Jeugdafdeling Sterrenvereniging "Astra Alteria"

 

 

Vanaf 2005 verzorgen Kees Witteveen (Astra Alteria) en Gert Schuurman (NMP) met enige regelmaat een cursus sterrenkunde voor de jeugd (8-12 jaar). De cursus wordt gegeven in het NME-centrum en bestaat uit 6 avonden (19.00-20.00 uur).
Indien mogelijk (afhankelijk van de weersomstandigheden) wordt ook buiten een kijkavond georganiseerd (familie en vrienden zijn daarbij welkom) en als aandenken wordt aan het eind van de cursus een diploma uitgereikt.

Aan de orde komen o.a.:

- de draaiing en de schuine stand van de aarde.
- de draaiing van de maan om de aarde en de schijngestalten van de maan. 
- de actuele sterrenhemel met behulp van computer (het gratis programma Stellarium) en door buiten te kijken bij helder weer.
- de verschillende sterrenbeelden en het kunnen vinden van het noorden met behulp van de sterrenbeelden (Grote Beer/Poolster)
- met behulp van een mechanisch instrument (Tellurium) wordt de stand van de aarde ten opzichte van de zon verduidelijkt en worden de seizoenen uitgelegd, tevens worden de draaiing van de maan rond de aarde en de schijngestalten getoond. Ook zons- en maansverduistering worden uitgelegd.
- uitleg over de zon, het verschil in grootte tussen de zon en de planeten.
- de verschillen tussen de planeten.
- verschil in snelheid van de planeten rond de zon.
- het zelf maken van een sterrenschijf. .
- het maken van het sterrenstelsel in een schoenendoos.
- de enorme afstanden in het helaal en de onvoorstelbare aantallen sterren.

Meerdere jongeren hebben al te kennen gegeven dat ze lid gaan worden van de jongeren-werkgroep van de sterrenvereniging “Astra Alteria”. Deze werkgroep heet “Astra Alteria Junior”.  


De cursus is gratis, het lidmaatschap van de jeugdafdeling van de sterrenvereniging kost 5 euro per jaar.

Voor verder informatie of aanmelding:   Kees Witteveen,  tel.: 0341-556967               foto's van de cursus-avonden