Boomfeestdag Ermelo 2005  

                                                                                                                                      

 

Thema: 'Bomen en Dieren'

 

Het thema van de Boomfeestdag 2005 was ‘Bomen en Dieren’. Zeven Ermelose basisscholen namen deel aan de activiteiten op 21, 22 en 23 maart. De activiteiten stonden gepland voor een week eerder maar door de vorst en de sneeuw werd dit uitgesteld.
De deelnemende scholen hebben een lespakket gekregen waarmee zij op school aandacht konden schenken aan het thema. Na afloop ontvingen de deelnemende leerlingen een oorkonde als herinnering aan deze Boomfeestdag.
Een afvaardiging van het college van burgemeester en wethouders was bij elke plantgelegenheid aanwezig (m.u.v. maandag 21 maart, toen werd het college vertegenwoordigd door het hoofd Openbare Werken)
De activiteiten rond de Boomfeestdag 2005 werden net als voorgaande jaren georganiseerd door de afdeling Openbare Werken van de gemeente Ermelo in samenwerking met vrijwilligers van de Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo cq. het NME-Centrum Ermelo.

 

Het overzicht van data en locaties waar geplant is:

Maandag 21 maart werden aan de Drieërweg 125, terrein "De Paalberg", door kinderen van de Beatrixschool diverse struiken geplant.
Daarna hebben leerlingen van de Ireneschool op het terrein van scouting Irmin / Taweb aan de Kalkoenweg diverse struiken geplant.
's Middags kwamen leerlingen van de Augustinusschool naar de Nijkerkerweg (zandweg t.o. nr. 46) om daar verschillende eiken te planten.

 

Dinsdag 22 maart werden aan de Steynlaan langs de Groevenbeekse Heide door leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool 8 eiken en 3 lijsterbessen geplant.
´s Middags kwam de Prins Bernhardschool in actie om aan de Joubertstraat e.o. 14 linden, 8 krenten en 3 bolacacia's te planten.

 

Woensdag 23 maart werden aan de Varenlaan t.h.v. de Braamlaan door leerlingen van De Waterval 5 platanen en 3 zuileiken geplant.
Aansluitend werden door leerlingen van de Koningin Julianaschool aan de Suikerbakker, op het terrein van de Kanovijver, 2 esdoorns en 2 linden geplant. 

Hierna werden op de hoek Suikerbakker / Oude Telgterweg in het totaal heringerichte plantsoen diverse Japanse esdoorns, magnolia's en appelbomen geplant.

 

 


linksboven: Bernhardschool

rechtsboven: Julianaschool

linksonder: Julianaschool

rechtsonder: RKPWA

           

 


                               

                                                                                                                             

Het Beatrix- Jubileumbos

 

Op 24 november is ter ere van haar zilveren regeringsjubileum aan koningin Beatrix een bos aangeboden: Het Beatrix-Jubileumbos.

Dit bos is in Schijndel (Noord Brabant) geplant door meer dan 450 kinderen uit alle gemeenten in Nederland, de Antillen en Aruba.

Het startsein werd gegeven door Tweede Kamervoorzitter Weisglas. Het bos is op 16 november al symbolisch aangeboden aan koningin Beatrix.
 

Centraal in het bos is de Beatrix-Jubileumboom geplant. Dit is een drie-stammige Amberboom (Liquidambar) die symbool staat voor de generatie van de Koningin en Prins Claus, voor de generatie van hun kinderen en die van hun kleinkinderen. Rondom deze Amberboom zijn 5 Koningslinden geplant voor de 5 kleinkinderen van de vorstin en Prins Claus. Vervolgens zijn er 14 Wintereiken geplant uit naam van de Provincies, de Nederlandse Antillen en Aruba en namens de Eerste en Tweede Kamer. Hieromheen symboliseren 467 Populieren de 467 Nederlandse gemeenten.

Sietske, een leerlinge uit groep 7 van de Beatrixschool, vertegenwoordigde de gemeente Ermelo bij het planten van het jubileumbos.

 

Hieronder volgen een verslag en een aantal foto's van Sietske:


 

 

 

Een boom planten in het Beatrixbos

 

We gingen met de trein en de bus naar Arnhem. Om 10 uur waren we er al. We waren er een uur te vroeg. Om kwart voor 11 kwam de bus. Er waren er heel veel kinderen niet. We hebben tot kwart over 11 gewacht, maar toen gingen we toch maar weg zonder hen. Toen we in Schijndel waren kregen we een shirt en moesten we naar binnen.binnen konden we eten en drinken pakken en gingen we het bomenlied oefenen. Toen gingen we naar de plek waar we de bomen moesten planten. Toen moesten we allemaal een boom planten. Toen werden de bomen van de provincie en de kleinkinderen van de koningin  geplant en tenslotte werd de boom van de koningin geplant. Toen kwam Djumbo ook nog optreden en toen was de feestdag afgelopen. Weer terug naar huis. Om ongeveer half acht waren we thuis en we waren om acht uur ’s morgens weg gegaan.


Groetjes Sietske