Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

archief activiteiten              

activiteiten 2014

 


 

6 januari 2014                                                    Nieuwjaarsreceptie gemeente Ermelo

Maandag 6 januari was het NMP met materiaal en menskracht in het gemeentehuis aanwezig op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ermelo.  Het thema dit jaar was 'Landelijk Ermelo'.
Ook de op verzoek van de gemeente door het NMP samengestelde folder met een wandeling rond Horst-Noord werd daar gepresenteerd.
De folder is gratis verkrijgbaar in het gemeentehuis en bij de VVV (zolang de voorraad strekt...).

    

    

    

 


 

25 januari 2014                                                           Opendeur: Ermelo van boven

De eerste Opendeur-dag van het nieuwe jaar had als thema 'Ermelo van boven'.
In De Witte Heide draaide een doorlopende PowerPointpresentatie met recente en minder recente beelden van Ermelo van boven en er was informatiemateriaal over het thema ter inzage. Bovendien verzorgde Gert Schuurman tweemaal een toelichting op de presentatie.

Waar de platen vandaan kwamen werd niet helemaal duidelijk maar hij slaagde er met verve in beelden van boven van Ermelo en omgeving te tonen vanaf de Middeleeuwen tot in de toekomst. De VPRO kan er een puntje aan zuigen...

Verder was er zoals gebruikelijk in gemoedelijke sfeer ruimte voor andere natuur- en milieuzaken voor wie daar  belangstelling voor had.

    

 


 

februari 2014                                                      Winkeliers houden de warmte binnen

In de afgelopen jaren heeft de Stichting NMP Ermelo de winkeliers in Ermelo met redelijk veel succes gestimuleerd de winkeldeuren met koud weer dicht te doen om de warmte binnen te houden. Nu het weer winter wordt, wil het NMP de winkeliers opnieuw oproepen om de winkeldeuren dicht te doen.
Heel wat winkeliers hebben tijdens koude dagen de deuren al dicht. Dat spaart veel energie en medewerkers worden minder snel ziek, de klanten winkelen lekker warm, dus goed voor het milieu en de mens. Om duidelijk aan te geven dat de deur wel dicht is, maar de winkel gewoon open, zijn er bordjes OPEN beschikbaar die de winkeliers op de deur kunnen hangen. Bijna alle winkeliers in het centrum van Ermelo hebben zo'n bordje afgelopen jaren aangeboden gekregen. Mochten er winkeliers zijn die alsnog zo'n bordje willen, dan zijn die op te vragen bij het NMP via info@nmpermelo.nl. Het bordje met ophangzuigertjes wordt dan gratis bij hen bezorgd.
Klanten kunnen de winkeliers ook stimuleren om de winkeldeur dicht te houden bij koud weer door hen complimentjes te geven als zij goed omgaan met de kostbare warmte. Heeft een winkelier toch met koud weer de deuren open, dan kunt u hem wellicht attenderen op de bordjes OPEN, die op bovengenoemde wijze bij het NMP te bestellen zijn. Want u weet: de klant is koning! Zorgvuldig energiebeheer werkt ten gunste van het milieu en ten gunste van de portemonnee van zowel de winkelier als uiteindelijk ook de klant. 

            zie ook    2011     2012     2013       

 


 

8 februari 2014                                                                           CU / NMP

Zaterdag 8 februari bracht een delegatie van de ChristenUnie een bezoek aan de Stichting NMP in De Witte Heide. Onder het genot van koffie en een, werkelijk verrukkelijke, door de CU van de Ontmoeting meegenomen appeltaart werden ideeën uitgewisseld. Daar het programma van de CU veel duurzame elementen bevat die stroken met het gedachtengoed van het NMP werd er vooral over de uitvoering daarvan gesproken. Onderwerpen waren o.m. fietsverkeer, de traag verlopende uitvoering van het KUP (KlimaatUitvoeringsPlan), duurzame energie, bewustmaking van de burger van de prachtige Ermelosche landschappen en natuur- en milieueducatie.
Bij het verlaten van het pand kregen de CU’ers nog een wandel- of fietsrouteboekje mee. Kortom: het was voor beide partijen een nuttige en plezierige bijeenkomst.

        

 


 

12 februari 2014                                                   Groentenprijs voor een beter milieu

Carola de Bruijne uit Ermelo komt de winter wel door! Zij won de fotowedstrijd van het Natuur- en MilieuPlatform in het kader van de Warme Truiendag en verdiende daarmee een bijzondere kist met winterse groenten waaronder pastinaak, ramanas, oranje bieten, gele wortelen, romanesco bloemkool en schorseneren.
Bert Fluit overhandigde de kist op 12 februari aan Carola’s dochters Daantje en Floor, die model hadden gestaan voor de foto. Hij vertelde daarbij hoe alle groenten heten en wat je ermee kunt doen.

"Ik ben heel blij met deze leuke en gezonde prijs, ik ga de bijzondere groenten zeker uitproberen." reageerde Carola, "De Warme Truiendag vind ik een goed initiatief. Zelf besteed ik ook aandacht aan het milieu. In plaats van de verwarming hoger te zetten doe ik een lekkere warme fleecetrui aan. En we hebben ons huis goed geïsoleerd, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de kosten en het comfort. Biologisch eten doe ik niet consequent, maar wel vaak."
Dat is een boodschap die het NMP natuurlijk van harte onderstreept.

Dit jaar besteedde het NMP voor de vijfde keer aandacht aan de Warme Truiendag. De Sterrenschool en de Vlinderboom sloten daarbij aan door hun verwarming die dag lager te zetten en goed gemutst met een trui of een warme jas aan naar school te gaan.

Voor de categorie ‘groepen’ en ‘kinderen’ van de fotowedstrijd waren helaas te weinig inzendingen om een winnaar te kiezen. Maar eigenlijk is iedereen een klein beetje winnaar, omdat op de Warme Truiendag gezamenlijk weer heel veel energie is bespaard. En daar profiteren alle bewoners van onze aarde van, dus ook de inwoners van Ermelo.


de winnende foto

    

           


 

22 februari 2014                                                            Opendeur: Nachtelijke hemel

Zaterdag 22 februari had de Stichting NMP weer een Opendeur in De Witte Heide. Er was een doorlopende powerpointpresentatie met als thema ‘Nachtelijke hemel’ en Kees Witteveen en Gert Schuurman gaven uitleg over de verschijnselen aan het firmament. Met behulp van een tellurium werden het ontstaan van de seizoenen en de schijngestalten van de maan verklaard. Aan de hand van het (gratis) computerprogramma Stellarium werd de nachtelijk hemel besproken. De zin en onzin betreffende sterrenbeelden kwamen aan bod en er was ook ruim gelegenheid om vragen over de kosmos te stellen.

 

 


 

11 maart 2014                                                                     Sier- en moestuin

Tips over inrichting van siertuin en moestuin bij NMP Ermelo

De Stichting NMP Ermelo organiseerde dinsdag 11 maart in De Witte Heide een avond die geheel in het teken stond van de tuin. De avond werd verzorgd door Kees Witteveen en Gert Schuurman.

Het eerste deel van de avond werd de aandacht gericht op de (sier)tuin bij de woning. Hoe kan deze zo duurzaam ingericht worden dat er een grote biodiversiteit gerealiseerd wordt. Steeds meer tuinen worden ‘versteend’ waardoor er voor diverse dieren geen plaats meer is in de tuin zelf, maar ook de migratie van vooral kleinere dieren wordt ernstig belemmerd. De dieren moeten grote dieronvriendelijke gebieden oversteken om een ander voedselgebied te vinden. Vooral bijen en vlinders ondervinden problemen door onze tuininrichting. Er zijn mogelijkheden om de tuin zo in te richten dat vogel, vlinder en bij zich thuis voelen. Dat houdt niet op bij het creëren van een plekje waar voedsel aangeboden wordt.

Het tweede deel van de avond ging over de moestuin. Hoe richt je een moestuin in? Welke gewassen kun je naast elkaar verbouwen? Het succesvol houden van een moestuin zonder gebruik te hoeven maken van bestrijdingsmiddelen, je eigen compost maken en het tuinieren in een kleine tuin of balkon waren onderwerpen die aan bod kwamen. Het werken in de moestuin geeft niet alleen voldoening bij het oogsten, maar kan ook geld besparen en een goede (gezonde) maaltijd opleveren. Het werd een avond met veel praktische tips van een ervaren (moes)tuinder. 

     

 

 


 

19 maart 2014                                                       Energie en isolatie op de Vlinderboom

Na een theorieles op woensdag 4 maart volgde op 19 maart de praktijkles "Energie en isolatie" voor de leerlingen van de Vlinderboom. Han Kattenwinkel, Otto Volgenant en Gert Schuurman gingen eerst aan het werk met de kinderen uit onderbouw. Gevoeld werd o.m. dat verschillende lampen niet alleen licht maar ook veel of weinig warmte konden geven. Achter de verwarmingsradiatoren werd reflecterende folie aangebracht om de stralingswarmte binnen te houden.
In de bovenbouw werd een roulatieschema toegepast:

A: reflectie van warmte (en ook folie achter de radiator aanbrengen);
B: energieverlies door ramen en muren van de school; isolatie lokalen; warmte en licht van lampen;
C: thuis gemeten gas- , elektriciteits- en waterverbruik met elkaar vergelijken.

De inzet van het NMP was in het kader van het samenwerkingsproject de Vlinderboom en het NMP.

    

 


 

29 maart 2014                                                               Opendeur: 's Heeren Loo

Thema van de Opendeur op zaterdag 29 maart was "Landgoed ’s Heeren Loo-Lozenoord". Tussen 11.00 en 15.00 uur was er een doorlopende powerpointpresentatie te zien, om 11.30 en 13.30 uur onderbroken voor een boeiende presentatie door Hans van Dijk.

      

Avondwandeling

Aansluitend was er op maandag 31 maart ook een avondwandeling over 's Heeren Loo-Lozenoord.
Onder deskundige en enthousiaste leiding van Hans van Dijk (historie) en Gert Schuurman (natuur) dwaalde een groep fijnproevers op een heerlijke voorjaarsavond over het landgoed. Veelzijdige informatie over een mooi stuk Ermelo.

    

 

 


 

april/mei 2014                                 Geschiedenisproject Ermelo 1940-1945: gebeurtenissen en geheimen

6 scholen in totaal doen dit jaar mee met het NMP-project, waarbij de leerlingen zich richten op gebeurtenissen uit de 2e Wereldoorlog, in en rond Ermelo.
De lesopdrachten zetten de kinderen op het pad van het dagelijks bestaan en het wel en wee van kinderen in oorlogstijd, op verzet en onderduiken. Het boekje Oorlog in Ermelo, met verhalen van Ermeloërs die de oorlog hebben meegemaakt (opgetekend door Herman Bouw), brengt de gebeurtenissen van toen dichterbij.
Ook de twee oorlogsmonumenten in de bossen bij Drie, het onderduikhol en het paaltje van Jannes.
worden belicht. Op de DVD 'Ondergrondse geheimen rond Drie' vertelt de jongste broer van Jannes, Hans Born, over hoe de oorlog ingreep in het leven op Drie en met name in het gezin Born.
De Excursie en de Beleefles nemen de kinderen mee naar de plekken waar het zich allemaal afspeelde.

Excursie in april
School Amersfoort
Klokbeker 2 groepen 7

Beleefles
Dinsdag 13 mei: Margrietschool groep 8
Woensdag 14 mei: Bernhardschool groep 8
Dinsdag 20 mei: Ireneschool groep 8
Woensdag 28 mei: Augustinusschool groep 8

   

   

 


 

10 mei 2014                                                            Excursie vroege vogels Groevenbeek

Het NMP Ermelo organiseerde op zaterdag 10 mei een excursie naar de Groevenbeekse Heide en het landgoed Oud Groevenbeek. Tijdens deze excursie stonden de zang en het waarnemen van vogels centraal.
Met name in deze tijd van het jaar zijn de mannetjes vogels ’s morgens vroeg actief om met hun zang een territorium af te bakenen en de vrouwtjes te lokken. In de bossen op Oud Groevenbeek spotte men een scala aan vogels w.o. grote bonte specht, zwartkop, fitis, tjiftjaf, roodborst, winterkoning, zanglijster en diverse mezensoorten. De Groevenbeekse Heide vormt het leefgebied van o.a. veldleeuwerik, roodborsttapuit en boompieper. Deze werden dan ook waargenomen. De veldleeuwerik steeg tot een formidabele hoogte. De boompieper demonstreerde herhaaldelijk hoe hij al zingend in een vorm van een parachuutje in de top van een boom landt. Als kers op de spreekwoordelijke taart was de waarneming van de grasmus. Een fraai vogeltje met een karakteristieke zang die niet algemeen voorkomt. Tijdens nagenoeg de gehele tocht was de koekoek te horen. 
Naast vogels waren op het graanveldje van Oud Groevenbeek een reebok en een reegeit te zien.

    

 


 

10 mei 2014                                                                      Solarday Ermelo

Rainy day? Oh no, Solarday!

Stichting NMP Ermelo organiseerde op zaterdag 10 mei 2014 Solarday in Ermelo, een open dag over zonnepanelen en duurzaamheid, met een stand in de Stationsstraat. De dag werd samen met de WereldWinkel Ermelo georganiseerd. Het doel was om de Ermeloërs kennis te laten maken met zonnepanelen en zonnecollectoren. Han Kattenwinkel, Piet de Zwarte en Marco de Jong waren ondanks deze regenachtige dag present om de taak op zich te nemen. Want door de scherpe prijsdaling in de afgelopen 10 jaar van 6 naar minder dan 2 euro per Wp, is het nu voor iedereen interessant om zonnepanelen aan te schaffen, niet alleen voor het milieu, maar zelfs voor de portemonnee. 
Solardays is een landelijke actie van verenigingen die het gebruik van zonne-energie stimuleren. In de afgelopen jaren heeft het NMP de Solardays in Ermelo georganiseerd. Ook dit jaar lag de nadruk het bereiken van een breder publiek. Naast de kraam stond een aanhanger met een zonnepaneel (voor het opwekken van stroom) en een zonnecollector (voor het opwekken van warm water). In de kraam was o.m. te zien dat ook de kunstwereld zonne-energie heeft ontdekt. Bijvoorbeeld: Een zonnebloem van zonnepanelen die met de zon meedraait (zoals echte zonnebloemen) en zich inklapt bij harde wind.  (lees verder)       (Stentor)

De zon geeft energie

De zon straalt 9000 keer meer energie op aarde dan wij als mensen gebruiken. Het is dus vreemd dat de olieprijzen alsmaar stijgen, terwijl er zo overvloedig energie door de zon wordt geleverd . Maar die zonne-energie moeten we wel “pakken”. In de praktijk gebeurt dat al op grote schaal door planten. Zij gebruiken het zonlicht als energiebron om CO2 om te zetten in voedsel voor mens en dier. Ook de was drogen in de zon is een vorm van zonne-energie benutten, vaak zonder dat we ons dat bewust zijn. Als mensen kunnen we nog veel meer energie van de zon pakken. Dat kan als iedereen zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak legt. Zelfs voor mensen die geen dak beschikbaar hebben zijn er oplossingen.

      

 


 

16 mei 2014                                                                 Feestelijke wandeling

Niet alleen was het prachtig weer: een mooi avondzonnetje op één van de prachtigste klompenpaden van Putten, maar het was ook een feestelijke avond. 
NMP Ermelo trakteerde bestuur en werkgroepleden van Groei & Bloei op een wandeling met gids, in de persoon van Gert Schuurman. Namens het NMP waren daarnaast aanwezig Joke, Arjen en Peter (die de verbindende pin vormt met Groei & Bloei).
De afdeling Ermelo-Putten van Groei & Bloei viert in 2014 het 50-jarig jubileum. Dat begon al op 1 februari, met het planten van een walnoot en kurkiep in Putten en Ermelo, gevolgd door een fantastische kookworkshop in maart over vergeten groenten van de beroemde TV-kok Mathijs Vrieze. 
Het NMP Ermelo en Groei & Bloei hebben beide groene wortels: ze delen de liefde voor de natuur, bloemen en planten. Een uitnodiging voor het meevieren van een jubileum met zo’n respectabele leeftijd sla je niet af. Maar wat neem je nu als cadeau mee voor zo’n groene jubilaris? Een plantje of boeketje bloemen is lastig te verdelen onder al die vrijwilligers, om nog maar te zwijgen van de bijgedachte van deze ontvanger: wat een leuk materiaal, hoe kan ik daar een mooi bloemwerk van maken? 
Al snel werd de knoop doorgehakt: het werd een gegidste wandeling naar keuze. Dat werd op 16 mei het Oldenallerklompenpad: mooi in de buurt en toch redelijk onbekend terrein voor de meeste deelnemers. Na een korte toespraak en een eenvoudige maaltijd in de Zoete Inval startte voorzitter Gert Schuurman de tocht. De zeventien wandelaars genoten van een bloemrijk grasland, een mooie poel, bloeiend fluitekruid langs de Veldbeek, uitgelaten koeien en veel duidelijke prenten van het ree. Er werd flink gediscussieerd over het verschil tussen een berg- en peterselievlier, de naam van grasjes, de voordelen van extensief weidebeheer. Zelfs na afloop werd nog een illustratie doorgemaild die het verschil liet zien tussen bermooievaarsbek en groot robertskruid. Voorzitter Anneke van der Veen van Groei & Bloei dankte het NMP Ermelo bij de afsluitende koffie van harte voor dit originele cadeau. Voorwaar een prachtige avond! 

    

 


 

23 mei 2014                                                        Maatschappelijke stage / Ermelo Schoon

Op vrijdag 23 mei was er een grote MAS (maatschappelijke stage) informatiemarkt voor 600 scholieren van CSG Groevenbeek. 
De werkgroep Ermelo Schoon heeft vijf soorten stageplaatsen aangeboden aan de leerlingen. Ongeveer 25 organisaties boden ook stageplaatsen aan. De leerlingen hebben dus een ruime keus. 
De door Ermelo Schoon aangeboden stageplaatsen hebben betrekking op het voorbereiden en helpen realiseren van de opruimdag die vrijdag 19 september 2014 weer in Ermelo zal worden gehouden.
Eerder hebben zich klassen van enkele basisscholen en particulieren als deelnemers aangemeld.
Ook interesse voor deelname aan de organisatie of mee-opruimen op 19 september? 
Aanmelden kan via een email naar ermeloschoon@gmail.com.

    

 


 

28 mei 2014                                                                            Beleefles Drie 

Vandaag trokken de leerlingen van groep 8 van de Augustinusschool naar Drie, om vanuit de schuur van Evert en Aly van de Beek- in de sfeer van 1944- een tocht te maken naar het onderduikhol en het monumentje van Jannes.
Ondanks de motregen was iedereen welgezind en onder begeleiding van de 4 contactpersonen werden de onderduikers dwars door het bos naar het hol gebracht. Daar hoorden ze van de leider van het hol hoe het leven in een kleine ruimte met zoveel personen plaatsvond. Aan het einde van de tocht wachtte Hans Born de groep op om ze mee te nemen naar de plek waar zijn oudere broer Jannes op 13 december 1944 door verraad het leven verloor. Zoals altijd luisterden de kinderen betrokken en vol aandacht. Terug in de schuur wachtte nog een les over codes en morse.
Dankzij zo'n 12 gouden vrijwilligers kunnen deze beleeflessen elk jaar weer worden aangeboden aan de Ermelose basisscholen.

zie ook hier

    

    

 


 

31 mei 2014                                                        Opendeur: Houtdorper- en Speulderveld

Iedere laatste zaterdag van de maand is er een bezoek aan De Witte Heide, thuisbasis van de Stichting NMP Ermelo, mogelijk. 

Elke maand is er een ander thema, op zaterdag 31 mei 2014 was dat 'Houtdorper- en Speulderveld'. Tussen 11.00 en 15.00 uur was er een doorlopende powerpointpresentatie te zien. Om 11.30 en 13.30 uur werd deze voorstelling onderbroken voor een presentatie door Gert Schuurman. 

Het Houtdorper- en Speulderveld tussen Speuld en Garderen is voor velen een onbekend heideterrein. De Stichting NMP Ermelo heeft eerder twee wandelroutes beschreven met veel achtergrondinformatie over dit terrein in een boekje dat verkrijgbaar is bij o.a. de VVV Ermelo. U komt meer te weten over bijvoorbeeld: grafheuvels, ‘Jantje van Speulde’, klapperstenen, een voormalig vliegveld en historische wegen. 

De paarse route start bij de parkeerplaats aan de Paleisweg op de grens van Houtdorp en Garderen en voert u over een hoger gedeelte van het terrein, waardoor u over de heide prachtige vergezichten heeft naar bijvoorbeeld het beekdal van de Staverdense/Leuvenumse Beek. Ook komt u langs en door een voormalige zandafgraving, eind jaren '60 van de 20e eeuw is hier ongeveer 290.000 m3 zand en grind afgegraven. 

De gele route start op de parkeerplaats aan de Garderenseweg nabij de rotonde Flevoweg (N302) en toont u een afwisselend gebied van natte en droge heide. In het natte gedeelte komen veel bijzondere plantensoorten voor zoals: rolklaver, ratelaar, tormentil, witte snavelbies en de klokjesgentiaan.

Op de heide grazen runderen, door de begrazing ontstaat er een open, lage heidevegetatie met veel licht op de bodem. Begraasde heide heeft daardoor een gevarieerde leeftijdsopbouw en een grotere variatie aan plantensoorten. Oude, verhoute heide wordt niet of nauwelijks begraasd. Hierdoor is aanvullend machinaal beheer noodzakelijk. Honden mogen mee, mits aangelijnd.

3 juni 2014                                           Avondwandeling over het Houtdorper- en Speulderveld

Aansluitend aan de Opendeur organiseerde de Stichting NMP dinsdagavond 3 juni een wandeling over het Houtdorper- en Speulderveld onder deskundige leiding van Gert Schuurman.

 


 

7 juni 2014                                                                      Schaapscheerdersfeest

Op zaterdag 7 juni was het NMP weer met een kraam aanwezig  op het jaarlijkse schaapscheerdersfeest van de stichting Schapedrift.

    

 


 

25 juni 2014                                       Er-Op-Uit!:  Fietsend door het weidegebied van Horst en Telgt

Op woensdag 25 juni trokken leerlingen van groep 8 van de Goede Herderschool een ochtend door het weidegebied van Horst en Telgt. Voor hen bekend terrein; toch waren er genoeg onbekende zaken.

6 NMP-medewerkers namen op zogenaamde 'afstappunten' de kinderen mee voor verhalen en kijk- en doe-opdrachten. Grondboringen in het weidegebied, waarbij grond van eeuwen geleden omhoog werd gebracht. Nieuw landgoed met oude facetten. Watertjes met grote onderlinge verschillen. Vroeger door overstroming bedreigde boerderijen.

Naast de afstappunten was er een fotospeurboek aan de hand waarvan de route verder gereden werd.

Het lesproject Ermelo is Zó! zet met de lessen Er-Op-Uit! tochten neer waarbij basisschoolkinderen de landschappen van Ermelo aan den lijve ervaren: de wijdsheid van de heidevelden en weiden, het intieme van de bossen, de eigenheid van een landgoed. Zij staan daarbij ook letterlijk stil bij details van hun eigen omgeving.

    

 


 

juni/juli 2014                                                                      Schapedrift - NMP

Ook dit jaar werden in samenwerking met de Stichting Schapedrift lezingen met aansluitende wandeling of fietstocht georganiseerd vanuit bezoekerscentrum Ermelosche Heide. Op 12 juni met de malebossen als onderwerp en op 10 juli de heidevelden.
Gert Schuurman fungeerde als spreker en betrouwbare gids...            

 


 

19 juli 2014                                                                    Dag van Woud en Hout

Zaterdag 19 juli zou een tropische dag worden en dat is het ook geworden. Door de hitte viel het aantal bezoekers van de Woud en Hout-dag tegen. Het NMP stond met een stand in het weiland op landgoed Oud-Groevenbeek. Trok het vorig jaar nog zo'n 2000 bezoekers, dit jaar was dat aanzienlijk minder. Toch kunnen de standhouders van het NMP tevreden terugkijken op deze dag. Door een windje was het goed uit te houden en men heeft toch relatief veel aan de bezoekers mee kunnen geven (en verkopen). Het NMP heeft, naast het onder de aandacht brengen van de Ermelose bossen, ook kunnen netwerken met andere organisaties. Er waren veel positieve reacties van o.m. Natuurmonumenten en Geldersch Landschap & Kasteelen betreffende ons materiaal en onze activiteiten. 

    

 


 

16 augustus 2014                                                              Oogstfeest Horst/Telgt

Ook dit jaar was het NMP vertegenwoordigd op het jaarlijkse succesvolle Oogstfeest in West.
Een blikvanger was de bak slootwater, waarin stekelbaarsjes, schrijvertjes, schaatsenrijders, poelslakken en ander waterleven voor een sfeervol zoekplaatje zorgden. Het drukspel-bord met vragen over Horst en Telgt daagde ieder uit om de kennis over de eigen omgeving te toetsen.
Ook de nieuwe kleurige NMP-ansichten van Horst en Telgt en landgoederen Ullerberg en Groevenbeek deden het goed.
Voeg daarbij de wervende woorden die bestuurslid Bert Stoter voor de microfoon uitsprak en de interessante gesprekken die met
belangstellend publiek gevoerd werden, dan trekken we de conclusie dat voor het NMP het Oogstfeest geslaagd was.

    

    

 


 

19 september 2014                                                 Ermelo Schoon/Keep It Clean Day

Ermelo weer een stuk schoner!

De actie 'Ermelo Schoon', een initiatief van de werkgroep Milieu van de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo, geïnspireerd door ‘Keep it Clean Day’ vrijdag 19 september was een succes. Vergeleken met vorig jaar was er een verdubbeling van het aantal deelnemende basisscholen.
Ongeveer 300 leerlingen van 6 Ermelose basisscholen hebben die dag zwerfafval opgeruimd. Hoeveel volle vuilniszakken dat waren moet nog geïnventariseerd worden maar dat het veel is, is wel duidelijk. Wethouder Van Eijsden gaf het startschot ‘s morgens bij school De Vlinderboom met een pakkend praatje over afval. Wethouder Klappe deed ‘s middags de aftrap bij de Ireneschool waar hij zo’n 100 kinderen toesprak. De kinderen hebben ervaren dat b.v. een simpel snoeppapiertje weggooien op straat niet kan.
Vrijwilligers konden zich melden bij Woonzorgcentrum De Amaniet aan de Varenlaan, ruim 20 mensen hielpen hier de woon- en leefomgeving schoner te maken. Met plezier en gezelligheid met elkaar werden er 26 grote vuilniszakken vol zwerfafval geladen, een hele klus omdat het weer warm en drukkend aanvoelde. Een ieder heeft het als een zinvolle en gezellige dag ervaren.
En belangrijker: Ermelo is weer een stuk schoner!

meer informatie

    

    


 

27 september 2014                                              Opendeur Weidegebied Horst-Telgt

Om 11.00 uur stond de nieuwe wethouder Jan van Eijsden al in zaal ATO van De Witte Heide. Samen met een aantal gasten heeft hij kunnen genieten van de ingelaste presentatie van Theo Koster over het weidegebied Horst en Telgt. Om 13.00 startte Gert Schuurman de volledige presentatie. In het kort werd de ontstaansgeschiedenis van dit gebied belicht. Theo Koster behandelde de gebeurtenissen in het gebied van 800 tot aan heden. Na de presentatie ging men met 10 man per fiets het gebied in. Na het bekijken van een aantal karakteristieke landschapselementen werden er grondboringen bij boerderij Het Verloren Veld en langs het Riebroekerpad verricht. Het verschil van de bodemmonsters sloot perfect aan bij de inhoud van de presentatie. Om 16.00 uur ging een ieder, gezien de reacties tevreden, zijns/haars weegs. 

    

een reactie (per e-mail) van één van de deelnemers:

Mijne heren,

Met veel genoegen heb ik zaterdag jl. deelgenomen aan de presentatie over het weidegebied Horst - Telgt en de excursie er door, verzorgd door de heren Koster en Schuurman.
Mijn interesse ging vooral uit naar het overstromingsgevaar van voor 1932 van voor de Afsluitdijk en hoe de bevolking daar mee omging.
Ik heb er voor mezelf wat aantekeningen (uit m’n geheugen) over gemaakt: zie bijlage.
Kunt u mij ook zeggen of daar lectuur over bestaat? Zo ja, kunt u me dan enige informatie daarover bezorgen.

Afgelopen week heb ik de zelfde route nogmaals gefietst en ook de monding van de Horstsche Beek gezocht en -hoewel moeilijk te vinden- gevonden! Jammer dat daar geen naambordje staat, zoals op het punt waar de beek de Telgterweg kruist.

Met vriendelijke groet,

Joop Lodders. 

 


 

4 oktober 2014                      Wandeling met leden van de Harderwijkse Oudheidkundige Vereniging 'Herderewich'

Als vervolg op de presentatie over Oud-Groevenbeek door Theo Koster en Gert Schuurman in Harderwijk (11 juni) werd er zaterdag 4 oktober een bezoek gebracht aan landgoed Oud-Groevenbeek in Ermelo. Na het nuttigen van koffie en koek werd er een wandeling langs de sprengen en om het landhuis gemaakt. Daarna werden het landhuis zelf en het washok bezocht. Theo Koster, kind aan huis, vertelde boeiend over de gebeurtenissen in en om het landhuis. Na een bezoek aan het unieke washok (voor zover we weten het enige in zijn soort in Nederland) ging men naar de druivenkas alwaar Wicher de Hoop veel wist te vertellen over druiven en wijnproductie. 
Mede door het werkelijk prachtige weer was het een geslaagde morgen/middag. 

    

 


 

9 oktober 2014                                                          Sterrenkunde voor de jeugd

Op donderdag 9 oktober startte weer een cursus Sterrenkunde voor jongeren uit de bovenbouw van de basisscholen (8-12 jaar), georganiseerd door Kees Witteveen van Sterrenvereniging Astra Alteria en Gert Schuurman van Stichting NMP Ermelo.

De cursus van 6 avonden (9,16 en 30 oktober, 6,13 en 20 november) in De Witte Heide werd bezocht door
negen enthousiaste jongens. De mannen voor de groep waren minstens zo enthousiast en zorgden ervoor dat na deze cursus het heelal geen geheimen meer kent!

    

 


 

14 oktober 2014                                                      Sterrenkunde voor volwassenen  

Op 14 oktober startte ook weer een cursus Sterrenkunde voor volwassenen, georganiseerd door Kees Witteveen van Sterrenvereniging Astra Alteria en Gert Schuurman van Stichting NMP Ermelo en vooral bedoeld voor volwassenen die nog weinig of geen kennis hebben van sterrenkunde. De zon, ons zonnestelsel, planeten, sterrenbeelden, kometen en de rest van het heelal kwamen aan bod.

De cursus in De Witte Heide werd gegeven op 4 dinsdagavonden (14 en 28 oktober en 4 en 11 november).

Omdat het aantal aanmeldingen de beschikbare plaatsen verre overtrof ligt het in de bedoeling begin volgend jaar een extra cursus aan te bieden.  Voor opgave of vragen kan contact worden opgenomen met Kees Witteveen, tel. 0341-556967 of willyenkees@planet.nl

 


 

17 oktober 2014                                                 Groevenbeekwandeling Vlinderboom

Alle kinderen van de Vlinderboomschool stonden om 9.00 uur klaar om samen met een NMP gids naar de Groevenbeekse heide te wandelen.
Ze waren in 4 groepjes verdeeld. Op de heide ging elk groepje apart op onderzoek uit. Ieder was druk met het zoeken naar bladeren en stukjes hout met mooie korstmossen erop. Er werden heel wat ‘schatten’ verzameld en in tasjes meegenomen naar school. Met een spiegeltje werden de paddestoelen goed bekeken en met de loepjes de structuren van het hout vergroot.

Het ruiken van hout, het voelen van een boomstam, het kijken met een spiegeltje naar een paddestoel: voor velen was het nieuw, spannend en interessant.

Ook de mist die over de hei hing, het horen van een trein en de prachtige spinnewebben met dauwdruppels erop waren voor de kleuters een prachtige ervaring.

Om 10.45 uur waren alle kinderen weer terug op school. Het was een geslaagde morgen.

De Vlinderboom heeft met het NMP een afspraak gemaakt om in elk seizoen de Groevenbeekse Heide te verkennen. 

 


 

25 oktober 2014                             Nationale Duurzame Huizenroute, Grafheuvels en Nacht van de Nacht

Een drukke dag voor het NMP:

Het was gezellig druk in De Witte Heide. Zaal Ato zat vol tijdens de presentatie over grafheuvels door Theo Koster en Gert Schuurman.

De grafheuvels op de Veluwe zijn uit de Nieuwe Steentijd en de Bronstijd. De mens als jager/verzamelaar ging over op landbouw. Hierdoor verbleven de mensen langere tijd op dezelfde plek. De eerste boerderijen verschenen. Er is weinig bekend over de mens in de Nieuwe Steentijd op de Veluwe. Wel bekend is, dat ze hun doden begroeven en dat de doden grafgiften, zoals vuurstenen en voedsel, meekregen. Het merendeel is in de loop der tijden vergaan, maar in de droge zandgrond is wel het meegegeven aardewerk deels bewaard gebleven. Zo weet men dat er achtereenvolgens sprake kan zijn van een Trechterbekercultuur, een Standvoetbekercultuur (wordt nu Enkelgrafcultuur genoemd) en de Klokbekercultuur. Dit aan de hand van de vorm van de aardewerkbekers die men in de grafheuvels gevonden heeft.

De dode werd doorgaans in een kuil begraven (een vlakgraf), maar soms is er een heuvel over de dode heen aangelegd. Hiervoor zijn twee verklaringen: de dode die een heuvel kreeg was blijkbaar een belangrijk persoon geweest of men wilde zijn leefgebied aangeven. Opvallend is, dat de meeste grafheuvels op markante punten in het landschap te vinden zijn. 

Han Kattenwinkel kreeg ook veel aanloop in zaal Elva, waar het NMP en de Witte Heide zich presenteerden in het kader van de Nationale Duurzame Huizenroute
Er werd niet alleen uitleg gegeven over de Solar Freezer, maar ook over isoleren en ventileren van woningen. Er waren vele monsters van verschillende isolatiematerialen, niet alleen gangbare soorten, maar ook alternatieve als schapewol, hennep en vlas, met elk hun eigen voor- en nadelen. Niet alleen isoleren en kieren dichten is belangrijk, maar ook goed ventileren hoort daarbij. Het is mogelijk gemeentelijke subsidie aan te vragen voor isoleren (tot 750 euro per woning), veel mensen hebben hier inmiddels gebruik van gemaakt.

Het gebouw De Witte Heide is zelf ook gerenoveerd en geïsoleerd. Duurzame maatregelen die daar getroffen zijn, zijn o.a. gevel- en dakisolatie, Solar Frontier zonnepanelen, Warmte Terug Win (WTW) installatie, Edelkamin pelletkachel en verlichting met PL en TL.

 

     

Nacht van de Nacht

Even dreigde het weer de Nacht van de Nacht bij het bezoekerscentrum Ermelosche Heide te verstoren. Tijdens de opening door de wethouders Jan van Eijsden (Ermelo) en Roelof Koekkoek (Putten) was het nog zwaar bewolkt. Een kwartier later trok de bewolking weg en een prachtige sterrenhemel werd zichtbaar. De nachtwandelingen waren mede daardoor een succes. Door de opgestelde telescopen kon men gedetailleerd het firmament afspeuren. In de schuur konden met het computerprogramma Stellarium de sterrenbeelden op naam gebracht worden en de bewegingen van de sterren versneld worden bekeken. In het bezoekerscentrum had het NMP een informatiestand met verlichtingsmogelijkheden en algemene informatie. Over belangstelling hadden we niet te klagen. Ook de vier presentaties werden goed bezocht. Tegen het einde van de manifestatie sloot een wolkendek de hemel weer af ten teken dat het voorbij was. Tevreden kon een ieder huiswaarts keren.

     

 


 

29 oktober 2014                                                     Ermelo schoon door de Augustinus

Augustinusschool leerlingen maken Ermelo weer 39,5 kilo zwerfafval schoner…

Bijna 30 leerlingen van groep 8 van de Augustinusschool in Ermelo hebben afgelopen week een uur zwerfafval opgeruimd rond de school, de Groevenbeekse heide en Calluna.
En tot grote schrik van de leerlingen bleek dit uurtje opruimen een ‘oogst’ van 39,5 kilo zwerfafval op te leveren… 
Nu zegt het gewicht natuurlijk ook niet alles. Chipszakjes en lege blikjes zijn niet zo zwaar maar wel schadelijk voor het milieu en de dieren, zoals juf Marianne Brouwer de kinderen vertelde, maar toch was het onthutsend om de vele volle vuilniszakken te zien.

De leerlingen vonden het wel erg leuk om op deze manier mee te helpen Ermelo wat schoner te maken. 
Op 19 september deden ook al zes Ermelose scholen mee met ‘Keep it Clean’ day; de Speulderbrink, de Ireneschool, de Goede Herderschool, de Klokbeker, de Vlinderboom en de Sterrenschool. Ook zij hebben vele vuilniszakken zwerfvuil vol verzameld.
Als al deze 260 kinderen zelf niets meer op straat gooien, en ons allemaal het goede voorbeeld geven, hebben we volgend jaar hopelijk een minder grote ‘oogst’ aan zwerfafval. 

Wilt u ook meehelpen Ermelo schoon te maken? Neem contact op met Stichting Natuur- en Mileuplatform Ermelo en meld u aan.

    

 


 

6 november 2014                                                       Margrietschool - Groevenbeek

Er-Op-UIt! naar Groevenbeek
Kennismaking met landgoed Groevenbeek in het kader van het NMP-basisschoolproject Ermelo is Zó!

Een kijkje in de villa van Oud Groevenbeek was helaas niet mogelijk, maar de leerlingen van groep 8 van de Margrietschool konden in de klas door middel van een powerpoint presentatie toch een indruk krijgen hoe het huis er vroeger, maar ook anno 2014, uit zag en ziet. Niet alleen het landgoed, maar ook haar bewoners passeerden de revue. Natuurlijk mocht het verhaal over Potjes Hendrik niet ontbreken. Deze landarbeider uit Putten hield in de jaren dertig van de vorige eeuw veel rijke dames en heren voor de gek met zijn zelfgemaakte potjes. De leerlingen waren erg geïnteresseerd in het leven van de laatste bewoners van het landgoed, de heer en mevrouw Van Schermbeek. Op dinsdagmiddag, 11 november, gingen ze met een aantal gidsen van het NMP de omgeving van het landhuis bekijken en konden met eigen ogen zien dat er nog heel veel van dit mooie gebied bewaard is gebleven.

    

 

 


 

29 november 2014                                                       Opendeur Klimaatverandering

Klimaatverandering centraal bij NMP Ermelo

Zaterdag 29 november 2014 was het thema van de Opendeur in De Witte Heide 'Klimaatverandering'. Tussen 11.00 en 15.00 uur was een doorlopende powerpointpresentatie te zien, om 11.30 en 13.30 onderbroken voor een presentatie door Gert Schuurman. Hij ging o.a. in op versterkt broeikaseffect, invloed zonneactiviteit, verandering dagelijks weer in Nederland, verandering flora en fauna in Nederland en de zeespiegelstijging.

 


 

naar boven