Geschiedenisproject 'Ermelo 1940-1945: gebeurtenissen en geheimen'

 

In de bossen rond de buurtschap Drie in de gemeente Ermelo verbleven in de Duitse bezettingstijd tijdens de Tweede Wereldoorlog diverse onderduikers in schuilholen.
In 1943 werd er een onderduikershol aangelegd en in gebruik genomen in het bos ten noordwesten van Drie. Ook was er een verzetsgroep in deze bossen actief.
Daarnaast speelden zich in die jaren in het ogenschijnlijk rustige Ermelo ook allerlei gebeurtenissen af. 

De Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo (Joke Pieters / Janneke Schuurman) heeft over deze periode een geschiedenisproject voor de bovenbouw van de basisschool gemaakt, dat is ontstaan als onderdeel van het project 'Onderduikershol Drie'. Dit onderduikershol is in 2008 gevisualiseerd en opnieuw onder de aandacht van de Ermelose bevolking gebracht. Ook bevindt zich in de bossen bij Drie het ’paaltje van Jannes', een klein monument voor een aantal omgekomen verzetslieden. Daarnaast heeft de Stichting NMP in 2008 het wandelrouteboekje 'Wandelen rond Drie langs ondergrondse geheimen' uitgebracht.


Het geschiedenisproject 'Ermelo 1940-1945: gebeurtenissen en geheimen' bevat de volgende onderdelen:
 
-  een lesmap, met als uitwerking de mogelijkheid voor een beleefles of een excursie.

-  de DVD  'Ondergrondse geheimen rond Drie' met daarin verwerkt een aantal interviews met de jongste broer van de omgekomen Jannes Born en oud-onderduikers.

-  een jeugdboekje 'Oorlog in Ermelo', waarin oorlogsgebeurtenissen in Ermelo en directe omgeving centraal staan.


De Cantharel- en de Julianaschool hebben inmiddels in het kader van een pilot aan het project gewerkt, mede begeleid door enkele leerlingen van CC Groevenbeek als onderdeel van hun maatschappelijke stage  (foto's) .  Vanaf het schooljaar 2009-2010 hebben ook andere Ermelose scholen de gelegenheid aan het geschiedenisproject deel te nemen. 

 

Alle leerlingen van groep 8 van de Ermelose basisscholen hebben het jeugdboekje (voor het NMP geschreven door Herman Bouw) ontvangen. Dit is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Randmeren. 
Een door de auteur voor volwassenen aangepaste versie van het boekje is ook voor andere belangstellenden verkrijgbaar ( € 5,95) bij het NME-centrum en boekhandel Riemer en Walinga.

Ook de door het NMP (Joke Pieters i.s.m. Arthur Kohlman van Arko Video) geproduceerde DVD is verkrijgbaar bij het NME-centrum en Riemer en Walinga ( € 9,95 ). 

De opmaak van het project werd verzorgd door Natalie Overkamp (ZebraBlauw).

 

Los van dit project maar wel een mooie aanvulling:  foto's van de bevrijding van Ermelo via het Streekarchivariaat N.W.Veluwe.