ermelo en ook kon worden deelgenomen aan een gratis workshop.
Leden van de NMP werkgroep Thuiscomposteren lieten materiaal zien, beantwoordden vragen en gaven tips over composteren.

        

 


 

10 oktober 2013                                                                 Start sterrencursus

Ook dit jaar verzorgden Kees Witteveen (Astra Alteria) en Gert Schuurman (NMP) in De Witte Heide weer een sterrencursus voor jeugd en volwassenen.

Sterrencursus kinderen

Zes avonden hebben kinderen zich verdiept in sterren, maan en planeten. De start was 10 oktober. De beweging van de maan en haar schijngestalten zijn altijd weer boeiend en doorgaans goed waarneembaar. Opvallend was dat een aantal kinderen met gerichte vragen kwam. Vooral de zon, het ontstaan en het einde, was een onderwerp dat kinderen bezighield. Ze kwamen tot de conclusie dat het verstandig is om vóór het rode reusstadium van de zon de aarde te verlaten en te gaan wonen op Mars of Titan. Filosoferen over zwarte gaten lijkt bij kinderen in de genen te zitten. Elke cursus zijn daar vragen over, en zo ook dit jaar.

         

 

Sterrencursus volwassenen

Vier avonden hebben Kees Witteveen en Gert Schuurman zich samen met elf volwassenen beziggehouden met de nachtelijke hemel en de ruimte daarachter. Sterrenbeelden, bewegingen van planeten, geocentrisch en heliocentrisch wereldbeeld, levensloop van sterren, de komeet Ison en nog vele andere onderwerpen werden aangeroerd.
Gezien de reacties moeten de cursusleiders eens na gaan denken over een mogelijke vervolgcursus of terugkomavonden.

        

 


 

16 oktober 2013                                           De Vlinderboom op de Groevenbeekse Heide

Vandaag trokken de leerlingen van de onderbouw van De Vlinderboom onder leiding van vrijwilligers van het NMP naar de Groevenbeekse Heide. Met veel enthousiasme zochten de kinderen daar naar paddestoelen, konijnen, bloeiende heideplantjes, mestkevers, lijsterbessen, eikeltjes, mooie bladeren en andere schatten uit de natuur.
Met loepjes, spiegeltjes en een flinke dosis speurzin werden de geheimen van de heide blootgelegd. (meer)

    

    

meer Vlinderboom  

                                                                                                


 

26 oktober 2013                                    Open dag NMP tijdens Nationale Duurzame Huizenroute


Tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute op zaterdag 26 oktober organiseerde de Stichting NMP een open dag over isolatie en ventilatie. Deze werd gehouden in haar thuisbasis in De Witte Heide.

Vrijwilligers van de Stichting NMP waren aanwezig voor uitleg bij de vele monsters van verschillende isolatiematerialen, van glaswol tot raamfolie en van schapenwol tot radiatorfolie met elk hun eigen voor- en nadelen. Niet alleen isoleren en kieren dichten is belangrijk, maar ook goed ventileren hoort daarbij. Het is mogelijk gemeentelijke subsidie aan te vragen voor isoleren (tot 750 euro per woning), veel mensen hebben hier inmiddels gebruik van gemaakt. Zelf zien en een praatje maken met gebruikers blijkt heel interessant te zijn en helpt in de besluitvorming bij aanschaf.

Het gebouw De Witte Heide is zelf ook gerenoveerd en geïsoleerd. Duurzame maatregelen die daar getroffen zijn, zijn gevel- en dakisolatie, Solar Frontier zonnepanelen, Warmte Terug Win (WTW) installatie, Edelkamin pelletkachel en verlichting met PL en TL.

Tijdens deze dag was er meer te zien en te beleven. Zo werd in een van de ruimtes aandacht geschonken aan de paddestoel in woord en beeld, o.a. via een (dia)presentatie met foto’s van Hans Pieters. Ook andere NMP-activiteiten werden die dag gepresenteerd in De Witte Heide.

    

 


 

26 oktober 2013                                                                 Nacht van de Nacht


Alles zat mee, de avond van 26 oktober, Nacht van de Nacht. Plaats: bezoekerscentrum/schaapskooi Ermelosche Heide. Wethouder Tom Nederveen had net zijn inleidende verhaal met uitspraken over de nacht beëindigd toen er buiten een prachtige vallende ster te zien was. De hemel werd steeds onbewolkter en de helderheid was buitengewoon. De Melkweg was duidelijk zichtbaar. Enthousiast verspreidde de menigte zich over de activiteiten. Wandelen over de donkere heide onder een sterrenhemel die niet verlicht werd door de maan, kijken door één van de drie telescopen of uitleg krijgen over de sterren en planeten aan de hand van het computer-programma Stellarium. Ook kon men een keuze maken uit diverse lezingen en de stands van verschillende organisaties (waaronder het NMP) bezoeken. In het bezoekerscentrum draaide continue een powerpoint-presentatie met foto’s van André Kuipers. Het was maar goed, gezien het aantal bezoekers, dat er zo’n groot en gevarieerd aanbod was. Menige voorlichter heeft geen kans gezien zijn thee of koffie op te drinken. 
Naar de reacties te oordelen is het voor de organisatoren geen vraag meer of dit een vervolg moet krijgen.

    
foto’s Jeanne Dijkstra


 

30 oktober 2013                                                                  Gerard van Ruiten

De Stichting NMP heeft afscheid moeten nemen van Gerard van Ruiten als bestuurslid en vice-voorzitter. Gelukkig blijft Gerard wel actief binnen het NMP. Zijn bestuursactiviteiten kon hij onmogelijk meer combineren met zijn nieuwe werkzaamheden. Het bestuur van de Stichting NMP is zeer verheugd over het gegeven dat Gerard als “gewoon” NMP-lid actief blijft. Met zijn meeslepende verhalen over de natuur bereikt hij menig mens. Zijn grote kennis over de natuur, zijn laagdrempeligheid, zijn enthousiasme, zijn charisma, zijn vlotte manier van vertellen zijn zeer waardevolle elementen voor het gidsen.
Namens het NMP blijft Gerard bestuurslid bij de Stichting Schapedrift. Ook zij kunnen nog van zijn inzet gebruik maken. Het NMP gaat steeds meer samenwerken met de Stichting Schapedrift dus Gerard is een nagenoeg onmisbare schakel. 
Gerard gaat zich nu concentreren op weekend-activiteiten voor het NMP en Stichting Schapedrift. 
Het bestuur heeft Gerard een herinnering aangeboden in de vorm van een houten NMP-logo en een ingelijste NMP-nieuwsbrief met daarin een weergave van zijn NMP-activiteiten.

    

 


 

2 november 2013                                                         Herfst op Oud Groevenbeek

Met twintig gasten trokken Gerard van Ruiten en Gert Schuurman over de Groevenbeekse Heide naar het landgoed Oud-Groevenbeek. Ondanks het feit dat de nevelzwammen al aankondigden dat het grote paddestoelengebeuren over is was er nog genoeg te zien. Naast de algemene soorten zoals de honingzwammen, roodsteelfluweelboleten, botercollybia’s, aardappelbovisten en russula’s waren de paarse schijnridderzwam, de groene schelpzwam en scherpe schelpzwam aandachtspunten. Een aantal prachtige parelamanieten verzachtte het gemis van de prachtige vliegenzwam. Van deze, met de Berk in symbiose levende schimmel, zijn slechts oude of nog zeer jonge exemplaren gevonden. De nevelzwammen kwamen massaal voor. Vaak in een deel van een heksenkring. Een topper was wel een heksenkring van nevelzwammen met een omtrek van 20 meter die nagenoeg compleet was en bezet met een dubbele rij paddestoelen.
Na een tocht van drie uur was men weer bij het beginpunt. Droog en tevreden.

    

 


 

11 november 2013                                                       Composteren in de volkstuin

De volkstuinvereniging De Maatakker in Ermelo hield 11 november een ledenvergadering. Nadat de verenigingszaken besproken waren, werd het onderwerp composteren aan de orde gesteld. Otto Volgenant – lid van de NMP-Werkgroep Thuiscomposteren – was uitgenodigd er een inleiding over te houden. Nu zijn volkstuinders uiteraard bekend met het composteerproces. Maar de belangstelling was er niet minder om: veel uitwisseling van ervaringen, veel verbazing over de 'compostthee' die in kleine monsterflesjes voor ieder beschikbaar was. Compostthee (reukvrij en pikzwart) loopt meestal ongezien weg, de bodem in. Alleen bij compostsystemen als de BioCom komt het tevoorschijn. De 'thee' is goed te gebruiken als natuurlijke meststof (vergelijkbaar met de door Pokon chemisch nagemaakte vloeistof): het is voeding voor buitenplanten en verdund ook voor kamerplanten.
Al met al een gezellige en levendige bijeenkomst.

 


 

27 november 2013                                                               Ermelo Isoleert!

Op woensdag 27 november organiseerde de gemeente Ermelo in samenwerking met Veluwe Duurzaam de informatieavond ‘Ermelo Isoleert!’. 
Ook het NMP was met mankracht en materiaal aanwezig.

    

 


 

30 november 2013                                                       Open Deur: Groevenbeek

De laatste Open Deur van het jaar met als thema 'Groevenbeek' sloeg aan:

Theo Koster is niet alleen een meesterlijke verteller, maar speelt ook goed in op zijn toehoorders. In twee sessies vertelde hij over zijn ervaringen op het landgoed Oud-Groevenbeek. Onder bezoekers van De Witte Heide waren ook mensen die ooit gewoond hadden op Oud Groevenbeek en/of ervaringen hadden met het leven aldaar. Handig ging Theo op de opmerkingen en vragen van zijn publiek in. Hierdoor waren beide lezingen boeiend, levendig en ook iets verschillend. Ervaringen uit de eerste bijeenkomst werden soepel verwerkt in de tweede lezing. Velen bleven ook nog napraten en genieten van de doorlopende powerpoint-presentatie over Oud- en Nieuw Groevenbeek en de Groevenbeekse Heide. Eén mevrouw kwam weer terug met een mapje met verhalen die haar zus had opgetekend tijdens haar (gedwongen) verblijf in het landhuis tijdens de oorlog. Materiaal dat Theo weer kan gebruiken bij een volgende lezing over Oud-Groevenbeek.

    

    

 


 

15 december 2013                                             Wintervogels op Delta Schuitenbeek

De thermometer wees 8 graden Celsius aan. De zon probeerde door de wolken te breken, maar het was vooral de wind die zich liet voelen. Het deerde de vogelaars die meededen aan de excursie Delta Schuitenbeek nauwelijks. De aanwezigheid van grote aantallen vogels maakte alles goed. De grote zilverreiger liet zich goed bewonderen, de kleine zwaan was in groten getale te zien en te horen en grote groepen kieviten stonden in het ondiepe water of vlogen in zwermen door de lucht. Kortom: genoeg te zien en te horen om warm van te worden. De Indische ganzen zaten helaas te ver weg om goed te kunnen bekijken, maar eenden zoals de pijlstaarten, smienten, slobeenden, kuifeenden en bergeenden waren zelfs zonder verrekijker te herkennen. Grote zaagbekken dobberden, zoals Gerard van Ruiten het zo treffend kan zeggen, als drijvende botervlootjes in het Randmeer. Enthousiast geworden: In het voorjaar weer een excursie naar dit gebied!

    

 


 

20 december 2013                                                  Kerstmarkt op De Vlinderboom

Donderdag 20 december 2013, 18.00 uur, kerstmarkt op basisschool De Vlinderboom:

De regen was weggetrokken. Het werd steeds helderder. Venus stond te schitteren aan de hemel. Het werd steeds kouder. Het vuur verwarmde de kraamhouders. De Kerstman kwam. Je kon met hem op de foto. Het NMP trok belangstelling met hun projecten op De Vlinderboom. De telescoop werd gericht op Jupiter en zijn vier grote manen. Belangstellenden konden genieten. (verslag van een deelnemer..)

         

 


 

naar boven