Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

www.nmpermelo.nl
 

 

 

 

 Begraafplaats Varenlaan

 

 

De gemeentelijke begraafplaats aan de Varenlaan ligt aan de rand van het Centraal Veluws Natuurgebied. Hij werd in 1917 in gebruik genomen, toen de begraafplaats De Kruiskamp aan de Putterweg haar maximale capaciteit had bereikt. Het eerste deel is aangelegd in de vorm van een kathedraal. Op zich is dat bijzonder voor een overwegend protestante bevolking.

Wie de begraafplaats heeft ontworpen is moeilijk vast te stellen. Waarschijnlijk is het een ontwerp van de Heidemaatschappij. Toen het eerste deel maximaal was benut, met andere woorden 'vol was', werd er in 1969 uitgebreid in noordelijke richting. Dit gedeelte was tot 1992 in gebruik en had, in tegenstelling tot het oudste deel, een rechttoe rechtaan ontwerp. Aan de oostkant van dit gedeelte bevindt zich ook het katholieke deel van de begraafplaats. In het overwegend protestante Ermelo is maar een relatief klein deel van de bevolking katholiek. Vandaar dat het katholieke deel op de begraafplaats niet zo groot is. Specifiek voor katholieke graven zijn de grote, rijk gedecoreerde zerken en beelden, die we zo goed kennen van begraafplaatsen in het zuiden des lands.

Het baarhuisje op de begraafplaats werd gebouwd in 1915. In het baarhuisje is nu een columbarium gevestigd. Hier kunnen nabestaanden de as van hun overledenen een plaatsje geven.

Op de gemeentelijke begraafplaats bevinden zich 9 oorlogsgraven. Vier daarvan zijn slachtoffers van de fusillade bij de Woeste Hoeve. Op dinsdagmorgen 7 november 1944 kwamen bij een bombardement op de spoorweg, ter hoogte van de Julianalaan negen mensen om het leven. De bommen, bedoeld voor de spoorlijn, misten hun doel en kwamen op het huis van de familie Hooyenga (Julianalaan 74) terecht. Zij liggen allen begraven in één graf.

 

 

 


index info EF-route

vorige                                                                                                                               volgende