Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

 

archief activiteiten                    

activiteiten 2017

 

 


 

januari-februari 2017                                               10 jaar Duurzaamheid

De werkgroep Duurzaamheid van Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo bestaat dit jaar 10 jaar. Daarvoor organiseren zij in de loop van het jaar meerdere activiteiten. Als eerste organiseerden zij van 10 januari tot en met 23 februari een overzichtstentoonstelling over 10 jaar bestaan van de werkgroep in de Wereldwinkel. In de tentoonstelling werd een overzicht gegeven van de activiteiten van de afgelopen jaren. Daarnaast was er aandacht voor het energie- en klimaatneutraal worden van Ermelo. 

In 2007 is de film “An inconvenient truth” van de Amerikaanse vicepresident Al Gore gedraaid. Naar aanleiding van die film wilden diverse Ermeloërs napraten en bespreken wat zij in Ermelo konden doen tegen klimaatverandering. Dit was de start van een aparte werkgroep Duurzaamheid binnen de Stichting NMP. De oprichter en kartrekker was Otto Volgenant. In de loop van de jaren zijn vele onderwerpen aan de orde geweest, waaronder “Met belgerinkel naar de winkel”, “Warme truiendag”, “Solarday”, “Nacht van de Nacht”, en “Duurzame Huizenroute”.
In de loop van de afgelopen 10 jaar is Duurzaamheid bij steeds meer mensen een begrip geworden. Zo zijn er speciale fietsparkeerplekken bij activiteiten in het dorp en is de langste sjaal van Nederland gebreid in Ermelo met een lengte van maar liefst 710 meter. Ook zie je ondertussen in elke straat wel enkele huizen met zonnepanelen op het dak. Daarnaast is er ook veel geïsoleerd, van spouwmuurisolatie tot driedubbel glas.

              

    

Een samenvatting van de expositie is nog te zien in de etalage van De Witte Heide

 


 

25 januari 2017                                                          Duurzame kerken

Woensdagavond 25 januari werd het NMP, in de personen Han Kattenwinkel en Arjen van de Nadort, door wethouder van Eijsden welkom geheten bij de gemeenteavond voor kerken. Er waren 7 kerken vertegenwoordigd. David Ketel en Truus Appelman van de Taakgroep Kerk & Milieu/Samenleving uit Bennekom gaven een toelichting over duurzame kerkverwarming en het Fair Trade label. Daarna was er gelegenheid mogelijkheden na te gaan hoe Ermelose kerken te verduurzamen. Een aandachtspunt daarbij was het vertalen naar de kerkenraden en naar de leden. Het NMP waardeert dit soort acties en biedt hulp aan om de gestelde doelen te gaan halen.

 


 

28 januari 2017                                                  Opendeur 'Sterrenbeelden'

In de presentatie werd aandacht geschonken aan de sterrenbeelden die in Nederland zichtbaar zijn.
Ingegaan werd op de sterrenbeelden van de dierenriem (zodiak). De Babyloniërs, Egyptenaren, de Oude Grieken  en de Romeinen hadden bij de sterrenbeelden godenverhalen. Waardoor was Cassiopeia Perseus zo dankbaar? Wat heeft Andromeda hiermee te maken. Het sterrenbeeld Schorpioen wordt  in het oosten zichtbaar als Orion in het westen verdwijnt. Welke geschiedenis zit hier achter? Welk verband is er tussen het sterrenbeeld Maagd en sterrenbeeld Weegschaal?
Orion was voor de Egyptenaren een belangrijk sterrenbeeld. In de nabijheid van Orion is de melkweg zichtbaar aan het firmament.  Zo liggen in de nabijheid van de Nijl piramides waarvan de ligging sterk overeenkomt met de stand van sterren van Orion. Toeval of heeft het een diepere achtergrond?
De betekenis van de sterrenbeelden in oude (landbouw)culturen was groot. De Babyloniërs bijvoorbeeld, gingen er van uit dat wat aan de hemel gebeurt bepalend is voor de mensheid beneden op aarde.

 


 

28 januari 2017                                                       Energieambassadeur 

Han Kattenwinkel heeft zaterdag 28 januari Herman Bolhuis, de energieambassadeur van de gemeente Ermelo, bijgepraat over de activiteiten van het NMP op het gebied van duurzaamheid. Herman bezocht de tentoonstelling van de werkgroep Duurzaamheid in de Wereldwinkel. De energieambassadeur gaat zich in eerste instantie richten op de Ermelose bedrijven. Het NMP biedt de ambassadeur zoveel mogelijk steun aan. Er moet nog veel gedaan worden wil Ermelo in 2030 energieneutraal en in 2035 klimaatneutraal zijn.

 


 

10 februari 2017                                            Warme sjaals voor de Kledingbank

Het NMP besteedde ook weer aandacht aan de jaarlijkse Warmetruiendag:

De Warmetruiendag op 10 februari is natuurlijk dé dag om je lekker dik aan te kleden. Medewerkers van de Kledingbank Ermelo namen alvast een voorproefje met de sjaals die zij kregen van de Stichting NMP Ermelo. 
Het NMP schonk ruim 60 sjaals die speciaal voor de Warmetruiendag gebreid waren door enthousiaste inwoners van Ermelo (zie ook hier). Zo kunnen er nog meer mensen meedoen aan de landelijke actie die vrijdag weer zal plaatsvinden. De sjaals worden door de Kledingbank verdeeld onder mensen die het financieel niet breed hebben. 
De Warmetruiendag is een landelijk evenement met als motto: ‘kleed je warm aan, dan kan de verwarming lager.’ In Ermelo is de Warmetruiendag al een bekend begrip maar misschien ten overvloede nog even de achterliggende gedachte: iedere graad scheelt 6 % energieverbruik, op één dag wordt zo door heel veel mensen samen veel energie bespaard en mensen worden gemotiveerd om de rest van het jaar bewust om te gaan met energieverbruik. 
Gordijnen ’s avonds dichtdoen, de verwarming uitzetten in kamers waar je niet bent, pantoffels aandoen en goed isoleren, zijn maar een paar tips waardoor een ieder energie en ook kosten kan besparen. Het Natuur- en MilieuPlatform Ermelo besteedt al voor het vijfde jaar aandacht aan deze dag in het kader van duurzaamheid. 
Het is overigens te hopen dat de Kledingbank binnenkort niet in de kou staat, want zij zoekt nog een nieuw onderkomen nu de huidige locatie in de Leemkuul moet sluiten. “We zijn heel blij met alle sjaals”, aldus Huib Jonker van de Kledingbank, “maar een andere ruimte om ons te kunnen vestigen zou helemaal een mooi cadeau zijn. Zo kan in de toekomst gegarandeerd worden dat ook mensen met een laag inkomen zich warmpjes kunnen kleden.” 
Laten we met zijn allen op de Warmntruiendag een warme trui en sjaal aandoen, de verwarming lager zetten en zo bijdragen aan een duurzamer wereld.

 


 

25 februari 2017                                                  Opendeur ''s Heeren Loo'

Zaterdagmorgen 25 februari was het Opendeur-thema '´s Heeren Loo'. Aan bod kwamen de geschiedenis van het voormalige klooster, de omvorming tot een zorginstelling en de inrichting van de terreinen ´s Heeren Loo, Lozenoord en Groot-Emaus. Beelden uit het heden werden afgewisseld met historische beelden. Er werd als het ware een virtuele wandeling met achtergrondverhalen over het terrein gemaakt. In de middag liepen de liefhebbers nog een echte wandeling over de genoemde terreinen.

 


 

25 maart 2017                                                          Opendeur 'Het ree'

Het ree komt bijna overal in ons land voor. Bijna iedereen heeft wel eens een ree in het wild gezien. Toch weten velen niet het verschil tussen een hert en een ree.
Zo is de bronsttijd van het ree is veel vroeger in het jaar dan die van het hert. De jaarcyclus van het ree werd aan de hand van het prachtige boek 'Het ree' doorgenomen. Het ree, de prins van het roodwild.

 


 

7 april 2017                                                                   10 jaar Duurzaamheid

Zaal 9 in de Dialoog was helemaal bezet tijdens de jubileumpresentatie van de werkgroep Duurzaamheid van de Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo. Om het 10-jarig jubileum te vieren had de werkgroep een aantal sprekers uitgenodigd die aanreikten hoe Ermelo in 2030 energie-neutraal zou kunnen worden. Na de opening door dagvoorzitter Gert Schuurman werd een video-boodschap van Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans vertoond. Rotmans verwoordde perfect waar de werkgroep naartoe wil. Een betrokken burgerij, een initiatiefrijk bedrijfsleven en een overheid die de regie in handen heeft. Elkaar stimuleren en uitdagen. Wethouder Jan van Eijsden gaf de rol van de werkgroep en het NMP in het algemeen weer als de horzel in de mantel van de koning. Hij sprak zijn waardering uit over hetgeen de werkgroep verricht en aangeeft. Doorgaan alstublieft. Daarna gaf Leon Jurg aan hoe de toekomst er uit kan gaan zien. Zonnepanelen gecombineerd met batterijen (accu’s) en slimme app’s. Johan Kosters ging in op toepassingen van warmtepompen om tot een energie neutraal huis te komen. Nico van Harten gaf aan hoe hij en zijn vrouw zijn overgegaan tot het realiseren van een nagenoeg energie neutrale woning. Welke wegen zij bewandeld hebben en welke ervaringen zij hebben opgedaan. Riet Bezemer legde uit wat het doel van de pas opgerichte Energie-coöperatie Veluwe Energie is. Met als woordcombinatie uw Energie uit Veluwe waardoor precies wordt aangegeven waar men voor staat: Zelf energie opwekken is mooi, maar is niet voor een ieder weggelegd. Doe het daarom als collectief!
Tot slot was daar dorpsdichter Fiet van Beek. Zij gaf het sprookje van Klein Duimpje een heel ander perspectief. Had hij niet met zijn zevenmijlslaarzen zo over moeder aarde lopen stampen dan zouden wij vandaag misschien niet zo verspillend leven.
Daarna was er onder het genot van een hapje en drankje gelegenheid tot netwerken.

 


 

12 april 2017                                                               NMP op de radio

Woensdagavond 12 april tussen 20.00 en 21.00 uur waren Arjen van de Nadort, Jacqueline van de Kooy en Gert Schuurman live te horen via Harderwijk FM oftewel Veluwse Omroep Combinatie (VOC).
Interviewer Wilco Otten en technicus Jaap Bos verzorgen het programma 0341 onair. We konden alle werkgroepen uitgebreid bespreken. Ook was er zendtijd voor het 10 jarig jubileum van de werkgroep Duurzaamheid. Jacqueline heeft het duurzaamheidsgedicht ‘Voetafdruk’ van dorpsdichter Fiet van Beek voorgelezen.

 


 

13 mei 2017                                                      Huis & Tuin Event op ’t Weitje

Zaterdag 13 mei was de werkgroep Duurzaam van de Stichting NMP Ermelo van 10.00 tot 16.00 uur present op ’t Weitje. Het evenement was georganiseerd door Veluwe Duurzaam.  De opzet van Huis & Tuin Event Ermelo is een aansprekende combinatie van informatie, fun en food waarbij duurzaamheid in alle activiteiten is geïntegreerd. 
Of het nu gaat om energiebesparing in huis, een klimaatvriendelijke tuin, biologisch eten of elektrisch vervoer, op allerlei terreinen kun je keuzes maken die beter zijn voor het klimaat en vaak ook interessanter voor de portemonnee. Mede door het prachtige weer, op het laatste kwartier na, was er een goede belangstelling.

  

 


 

16 mei 2017                                  'Ermelo 1940-1945, gebeurtenissen en geheimen'

Op een mooie meimorgen fietsen 16 leerlingen van groep 8 van de Margrietschool met hun leerkracht en een begeleidende moeder de berg op naar Drie, voor een beleefles op locatie, in het kader van het Tweede Wereldoorlog-project 'Ermelo 1940-1945, gebeurtenissen en geheimen'.

Bij de schuur van Evert en Aly van de Beek worden zij ontvangen door vrijwilligers van het NMP, die allen weer klaar staan voor een actieve ochtend. 
Na de ontvangst en het uitreiken van valse persoonsbewijzen maken de kinderen een stap terug in de tijd:

We schrijven oktober 1944. Onder leiding van contactpersonen zoeken onderduikers een veilige plek bij het verborgen onderduikhol, diep in de bossen van Drie. Na een grondige check van hun persoonsbewijzen mag ieder door naar het hol. Daar maken zij kennis met het leven in het geheime hol.
Na een sein 'onveilig"!' volgt een vlucht richting Drie, om daar tot de ontdekking te komen dat het ook dáár niet veilig is.
Gelukkig volgt hierna weer de stap vooruit naar onze eigen tijd en komt Hans Born, jongste broer van de in 1944 doodgeschoten verzetsstrijder Jannes Born, de kinderen ophalen om naar een klein monumentje onder de hoge beuken te gaan. Dit 'Paaltje van Jannes' is ter nagedachtenis door vrienden van Jannes daar na de oorlog geplaatst. Het verhaal van de noodlottige gebeurtenissen op 13 december 1944 verteld door Hans, maakt diepe indruk op de kinderen.

Na dit verhaal en een blik op een 'afdruk' van het oude verzetshol vlakbij keren de leerlingen door het bos terug naar de schuur op Drie.
Onderdeel van deze beleefles vormt dan nog de les in morse/codes in de schuur.

En dan is de ochtend voorbij en kunnen we met elkaar weer op een mooie les terugkijken!

  

Er namen dit seizoen 6 scholen deel aan een beleefles of excursie in het kader van dit project.

 


 

27 mei 2017                                                     Opendeur 'Beken en sprengen'

De gemeente Ermelo is niet waterrijk. Maar toch zijn er twee bekende waterlopen binnen de gemeentegrenzen. De Hierdense Beek die in de gemeente Ermelo doorgaans de namen Staverdense Beek en Leuvenumse Beek draagt. En op de grens Ermelo-Putten stroomt de Groevenbeek. Waarschijnlijk een sprengenbeek die ontstaan is uit het vroegere beekje Grobbenbeeck. Daar water zich niets aantrekt van gemeentegrenzen waren we ook genoodzaakt in de gemeenten Harderwijk en Putten te kijken om deze waterlopen tot in de huidige Randmeren te volgen.    poster        

 


 

mei 2017                             Bijzondere bomen op begraafplaats Koningsvaren genummerd

Op de Gemeentelijke begraafplaats Koningsvaren staan bijzondere en oude bomen en coniferen, die er een sfeervolle en ecologisch waardevolle ‘groene oase’ van maken. 

Op initiatief van de Stichting Natuur- en MileuPlatform (NMP) Ermelo zijn door vrijwilligers van de stichting de bomen en coniferen op de begraafplaats verder op naam gebracht, geregistreerd en beschreven met de wetenschappelijke en Nederlandse naam. Een selectie daaruit heeft een nummer gekregen dat duidelijk zichtbaar is vanaf de looppaden. Naast diverse soorten eiken staan er bijzondere soorten zoals doodsbeenderenboom, judasboom, geelhout, sneeuwklokjesboom, zakdoekjesboom, Japanse witte den en parasolden.


Een lijst met de genummerde bomen is verkrijgbaar bij het gebouw van de beheerder, centraal gelegen op de begraafplaats. In september a.s. zal door de Stichting NMP Ermelo een wandelrouteboekje uitgebracht worden over de begraafplaats met hierin opgenomen een beschrijving van diverse bomen en coniferen. Ook zal worden ingegaan op de 100-jarige historie van de begraafplaats. De begraafplaats werd in 1917 in gebruik genomen toen de maximale capaciteit op de oude begraafplaats aan de Putterweg was bereikt. In 1969 werd de eerste uitbreiding in gebruik genomen. De tweede en laatste uitbreiding kwam in 1993 gereed.

routekaart

    

 


 

3 juni 2017                                                           Schaapscheerdersfeest

Zaterdag 3 juni stond de stichting NMP met een kraam op het jaarlijkse schaapscheerdersfeest op de Ermelosche Heide. Er waren zo’n 2000 bezoekers op het festijn afgekomen. De kraam werd druk bezocht. Vooral het afvalscheidingsspel voor kinderen was een attractie. Ook zelf duurzame energie opwekken was populair bij de jeugd. De belangstelling van ouderen was voornamelijk gericht op zonne- en windenergie en (dit jaar opmerkelijk veel) op composteren. Het prachtige composteerhotel, waarin 3 fasen van het composteren duidelijk zichtbaar waren gemaakt, was daar ongetwijfeld mede oorzaak van...

    

 

   


 

19 augustus 2017                                                   Oogstfeest Horst en Telgt

Het onofficiële begin van het nieuwe seizoen: onze aanwezigheid op het oogstfeest van Horst en Telgt.

    

 


 

14 september 2017                                        'Sea First Foundation' lezing Ermelo

In het kader van 'Ermelo Schoon', de zwerfafval opruimdagen

Op initiatief van de werkgroep Ermelo Schoon van het NMP toonde internationaal bekroond onderwaterfotograaf en oceaanbeschermer Dos Winkel, tijdens een avondvullend programma op donderdag 14 september in De Dialoog, de schoonheid van het onderwaterleven. Met prachtige foto's en opnamen nam hij ons mee naar een onderwaterspektakel dat maar weinigen zien. (zie ook hier)

Maar ook belichtte Dos de bedreigingen van ons grootste ecosysteem, de oceaan. En natuurlijk kwamen oplossingen voor deze bedreigingen aan bod.

Dos begon ruim 30 jaar geleden met duiken en was als natuurfotograaf zeer onder de indruk van de voor hem nog niet bekende kleurrijke en zeer diverse onderwaterwereld. Tijdens zijn duikcarrière ziet hij echter op vele plaatsen in de wereld de enorme achteruitgang van de mariene wereld. Tien jaar geleden besloot hij met zijn werk als orthopedisch fysiotherapeut te stoppen om zich geheel aan oceaanbescherming te gaan wijden. 
Van zijn hand verschenen, naast talloze 'salontafelboeken' die de schoonheid van het onderwaterleven bejubelen, ook 'Wat is er mis met vis en visolie', 'De Huilende Zee' en – voor kinderen – 'Het ALFABET van de Zee'. 'De Huilende Zee' werd verfilmd: 'Sea the Truth'. Hij is ook de oprichter van de Sea First Foundation.

   

 


 

15 en 16 september 2017                         'Ermelo Schoon', de zwerfafval opruimdagen

zie hier 

 


 

23 september 2017                                     Presentatie wandelboekje 'Koningsvaren'

Wandelen langs bijzondere bomen en historie op 100-jarige begraafplaats Koningsvaren 

Op zaterdag 23 september presenteerde de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo het eerste exemplaar van een wandelrouteboekje over de gemeentelijke begraafplaats Koningsvaren te Ermelo. Dat gebeurde tijdens de Open Dag in het Uitvaartcentrum De Varenhof. Een van de samenstellers, Bert van Polen, overhandigde het eerste exemplaar aan de heer ds. A.F. Troost. De heer Troost is een van de twee bedenkers van de naam van de gemeentelijke begraafplaats. Het NMP nam dit initiatief omdat de begraafplaats Koningsvaren dit jaar 100 jaar bestaat. 

Een begraafplaats is een plek waar men niet graag komt, het is verbonden met verdriet en rouw. Toch is de gemeentelijke begraafplaats de moeite van een bezoek waard. Er staan prachtige en bijzondere bomen en coniferen. Er zijn graven te vinden van mensen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Ermelo. Het is een sfeervolle en ecologisch waardevolle ‘groene oase’ in het dorp.

Wandeling
Na de presentatie van het boekje wandelden geïnteresseerde bezoekers een deel van de route. Bert van Polen legde uit dat ruim 100 verschillende bomen en coniferen op de begraafplaats op naam zijn gebracht, geregistreerd en beschreven met de wetenschappelijke en Nederlandse naam. Een selectie daaruit heeft een nummer gekregen dat duidelijk zichtbaar is vanaf de looppaden. Naast diverse soorten eiken, staan er bijzondere soorten zoals doodsbeenderenboom, judasboom, geelhout, sneeuwklokjesboom, zakdoekjesboom, Japanse witte den en parasolden. 

Bijzondere Ermeloërs
Tijdens de rondleiding was er aandacht voor de 100-jarige historie. De begraafplaats werd in 1917 in gebruik genomen, toen de maximale capaciteit op de oude begraafplaats aan de Putterweg was bereikt. In 1969 werd de eerste uitbreiding in gebruik genomen. De tweede en laatste uitbreiding kwam in 1993 gereed. De bouw en het gebruik van het baarhuisje en de aula kwamen aan bod. Peter van der Velde vertelde kort iets over de graven van de heer en mevrouw Kohnstamm en Van der Meijden, ds. Boer en de familiegraven van Kortlang en Knevel.

Het boekje is te koop bij VVV Ermelo en boekhandel Riemer en Walinga.

      

        

zie ook hier

 


 

30 september 2017                                                  Opendeur 'Heidevelden'

Binnen de Ermelose gemeentegrenzen liggen drie grote heidevelden. De bekendste is de Ermelosche Heide met de schaapskooi. Dit 343 ha groot heideveld wordt door schapen beweid. Het grootste heideterrein, 540 ha, is het Houtdorper- en Speulderveld. Dit gebied wordt door runderen begraasd. Het Houtdorper deel is vrij hoog en droog met een oude grote zand- en grindwinningskuil. Bij Speuld is het een min of meer nat terrein waar na perioden met veel neerslag waterplassen zichtbaar zijn. Het vleesetende plantje zonnedauw komt hier voor. Het derde heideveld is de Groevenbeekse heide, ruim 93 ha groot.

De ochtendpresentatie kan in de middag, bij goed weer, met een fietstocht over de drie heidevelden worden afgesloten.

locatie: De Witte Heide, Kerklaan 5a (zij-ingang), 10.00-12.30 uur (presentatie 10.30 uur), toegang gratis

 


 

26 oktober 2017                                                Opendeur 'Bossen van Ermelo'

De bossen van Ermelo zijn zeer gevarieerd. Bij Drie en Speuld liggen de oude malebossen. In de presentatie zal uitgebreid ingegaan worden op het ontstaan van deze bossen. De opkomst en het einde van het maalschap dat eeuwenlang het eiken-beukenbos onderhield. De productiebossen die aan het einde van de 19e eeuw geplant werden bestaan grotendeels uit naaldhout. Wat was het doel van deze, in Ermelo zo massale, bosaanplant? In de 21e eeuw is er een overgang naar gevarieerd bosbeheer gaande met als kernthema’s:  wild, houtproductie en recreatie.

Bij goed weer is het mogelijk dat er in de middag een wandeling door deze bossen gemaakt gaat worden. Vertrek vanaf het bezoekerscentrum Ermelosche Heide.

locatie: De Witte Heide, Kerklaan 5a (zij-ingang), 10.00-12.30 uur (presentatie 10.30 uur), toegang gratis

 


 

25 november 2017                                                Opendeur 'Winterslaap'

De wintermaanden zijn voor de natuur een tijd van beproeving: hier overleven of wegtrekken? Planten kunnen niet weg. Wat gebeurt er in een plant waardoor ze niet kapot vriezen en in het voorjaar weer kunnen groeien en bloeien? Gaan bomen en struiken in een soort winterslaap? Van dieren is wel bekend dat ze een winterslaap houden. In de presentatie wordt besproken hoe warm- en koudbloedige dieren de winter overleven. Bekende winterslapers zitten er onder de zoogdieren, reptielen en amfibieën: egels, muizen, ringslangen, kikkers. Naast deze groep is er ook aandacht voor de overwintering door insecten en spinnen.

locatie: De Witte Heide, Kerklaan 5a (zij-ingang), 10.00-12.30 uur (presentatie 10.30 uur), toegang gratis

 


 

naar boven