Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

 

archief activiteiten                    

activiteiten 2019

 

 


 

1 januari 2019                                                                    Vandalisme

Het jaar 2019 is voor het NMP niet echt vrolijk begonnen. Oudejaarsnacht kregen we een melding dat een keet aan de Zandkampweg in brand stond. Dit bleek niet onze keet te zijn, maar de keet op de gemeentewerf.

De keet in de natuurtuin (een project van KNNV, imkers, klompenpad en het NMP) was echter ook het doelwit van vandalen geweest. Een ruit ingeslagen, een gat in de vloer, een stoel ontvreemd en veel rommel gemaakt. Een zware bank uit de natuurtuin was uit de grond gerukt. De stoel werd stukgeslagen teruggevonden in de vijver. De bank was naar de vijver gesleept waar een vuurtje was gestookt. Bij de vijver waren nog sporen van andere vernielingen en andere activiteiten zichtbaar. Spijt en berouw? We hopen dat de daders samen met ons het plekje, waar ze blijkbaar graag zijn, in een positieve zin willen gaan aanpakken. Werken aan een pareltje in Ermelo.


 

 


8 januari 2019                                          Start cursus sterrenkunde voor jongeren

zie informatie Astra Alteria

 
26 januari 2019                                                    Opendeur 'Van het gas af...'

                                                                          Wie, waarom, hoe en wanneer?

Ook in Ermelo zullen de woningen de komende tien jaar van het gas af moeten. Het is in deze overgangsperiode niet altijd even gemakkelijk de juiste weg te kiezen. Wij geven wat achtergronden en handvatten op weg naar gasloos.
locatie:  De Witte Heide  (Kerklaan 5a, zij-ingang)
10.00-12.00 uur, presentatie 10.30 uur (45 min.)
toegang gratis


Opendeur 201923 februari 2019                                                       Opendeur 'De wolf'

Steeds meer nieuwsberichten melden de aanwezigheid van de wolf in Nederland.
Toch is er relatief weinig bekend over de wolf: zijn leefwijze, zijn habitat, zijn plaats in de roedel, toppredator in de voedselketen, zijn …….


30 maart 2019                                                  Opendeur 'Kringlooplandbouw'

Kringlooplandbouw draait om het principe dat de kringloop van stoffen gesloten is. Vroeger was dat een natuurlijk proces. De laatste halve eeuw is men echter overgegaan tot specialisatie en productieverhoging en heeft men de kringloop doorbroken.


25 mei 2019                                                       Opendeur 'Wildontmoetingen'

Els Brons vertelt over haar ontmoetingen met het wild. Els is jarenlang gids geweest bij het Aardhuis. Ze ondersteunt een powerpointpresentatie met materiaal dat ze in de loop der jaren verzameld heeft.
 

28 september 2019                                              Opendeur 'Groevenbeek'

Oud- en Nieuw Groevenbeek, een prachtig landgoed annex bosgebied in het zuiden van onze gemeente. Nog geen 200 jaar geleden bood het een heel andere aanblik. Aan de hand van veel afbeeldingen vertelt Hans van Dijk over zeven eeuwen geschiedenis waaronder de grote veranderingen na 1850.


26 oktober 2019                                                   Opendeur 'Paddestoelen'

De mysterieuze organismen. Wat is de paddestoel eigenlijk? Slijmzwammen bewegen, trilzwammen verschijnen en verdwijnen.
Mycorrhiza: een samenleving tussen planten en schimmels. Cellen met twee kernen. Alles is verbazingwekkend.


30 november 2019                                           Opendeur 'Thri oftewel Drie'

Al in het jaar 850 wordt de naam van Drie vermeld. In de acte van Folckerus wordt het aangegeven als Thri. Drie is altijd bewoond geweest. Bewoning was vroeger altijd in de buurt van water. En Drie dan, zo’n 55 meter boven de zeespiegel? Aandacht voor raatakkers, potstalmethode en malebossen.


 
naar boven