Excursie De wondere wereld van de paddestoelen - 10 oktober 2009

Op deze eerst wat nevelige herfstochtend vertrokken drie dames en gids Gerard van Ruiten om 09.00 uur per fiets naar de Groevenbeekse Heide en Oud Groevenbeek om zich te verdiepen in de wondere wereld van de paddestoelen. In een uiterst ontspannen sfeer werd rustig gewandeld over de heide en door het gevarieerde bos. Mede door de rijkelijk gevallen regen in de voorafgaande dagen en de vele afgevallen takken van de eik en de beuk, lieten vele soorten paddestoelen zich in de rijke humuslaag en op het dode hout in vele kleuren en varianten bewonderen.

Een grote greep uit de waargenomen soorten: vliegenzwam, parelamaniet, roodbruine slanke amaniet, gele knolamaniet, sombere honingzwam, rode koolzwam, porseleinzwam, fopzwam, geelwitte russula, regenboog russula, braak russula, grote stinkzwam, grote parasolzwam, kale inktzwam, gewone krulzoom, nevelzwam, roodbruine trechterzwam, gele aardappelbovist, parelstuifzwam, gewone judasoor, waaierkorstzwam, grijze buisjeszwam, diverse mycena en taailing soorten, oranje dopzwam, meniezwammetje, oorzwammetje, gestreept nestzwammetje, doolhofzwam, bekerzwam spec., gewone zwavelkop en rode zwavelkop.

Uiteraard werd ook aandacht geschonken aan de zoogdieren en de vogelwereld. Zo zagen we diverse wissels en prenten van het ree en wroetplaatsen van het wilde zwijn. Vanuit het bos - dat haar zomerkleed langzaam maar zeker verruilt voor haar bonte herfsttooi - hoorden we vink, koolmees, roodborst, boomkruiper, boomklever en zwarte specht.

Met heerlijk leeggemaakte hoofden en met veel nieuwe opgedane energie, stapten de dames en Gerard om 11.45 uur weer op de fiets en gingen onze gedachten uit naar de thuisblijvers, die toch weer ongelijk hadden om niet mee te gaan op deze fraaie herfstochtend in de schitterende Veluwse natuur!!