Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

           

 

 


 

ErmeloSchoon - Keep It Clean day

ERMELO SCHOON wat is dat?

                   Kort gezegd; een initiatief om de schoonheid van Ermelo te behouden door het opruimen van zwerfafval.

Ontstaan van ErmeloSchoon

Het begon met “KeepItCleanDay” in 2008, een initiatief georganiseerd door burgers om wereldwijd zwerfafval op te ruimen. Als ErmeloSchoon zetten we vanaf 2012 deze traditie voort door het organiseren van opruiminitiatieven en educatie om zwerfafval in onze omgeving tegen te gaan. Waarom doen we dit? Dit filmpje laat het zien! 

                                                          Ook u kunt elke dag helpen en inspireren! 

 

ErmeloSchoon actie 2017 heeft Ermelo schoner gemaakt.

Vrijdag 15 september gingen 9 scholen (430 leerlingen) zwerfafval opruimen in het kader van ErmeloSchoon, de jaarlijkse zwerfafvalopruimactie van de werkgroep ErmeloSchoon van het NMP.

De wethouder, de boswachter en een medewerker van de gemeentewerf hielden op de Willem Alexanderschool, de Margrietschool, de Arendshorst en de Ireneschool een inspirerend verhaal voordat de leerlingen aan de slag gingen. Andere scholen werden door mensen van ErmeloSchoon of leerkrachten enthousiast toegesproken.

Een dag eerder was er op de Margrietschool en Ireneschool ook een lezing van de Sea First Foundation over het belang van de oceanen en de gevolgen van overbevissing en afval (met name plastic) in de oceanen.

Het is verbazend hoeveel afval er weer gevonden is. Vooral blikjes, wikkels van snickers, lege snoepzakjes, plastic - en glazen flessen. Het belang van het opruimen van zwerfafval is voor de leerlingen weer erg duidelijk geworden. 

Jongens uit groep 8 van de Beatrixschool vonden dat er zoveel afval lag, dat ze wel vaker met elkaar zwerfafval willen gaan opruimen. Dit is natuurlijk een super initiatief.

De Margrietschool heeft laten zien dat afval meer is dan alleen afval en de basis voor iets nieuws. Zij hadden van afval muziekinstrumentjes gemaakt. Zie het filmpje!

zie ook:  ErmeloNieuws.nl 

Zaterdag 16 september was het de beurt aan de inwoners van Ermelo om zwerfafval op te ruimen.

Helaas werkte het weer niet erg mee waardoor de opkomst mager was. Gelukkig zijn er toch nog mensen die het belang van een schone omgeving hoog achten, niet alleen ter voorkoming dat dieren b.v plastic afval eten maar ook omdat ‘Hoe schoner het is, hoe schoner het blijft’ zo heeft de ervaring bewezen. De constatering dat het zwerfafval in de jaren minder wordt is toch een teken dat de educatie van het NMP op de scholen en deze opruimactie de bewustwording wel degelijk beïnvloeden. Zeker in een tijd dat steeds meer producten soms dubbel verpakt worden en er winkels zijn die uiterst goedkope, en dus veelal weggooi-, artikelen uit Azië verkopen.

Toch zijn deze acties voorlopig nog nodig! Doe volgend jaar ook mee!!!

 

                                                 
                    Kleppertjes van zwerfafval, Margrietschool groep 7                Enthousiast op weg, groep 7 Margrietschool

                                                 
             Goed team: groep 8 begeleidt groep 1, Willem Alexander                                 Groevenbeek in Actie 

     
Pr. W.Alexanderschool  

      
burgers gaan op pad....  


 

Ermelo Schoon organisatie team:

Jacqueline van der Kooij
Cathy Hancock
Arjen van de Nadort
Marian Volgenant
    Bernadette Vrijling