Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

terug         

 Buurt in Beeld 2011

 

programma

 


 

klussenlied

 

buurtlied

Prins Bernhardschool  - Klussenlied 

pak snel een bezem, een stoffer en blik, 
een punt aan een stok en een prikstok heb ik 
prik op die spullen, dat propje papier, 
wat is het een bende, een rommeltje hier 

refrein 
wij zijn de Bernhardschoolklussers doebida 
wij zijn de Bernhardschoolklussers, o yeah 
wij zijn de bovenste beste, de Bernhardklussers YEAH!! 

heeft u een bende, een rommel of troep, 
zit er soms onkruid bij u op de stoep? 
maak u niet sappel, en maak u niet dik 
stuur maar een mailtje…en kijk, dan kom IK 

refrein 
wij zijn de Bernhardschoolklussers doebida 
wij zijn de Bernhardschoolklussers, o yeah 
wij zijn de bovenste beste, de Bernhardklussers YEAH!! 


wij doen graag klussen bij ons in de straat 
het klusteam van de Bernhard is altijd paraat 
we staan altijd klaar, ook als iemand ons belt 
we vragen per klusje een klein beetje geld 

refrein 
wij zijn de Bernhardschoolklussers doebida 
wij zijn de Bernhardschoolklussers, o yeah 
wij zijn de bovenste beste, de Bernhardklussers YEAH!! 
Prins Bernhardschool - Buurtlied 

we zingen met z’n allen over onze buurt ja 
onze buurt ja, onze buurt 
we zingen met z’n allen over onze buurt 
zo krijgen we de buurt in beeld 

het is zo lekker groen in onze buurt, ja 
onze buurt ja, onze buurt 
met bomen en met veldjes is onze buurt 
een buurt waar je lekker speelt 

we stappen hier ook zomaar in de trein tuutuut 
de trein tuutuut de trein tuutuut en 
je loopt er zo naar toe , het is maar tien minuten 
’t station van de NS 

heel dichtbij is ook een kerk, de Lucaskerk 
de Lucaskerk, de Lucaskerk 
de zorg voor zieke mensen maakt de buurt heel sterk 
Meerkanten mooi mooi werk
 
samen gaan we klussen doen in onze wijk 
in onze wijk, in onze wijk 
leuk voor u en ’t geld dat is voor ons weer fijn 
fijn voor ons Bernhardplein! 

we trekken met z’n allen door de Maat 
in de Maat,of uit de Maat 
je hoort en ziet ons overal waarheen je gaat 
tot in de kleinste straat 

 


 

 

28 februari 2011                                        nieuws op ErmeloVitaal:  start Buurt in Beeld 2011

ERMELO - Met veel lawaai, maar ook met bezems, emmers en een poetsdoek gingen de kinderen van de Prins Bernhardschool maandagmiddag de wijk in. Deze basisschool in West doet de komende weken mee aan het project Buurt in Beeld, georganiseerd door de Stichting Natuur- en Milieu Platform Ermelo.

Wethouder Laurens Klappe werkte graag mee aan de opening van dit project, maar moest vanwege zijn hooikoorts de Zumba Dans van sportschool Bouw aan zich voorbij laten gaan. Terwijl de kinderen de spieren losmaakten om aan het werk te gaan overhandigde Klappe de lesmap aan het onderwijzend personeel. De muziekjuf Alie had een opruimlied met de kinderen ingestudeerd en dat kwam vloeiend uit de monden van zo’n tweehonderd leerlingen.

Iedere groep heeft een eigen onderwerp gekozen waaraan ze gaat werken. Zo is er een klas die bedrijven gaat bezoeken en die zelf een bedrijf gaat beginnen, anderen duiken in de geschiedenis van het psychiatrisch ziekenhuis Veldwijk. Groep 1 en 2 buigt zich over de ontwikkeling van het station en ze gaan een reisje maken met de trein.

Het NMP begon vijf jaar geleden met de ’Wenswijk’ in Oost. Inmiddels hebben er al heel wat scholen geparticipeerd. Met het project Buurt in Beeld hopen de initiatiefnemers Joke Pieters en Janneke Schuurman dat kinderen anders leren kijken naar hun eigen omgeving. Het project duurt drie weken.

 


 

 

architectenbureau Bernhardschool

 

U wist het misschien niet, maar er heeft zich een nieuw architectenbureau gevestigd binnen onze school. 23 architecten zijn sindsdien hard aan het werk geweest om een nieuwe woonwijk te ontwerpen voor de gemeente Ermelo.
Wij (kinderen van groep 3) zijn hier persoonlijk voor benaderd, middels een brief van de stedenbouwkundige Peter van de Kemp.
Hij heeft een bezoek gebracht aan onze school en ons geholpen met een opzet van de nieuwe woonwijk. Uiteraard hadden wij van tevoren al goed gekeken naar huizen e.d. Daarna hebben wij een ontwerp van ons eigen droomhuis gemaakt.
Samen met de architect Martin Slager hebben wij nog een keer naar het ontwerp gekeken. Klopt alles wel? Hebben we aan alles gedacht? Hij heeft ons nog enkele tips gegeven. N.a.v. dit ontwerp zijn wij nu bezig om ons droomhuis in 3D uit te werken. Uiteindelijk wordt dit 1 grote maquette van een woonwijk.
Bij de details van ons 3D-droomhuis hebben wij hulp ook gehad van architect Theo Berendsen (de opa van Lois). Momenteel zijn wij nog erg druk met deze details. De huizen zien er nu al prachtig uit! Volgende week woensdag komt Jan van Bentum (de vader van Tijmen) ons hier ook nog bij helpen. Daarnaast komen wethouder van den Bosch (de oom van Daniek) en Peter van de Kemp woensdag nog ons eindresultaat bewonderen. Wij zijn ook erg benieuwd naar het eindresultaat en hopen dat u ook allen komt om de nieuwe woonwijk te bekijken.
We willen ook alle bovengenoemde mensen bedanken voor hun hulp en komst. Wij hebben er veel van geleerd en erg van genoten.


 


 

De uitstapjes van de groepen 1 en 2

 

De kleuters zijn druk bezig met het onderwerp: Trein en het station Ermelo.
Er is een heuse machinist langs geweest in de klas die verteld heeft hoe alles in z'n werk gaat en ze zijn met de trein helemaal naar Nunspeet geweest!
Een andere activiteit was hoeveel speeltuintjes er in de Maat zijn.

 

 


 

17 maart 2011                                                       slot-tentoonstelling Buurt in Beeld

 

Met een mooie tentoonstelling luidde de Bernhardschool het project Buurt in Beeld uit.
3 weken trokken de leerlingen er op uit om hun deel van de wijk West van dichterbij te gaan bekijken: elke groep aan de hand van een eigen thema:

Groep 1 en 2 bekeken het station en reisden met de trein naar Nunspeet; er kwam een conducteur in de klas, in het lokaal werd een eigen station mèt bloemenkraampje gemaakt en zelfs de trein stond daar al klaar.

Groep 3 nodigde 2 architecten en een stedenbouwkundige uit en de kinderen ontwierpen hun eigen droomhuis. Met prijzen varieërend tussen de 48 en 999.999 euro boden ze met verve hun huis te koop aan.

Groep 4 ging de wijk in op zoek naar bijzondere plekken en bomen. Zo trokken ze o.a. naar de moestuin van wijkbewoner Kees Koops, om hem te helpen met schoffelen. Verder maakten de kinderen een wandel- en een fietsroute door de wijk langs al het moois dat hun buurt te bieden heeft.

Groep 5 hield zich bezig met kunst in de wijk en bezocht ter plekke een aantal kunstwerken. Ook kwam er een beeldend kunstenaar in de klas en brachten de kinderen een tegenbezoek. Ze maakten hun eigen gezichtsmasker van klei en creëerden prachtige 'Mondriaans'!

Groep 6 vroeg zich af hoe veilig de buurt eigenlijk is, en interviewde elkaar over het wonen en spelen in de wijk. Ze bezochten speelplaatsen en brachten ze in kaart op de plattegrond van Ermelo. Aan de hand van strenge criteria werden speelplaatsen gewogen en beoordeeld. (te klijn!)

Groep 7 richtte zich geheel op de buren: op Veldwijk werden gebouwen nader bekeken en het bezoek aan de Lukaskerk, ouderenafdeling de Oosterhoorn en museum Parkzicht leverde heel wat stof voor een aantal boeiende powerpoints.

Groep 8 stortte zich met veel enthousiasme in het bedrijfsleven: na het inwinnen van de benodigde informatie bij de Kamer van Koophandel werd het nieuwe bedrijf Fairmelo opgericht. Middels een zelf opgezet marktonderzoek werd de behoefte gepeild onder wijkbewoners naar nog in te kopen (eerlijke) producten.
Ook na de officiële sluiting van het project Buurt in beeld gaan de kinderen van groep 8 nog verder met hun bedrijf.

Net als bij de kinderen van groep 1 en 2 (zijn de trein nog lang niet zat!) en groep 5 (brengen nog een kunstbeschouwend bezoek aan de Zuil aan de Telgterweg) is de Buurt voorlopig nog niet uit Beeld!

.


 

in de pers: Stentor 01-03-2011