CURSUS STERRENKUNDE VOOR VOLWASSENEN. 

In het NME-centrum wordt met enige regelmaat een gratis cursus sterrenkunde voor volwassenen gegeven (als tegenhanger van de populaire jeugdcursus).
Er is plaats voor 12 deelnemers (bij meer belangstellenden wordt gewerkt met een wachtlijst).
De cursus wordt gegeven door Kees Witteveen van sterrenvereniging Astra Alteria samen met Gert Schuurman (NMP).
Bé Wolfs, medewerker van het NME-centrum,  zorgt voor koffie, thee en bijkomende zaken..
Op een viertal avonden wordt informatie verstrekt over ons zonnestelsel, te beginnen bij de Aarde en de Maan.
Hierbij wordt onder andere uitleg gegeven over de schuine stand van de Aarde en de seizoenen, tevens wordt visueel duidelijk gemaakt hoe het zit met de duur van de dag en de nacht gedurende het jaar.
De schijngestalten van de Maan worden uitgelegd met een apparaat, een zogenaamd Tellurium.
Met behulp van een planetenschijf en een computerprogramma (Stellarium) dat middels een beamer op een scherm getoond wordt gaan we de planeten stuk voor stuk langs met vermelding van hun kenmerken en bijzonderheden.
Alle deelnemers maken hun eigen sterrenschijf waarmee men zelf de actuele sterrenhemel kan verkennen en herkennen.
Het begrip "afstanden" in ons zonnestelsel, maar ook daarbuiten, wordt begrijpelijk uitgelegd.
Daarnaast wordt ook het verschil in grootte tussen de Zon en de planeten duidelijk gemaakt en het ontstaan van ons zonnestelsel en de werking van de Zon op een eenvoudige manier uitgelegd.
Vervolgens gaan we verder het heelal in, waarbij onder andere aan de orde komt de ongelooflijke hoeveelheid, maar ook de variatie in sterren. Tevens de enorme afstanden en grootheden in het heelal.
Het begrip tijd en terug kijken in de tijd wordt uitgelegd.
Op de vele vragen die er leven wordt geprobeerd een begrijpelijk antwoord te geven en de cursus wordt afgesloten met een diploma als aandenken.

Ook wordt met de deelnemers op een gepast moment (heldere avond, gunstige maanstand) een kijkavond afgesproken.

De cursisten kunnen er na de cursus eventueel voor kiezen lid te worden van de sterrenvereniging Astra Alteria. Deze sterrenvereniging kent verschillende vormen van lidmaatschap.

Bent u ook geïnteresseerd in deze cursus, of wilt u meer weten van de sterrenvereniging, neem dan contact op met Kees Witteveen, 0341-556967.