Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

www.nmpermelo.nl
 

 

 

 

 IJsbaanweg

 

 

De IJsvogel

Midden in de woonwijk Ermelo-Zuid staat woonservicecentrum De IJsvogel, waarin 54 woningen plaats bieden aan drie woonvormen: verzorgd wonen, beschermd wonen en zelfstandig wonen.

De appartementen verzorgd wonen zijn voor mensen met een lichte zorgvraag. Zij wonen zelfstandig en ontvangen alleen hulp als het nodig is. Ouderen met dementie die niet langer thuis kunnen wonen, wonen beschermd in een kleinschalige woonvoorziening voor zeven personen. De huurappartementen zijn voor zelfstandig wonende mensen die nu of in de toekomst thuis zorg en/of begeleiding nodig hebben.

Verzorgd wonen

De IJsvogel beschikt over 19 ruime appartementen voor verzorgd wonen. Mensen met een lichte zorgvraag kunnen hier zelfstandig wonen, met de zekerheid van zorg. Er is 24 uur per dag een medewerker in huis om hulp bij calamiteiten te bieden. De appartementen voor verzorgd wonen liggen op de begane grond, de eerste en tweede verdieping. Ze beschikken over een entree, woonkamer met keuken voorzien van koelkast, één slaapkamer en badkamer met douche en toilet en een eigen telefoonaansluiting. Op de tweede etage hebben de woningen aan de voorkant van het gebouw een balkon.

Beschermd wonen

De tweede woonvorm in De IJsvogel is beschermd wonen voor ouderen met dementie, die intensieve zorg nodig hebben en niet langer thuis kunnen wonen. Op de eerste verdieping van De IJsvogel zijn drie kleinschalige woonvoorzieningen gerealiseerd, waarin per woning zeven cliënten met een psychogeriatrische aandoening wonen. Deze woonvoorziening vormt een veilige, herkenbare en huiselijke omgeving en fungeert als een meer dan volwaardig alternatief voor het traditionele verpleeghuis. De bewoners kunnen er in principe tot aan het einde van hun leven blijven wonen.

Zelfstandig wonen

Een appartement voor zelfstandig wonen, de derde woonvorm in De IJsvogel, biedt uitkomst aan mensen die zelfstandig in de wijk Ermelo Zuid willen (blijven) wonen, maar die nu of in de toekomst thuis zorg en/of begeleiding nodig hebben. Dertien huurappartementen bevinden zich in een apart gebouw, dat via een loopbrug met het hoofdgebouw is verbonden. De andere drie huurappartementen bevinden zich in het hoofdgebouw. Hier wonen is volgens het concept ‘scheiden wonen en zorg’. Dit houdt kort gezegd in dat men hier zelfstandig woont in een eigen appartement en alleen die zorg afneemt die (tijdelijk) nodig is. Men kan daarbij gebruik maken van thuiszorg van Zorg aan Huis op afroep of op afspraak, middels een zorg- en servicearrangement op maat.

De Baanveger

De Stichting Welzijn & Ondersteuning Ermelo (SWOE) (voorheen Stichting Welzijn Ouderen Ermelo) is een praktische organisatie die ouderen ondersteuning biedt bij hun wens zolang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen en de regie over het eigen leven te houden. Dit doet de stichting d.m.v. diensten, waaronder: maaltijdvoorziening, huisbezoekproject 75+, klussendienst en ouderenadvies. Daarnaast biedt de SWOE een grote diversiteit aan activiteiten en cursussen. De Baanveger is het diensten- / wijkcentrum voor de wijk Ermelo-Zuid.

Samengaan

Op het gazon voor De Baanveger staat het kunstwerk Samengaan, een ontwerp van Gerda Schueler-Kerkhof. Hier geplaatst ter gelegenheid van de opening van het verbouwde centrum De Baanveger. Het is uitgevoerd in brons en is geplaatst op een natuurstenen sokkel. Op 23 maart was de onthulling door oud-staatssecretaris Erica Terpstra samen met de kleuters Rosanne en Pim en mevrouw Bouwman.

Bijzonder hekwerk

Tussen De Baanveger en het naastgelegen De Vijverhof staat een fraai hekwerk. Het hek stond tot de afbraak van kleuterschool De Paddestoel bij het toegangspad aan de Kanoweg. De school plaatste het hek bij haar opening in 1964. Op 12 maart 2002 werd het na een grondige opknapbeurt geplaatst op de huidige locatie t.g.v. de nieuwbouw van De Vijverhof en de verbouwing van De Baanveger.

De Vijverhof

Op zaterdag 7 mei 2011 vierde De Vijverhof haar tienjarig bestaan. Het gebouw De Vijverhof is in 2001 door UWOON gerealiseerd om groepswonen voor senioren mogelijk te maken. Groepswonen is een alternatief voor de individualisering van de samenleving. Bewoners zijn bereid om – met behoud van privacy – elkaar als goede buren terzijde te staan en attent te zijn voor elkaar. De vereniging staat open voor alle categorieën van de maatschappij, ongeacht levensbeschouwing, geaardheid, samenlevingsvorm of politieke overtuiging.

 

Voor meer informatie:

www.swoermelo.nl

www.znwv.nl/Woonzorgcentra/De-IJsvogel/page.aspx/139

 

 

 


index info EF-route

vorige                                                                                                                               volgende