Biocom gestopt, Werkgroep Thuiscomposteren gestart

 

De producent van de Biocoms is gestopt met de productie van hun snelcomposteer-containers. De gemeente Ermelo zal dus ook niet meer het thuiscomposteren promoten door af en toe BioComs met aanzienlijke subsidie ter beschikking te stellen. Op dit moment is onduidelijk of de gemeente nog plannen heeft om het thuiscomposteren te bevorderen (bijvoorbeeld in het kader van de klimaat- en duurzaamheidsvisie).
Enkele vrijwilligers zijn alweer enkele jaren geleden door BioCom opgeleid tot 'compostmeester'. Zij hebben de taak om advies te geven over problemen die zich met het opstarten en actief houden van de systemen voordoen. De bemoeienis van BioCom met de compostmeesters betrof voornamelijk te voorzien in nascholing en vooral bijdragen aan het oplossen van bijzondere problemen. Met het stoppen van BioCom zijn de compostmeesters 'dakloos' geworden. Haast vanzelfsprekend zijn ze welkom bij de Stichting NMP Ermelo: bij composteren gaat het immers bij uitstek over natuur en milieu. Ze vormen samen de Werkgroep Thuiscomposteren.

De plannen van de Werkgroep zijn opgenomen in het Werkplan 2010 van de Stichting:
- op verzoek verstrekken van (gratis) adviezen over composteren en verhelpen van problemen met composteren;
   informatie verstrekken over thuiscomposteren:
- ontwikkelen van een folder  (versie januari 2010)
- voorbereiden van een mini-tentoonstelling in het nieuwe Pakhuis
- publiciteit verzorgen via de Ermelose weekbladen;
  onderzoeken en mogelijkheid van bemiddelen tussen vraag naar en aanbod van compostsystemen (BioComs, bakken, vaten e.d.);
  opbouwen van een kleine collectie naslagmateriaal; organiseren van nascholing.

Het eerste punt is niet anders dan wat de compostmeesters al jaren doen. Erg drukke werkzaamheden leverde dat niet op. Zelden waren er problemen; bovendien bleken die voor de compostmeesters vrij eenvoudig oplosbaar.
Met het oog op natuur en milieu is thuiscomposteren een zeer positief te waarderen activiteit. Het is bij uitstek een toepassing van het C2C-principe: in een duurzame wereld bestaat afval niet – alles wat 'over' is moet in de kringloop volledig en probleemloos worden opgenomen en zo duurzaamheid realiteit maken.

De voordelen van thuiscomposteren op een rijtje:
besparen op kosten van de thuiscomposteerder: geen of minder lichtingen van de GFT-bak; 
grondverbetering met materiaal waarvan de kwaliteit door de thuiscomposteerder zelf bepaald wordt en dus bekend is; geen of minder aanschaf van kunstmest; ook kamerplanten genieten mee;
beperken van milieuschade door vermindering van transportkosten van GFT-'afval', door vermindering van het gebruik van kunstmest en door voorkomen van het verbranden van GFT-'afval' (verlies van grondstoffen uit de natuurlijke kringloop);
besparing voor de gemeente: verlagen van de kosten van transport en verwerking van GFT-'afval';
beleven van de wondere wereld van het composteren.

De leden van de Werkgroep hopen te kunnen bijdragen aan ruimere toepassing van thuiscomposteren en daarmee de voordelen voor velen bereikbaar te maken.
GeĂ¯nteresseerden die misschien willen meedoen in ons groepje zijn voor kennismaking hartelijk welkom.

Namens de Werkgroep Thuiscomposteren

Otto Volgenant, voorzitter  (tel.: 0341-55 74 24)