JAARVERSLAG 2009

van de werkgroep Milieu van de Stichting NMP Ermelo

 

 

De werkgroep is in 2009 met de volgende onderwerpen bezig geweest:

Onder de titel Het klimaat sinds Al Gore heeft Prof. H. Opschoor een lezing gehouden, georganiseerd door de Werkgroep Leerhuis Ermelo (19 januari 2009) De werkgroep heeft een tafel met informatie verzorgd met folders van het NMP, demonstratie van sluipverbruik e.d. Door een beperkt groepje is nagepraat in het NME-centrum (op 4 februari 2009).

Het KlimaatStraatFeest (KSF) heeft in Ermelo geen noemenswaardige aandacht verkregen. Wellicht past de stijl niet zo goed bij Ermelo. De gemeente Ermelo was ook niet te bewegen iets te doen voor de Ermeloërs die zich voor deelname hadden aangemeld. Het voornemen is in 2010 te pogen de bekendheid van het KSF te vergroten en deelname te bevorderen.

De open deuren van winkels in Ermelo beschouwt de werkgroep (maar ook tal van klanten van de desbetreffende winkels) als enorme energieverspillers. Er is al veel informatie verzameld, o.m. bij een bezoek aan een provinciale bijeenkomst, georganiseerd door o.a. de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland. Gebleken is dat dit onderwerp door meer dan één lid van de werkgroep zal moeten worden aangepakt. Eind 2009 is een tweede lid begonnen er aandacht aan te besteden. Een volgende stap zal overleg met de Ondernemers-Vereniging Ermelo (OVE) zijn.

Aan de ontwikkeling van een gemeentelijk Klimaatbeleid in Ermelo is ruime aandacht besteed. Deelgenomen is aan de beeldvormende vergadering van de gemeenteraad. Er is schriftelijk gereageerd op het concept van de formulering van het klimaatbeleid en ook ingesproken bij de behandeling van het tweede concept, dat door de gemeenteraad vervolgens is aanvaard. De werkgroep is van mening dat de ambities van dit beleid op een te laag niveau liggen. Met spanning wordt uitgezien naar de Klimaatuitvoeringsprogramma's.

De actie Met Belgerinkel naar de Winkel vond plaats op initiatief van de gemeente Ermelo. Doel van de actie: met de fiets boodschappen doen heeft heel veel voordelen en is goed mogelijk. De realisatie van de startdag is op verzoek van de gemeente aangepakt in goede samenwerking van het NME, het NMP (de werkgroep) en de Fietsersbond. Dank zij de grote inzet van mensen uit deze organisaties en de onverwacht grote deelname van winkeliers in Ermelo, is de actie geslaagd. De wethouder Milieu kondigde aan dat de actie in 2010 weer zal worden georganiseerd.

De folder Zonne-energie is in april geactualiseerd. In het kader van Solar Days 2009 is in Ermelo geen open dag gehouden om Ermeloërs in contact te brengen met inwoners die al zonnepanelen hebben; wel is de lijst met namen waar men terecht kan in een persbericht gepubliceerd.

Het voornemen om de Ermelose kerken te vragen hun zorg voor het milieu meer zichtbaar te maken (bijv. door het goed zichtbaar aanbrengen van zonnepanelen), is niet gerealiseerd. Oorzaak ligt primair bij de te beperkte bezetting van de werkgroep.

Over de ontwikkeling van Lelystad Airport heeft de werkgroep aan het NMP-bestuur geadviseerd aan te sluiten bij kritische reacties en ook deel te nemen aan het instellen van beroep tegen het aanwijzingsbesluit. Mogelijk moet tegen het besluit ook bezwaar bij de Raad van State worden aangetekend.

Over het milieuvriendelijker maken van de verlichting van de openbare wegen in Ermelo heeft de werkgroep op verzoek van de gemeente een zienswijze ingediend.

Het materiaal over de mondiale voetafdruk tijdens de kleine Klimaattentoonstelling in het NME-centrum eind vorig jaar, trok veel belangstelling. Dat gaf aanleiding een NMP-folder daarover te ontwikkelen. Op het moment dat de werkzaamheden praktisch voltooid waren, bleek een verbeterde versie beschikbaar te komen. Verwacht wordt dat de folder begin 2010 beschikbaar is.

Plaatsing van milieutips in een van de weekbladen van Ermelo is gestopt door een ander redactioneel beleid. De Hortus te Harderwijk heeft enige tijd ook tips in een weekblad gepubliceerd, maar is daarmee tijdelijk gestopt. Met de Hortus wordt overlegd over hervatting van publicatie van tips. Overigens zijn de in de afgelopen jaren gepubliceerde tips te vinden op de website www.nmecentrum-ermelo.nl / Startpagina / Nieuws / Milieutips. Zonodig is de gemeente bereid milieutips op de gemeentepagina's op te nemen.

Eind 2009 heeft de gemeente Ermelo energiebespaarboxen aangeboden aan een deel van de minima. Indien zich bij de ontvangers vragen voordoen, kunnen zij die melden aan het NME-centrum. Enkele leden van de werkgroep zullen contact opnemen met de vragenstellers en hun vragen (proberen te) beantwoorden.

Voor de keuze van nieuwe onderwerpen wil de werkgroep zoveel mogelijk aansluiten bij acties die anderen voeren, op gemeentelijk, provinciaal of landelijk niveau. Het onderwerp Transition Towns / Peak Oil krijgt nationaal en internationaal steeds meer aandacht. Er moet nog worden beslist of het voor de werkgroep op dit moment geschikt is. Ook is binnen de werkgroep aangedrongen op behandeling van het onderwerp Afval.

Het is verheugend dat enkelen bereid zijn met de werkgroep mee te lezen (en mee te denken). De werkgroep hoopt periodiek (bijvoorbeeld eens per jaar) met deze 'meelezers' mondeling van gedachten te kunnen wisselen. De groep meelezers bestaat op dit moment uit: Bé Wolfs, Dirk de Vries Reilingh, Haijo de Jonge en Jaap Woets.

De werkgroep bestaat uit: Adrie Blankenstijn, Gert Schuurman, Henja Kerkhof, Han Kattenwinkel, Norie Vertregt, Otto Volgenant, Ruud de Jong en Wies van Konijnenburg.

ov / januari 2010