Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

www.nmpermelo.nl
 

 

 

 

 Gemeentehuis

 

 

Op het terrein van het huidige gemeentehuis was van circa 1910 tot 1973 de (potplanten) kwekerij van Koppe gevestigd.

Ook stond hier de villa Groenoord. Deze villa werd gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. Het werd ook wel Pension Groenoord of Groenwegen genoemd. Als dokterswoning werd het bewoond door de doktoren Plomp, Van Leeuwen, Helder, Waardenburg en Bekker sr. Het pand werd omstreeks 1976 afgebroken om plaats te maken voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis.
In december 1978 werd dit gemeentehuis officieel in gebruik genomen door Z.K.H. prins Bernhard.


villa Groenoord

Voor het gemeentehuis werd in 1978 het kunstwerk De zeven werken van barmhartigheid van Marijke A. Ravenswaaij-Deege geplaatst. De zuil is van rood graniet en de plaquettes van brons. Elke plaquette toont een van de zeven werken van barmhartigheid: de hongerigen spijzigen, de dorstigen laven, de naakten kleden, de doden begraven, de pelgrims herbergen, de zieken bezoeken en de gevangenen verlossen.

Wegens ruimtegebrek is het gemeentehuis aan de achterzijde 1996-1997 uitgebreid en ingrijpend verbouwd. Op 5 maart 1997 is het gemeentehuis heropend door de Commissaris der Koningin in Gelderland: de heer J. Kamminga.

Op het gazon achter het gemeentehuis staat het roestvrij stalen kunstwerk De Zuil (ook wel De Twee Naalden genoemd), ontworpen door John Spek in 1987. Het is in 1998 herplaatst naar de huidige locatie.

 

Voor meer informatie:

www.ermelo.nl

 

 

 

 


index info EF-route

vorige                                                                                                                               volgende