vleermuisexcursie vrijdag 21 mei 2010

Op vrijdag 21 mei organiseerde het NMP een avond over vleermuizen in het NME-centrum, gevolgd door een excursie.

Om 20.00 uur gaf Rob Nijman, vleermuiskenner en gids, voor 4 jeugdige en 14 minder jeugdige belangstellenden in het centrum een interessante beeldpresentatie over de verschillende soorten vleermuizen die in en rond Ermelo voorkomen. Aan de hand van duidelijk beeldmateriaal werden o.a. de kenmerken, de leefwijze en het gedrag toegelicht van deze geheimzinnige maar zeer boeiende zoogdieren, die met name in de schemering en de nacht actief zijn.

Rond 21.15 uur vertrokken de excursiegangers o.l.v. Rob en collega-gids Gerard van Ruiten onder een heldere en droge avondlucht met halve maan per fiets naar het Landgoed Oud Groevenbeek om ter plaatse met behulp van een zg. bat-detector de aanwezigheid van vleermuizen in de praktijk te ontdekken.

In een oude beuk nabij het Koetshuis en het Landhuis Oud Groevenbeek werden vanuit een rond gat - de ingang van een voormalige nestholte van de grote bonte specht - de geluiden van vleermuizen gehoord. De bat-detector, een apparaat dat de ultrasone geluiden van de vleermuizen omzet in voor het menselijk gehoor waar te nemen signalen, gaf duidelijkheid: een kraamkolonie van de rosse vleermuis!
Hier werd gewacht tot het moment dat de vrouwelijke rosse vleermuizen uit zouden vliegen om op jacht te gaan naar insecten voor hun kroost. Van 22.00 tot 22.15 uur verlieten in totaal 24 exemplaren het gat, een adembenemend en spectaculair schouwspel, zeker voor hen die dit voor de eerste keer meemaakten!!

In de directe omgeving van het landhuis werden boven de vijver de geluiden geregistreerd van de watervleermuis en in het omringende bos, afgewisseld met weilanden, werden gewone dwergvleermuis en laatvlieger gesignaleerd.

Omstreeks 22.30 uur werd op de terugweg een roepende steenuil gehoord. Zo kwam er een einde aan een mooie en boeiende avond!!

 

rosse vleermuis bij ingang nestholte