Welkom

Van harte welkom in de tuin van het Natuur- en MilieuEducatief Centrum in Ermelo. De tuin ligt in U-vorm om het pand van de Kringloopwinkel en het NME-centrum aan de Burgemeester van Oordtstraat heen. Vroeger was in dit pand de openbare lagere school "Professor Kohnstamm" gevestigd.

Vrijwilligers hebben in het voorjaar van 1999 de oude, verwaarloosde tuin eerst helemaal leeggehaald en vervolgens gefreesd en geegaliseerd.

Tijdens de boomfeestdag op 24 maart 1999 hebben schoolkinderen bomen en struiken geplant, aansluitend zijn vrijwilligers van het NME-centrum, de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde, afdeling Ermelo (KMTP) en medewerkers van de gemeente Ermelo aan de slag gegaan. 
 

Indeling

De tuin heeft een schaduwgedeelte aan de oostelijke zijkant van het pand, naast de grote Hollandse lindebomen (Tilia europaea). In dit gedeelte vindt u schaduw-minnende planten en bodembedekkers. De zonkant ligt aan de voorkant, waar ook de toegang is tot de Kringloopwinkel. Kruiden, struiken met fruit en zon-minnende planten hebben hier een plaatsje gevonden.
Aan de westkant tenslotte is in het voorjaar en de zomer achter een groenblijvende haag van Westerse levensboom (Thuja occidentalis) een wilde bloementuin te zien.
Bij de meeste planten staat een naambordje.

 

 

Onze keuze

Gekozen is voor beplanting, die past in deze grondsoort. We hebben een voorkeur voor inheemse planten, planten die met hun bloesem vlinders, bijen en andere insecten aantrekken, fruitbomen waarvan de vogels en de kinderen de vruchten kunnen snoepen, wilde planten die zich vrijelijk overal kunnen uitzaaien en planten, die niet veel onderhoud nodig hebben. We schoffelen en geven alleen in zeer droge tijden water. Spuiten doen we niet. We kiezen voor bodembedekkers, die ongewenste planten tegengaan en verstikken. Gezonde planten groeien prima op een plaats, waar ze zich het beste thuis voelen.

Dus geen schaduwplanten op het zuiden in de felle zon en geen rhododendron in zandgrond, want deze struik heeft humusrijke grond nodig. Het wandelpaadje is van houtsnippers, dat ook gras en ander groen tegenhoudt. U ziet aan de muur nestkastjes en een kast voor vleermuizen.

Het kan zijn dat een plant of struik in de beschrijving helaas is doodgegaan of dat spontaan andere planten tot ontwikkeling zijn gekomen die u in de beschrijving niet aantreft.
Wilt u meer weten over de planten, struiken of de tuin, bezoek dan het NME-centrum. Daar is ook een uitgebreidere brochure over de tuin beschikbaar.


 


Vrijwillige medewerkers helpen u graag de juiste naam van de plant en verdere informatie opzoeken. Wij wensen u veel kijkplezier toe.