Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

 

archief activiteiten                    

activiteiten 2020

recente activiteiten

 


e

9 januari 2020                                             Start sterrencursus voor beginners (volwassenen)

zie hier   (vol)14 januari 2020                                                Start sterrencursus voor jongeren (9 -12 jaar)

zie hier25 januari 2020                                                             Opendeur Grafheuvels

 

De eerste Opendeur van 2020

Ermelo is de gemeente in ons land met de meeste grafheuvels. Zowel op de heidevelden als in de bossen zijn ze zichtbaar. In de presentatie werd onder meer aandacht geschonken aan de leefwijze van de mensen die deze heuvels hebben gemaakt. Welke functie de heuvels waarschijnlijk hadden. Ook werd er gekeken hoe deze heuvels er uit hebben gezien toen ze opgebouwd werden. Aan de hand van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) zijn grafheuvels goed zichtbaar te maken in het landschap. Met de moderne technieken worden er nog steeds ‘nieuwe’ ontdekt en vanuit het archeologisch centrum in Leiden worden de nieuw ontdekten op echtheid getest. In Ermelo is een archeologische werkgroep actief om de huidige bekende grafheuvels te onderhouden. Opslag van boompjes en bramen worden door de vrijwilligers verwijderd. Gaten, gemaakt door zwijnen worden weer gedicht. Er zijn plannen om ergens op de Veluwe een ‘grafheuvelcentrum’ te realiseren. Zoals Drenthe trots is op haar hunebedden zo moet de Veluwe trots zijn op haar grafheuvels.

extra info Expo-Oer

Ermelo.Nieuws.nl

 Opendeur 2020
 7 februari 2020                                                              Warmetruiendag in Ermelo


Verwarm jezelf, niet de wereld : met dit motto melden elk jaar weer honderdduizenden Nederlanders zich actief aan voor Warmetruiendag (WTD). Door de thermostaat één graad lager te zetten en ons warmer te kleden, besparen we 6% energie en 6% CO2 uitstoot! WTD wordt jaarlijks op of rond 16 februari georganiseerd. Zo vieren we de 'verjaardag' van de inwerkingtreding van het Kyotoprotocol, het eerste wereldwijde klimaatverdrag.

Op vrijdag 7 februari 2020 was de veertiende editie van de WTD. Ter gelegenheid hiervan heeft Stichting Natuur- en Milieuplatform (NMP) Ermelo dit jaar een kleur- en tekenwedstrijd georganiseerd voor basisschoolleerlingen. Kinderen van de RK Prins Willem-Alexanderschool en de Prins Bernhardschool hebben hieraan meegedaan. De mooiste kleurplaat van alle leerlingen uit de bovenbouw en van die van de onderbouw hebben een prijs gewonnen voor hun school, namelijk een les te geven door het NMP over een duurzaamheidsthema naar keuze. Voor de onderbouw heeft Fleur van Schaijk die gewonnen voor de Prins Bernhardschool en voor de bovenbouw Emma Schuur, eveneens voor de Prins Bernhardschool. Daarnaast hebben de winnaars van de drie mooiste kleurplaten van zowel de onderbouw als de bovenbouw van alle scholen een individuele prijs ontvangen. Bea Westerhoff van CreabyBea heeft de mooiste truien gekozen.

WTD wordt niet door de minsten gevierd: Prinses Laurentien, de NS, Donald Duck, de provincie Groningen, Waterschap Rivierenland, de Universiteit van Maastricht, gemeente Haarlem en (basis)scholen in het hele land doen mee. En zelfs in het buitenland doen mensen mee; in het verleden trok president Obama in het Witte Huis zijn trui aan voor WTD! Het NMP heeft de WTD al vele malen in Ermelo georganiseerd. Elke jaar opnieuw probeert zij de Ermelose bevolking te betrekken bij de WTD door acties op touw te zetten.
Denk bijvoorbeeld aan de actie in 2012: het samen breien aan een sjaal die uiteindelijk 710 meter lang is geworden. In 2017 hebben vrijwilligers 60 sjaals gebreid voor de Voedselbank. Vorig jaar hebben leerlingen van groep 8 bij de winkeliers in het centrum geïnventariseerd hoe zij met energie omgaan rond het thema OPEN/DICHT van hun winkeldeur.

    29 februari 2020                                                       Opendeur IJzer op de Veluwe

Het CODA museum in Apeldoorn had in 2019 een tentoonstelling ‘wolven en slakken’. IJzerwinning op de Veluwe. De Veluwe was in de vroege middeleeuwen een groot industriegebied. Maar ook de eerste milieurampen waren een feit. Hoe verkreeg men het ijzer? Waar werd het gevonden? Wat zijn klapperstenen?

 

 

 

locatie: De Witte Heide (Kerklaan 5a zij-ingang)
10.00-12.00 uur, aanvang presentatie 10.30 uur
toegang gratis

 

Opendeur 2020
 21 maart 2020                                                           Wandeling Ermelo Remembers

zie hier

Ermelo Remembers

 


 

25 maart 2020                                                           Wandeling Ermelo Remembers

zie hier

Ermelo Remembers

 


28 maart 2020                                                 Opendeur Groevenbeek en Schovenhorst

Zowel landgoed Oud-Groevenbeek als Schovenhorst zijn oude natuur-cultuur gebieden. De mens is duidelijk aanwezig en bepalend voor de aanwezige flora en fauna. Henne de Ruiter is werkzaam op de landgoederen Groevenbeek en Schovenhorst. Zij vertelt over deze gebieden en haar werkzaamheden aldaar.

 

 

 

locatie: De Witte Heide (Kerklaan 5a zij-ingang)
10.00-12.00 uur, aanvang presentatie 10.30 uur
toegang gratis

 


8 april 2020                                                        Wandeling Ermelo Remembers

zie hier

Ermelo Remembers

 18 april                                                                Wandeling Ermelo Remembers

zie hier

Ermelo Remembers

22 april                                                                Wandeling Ermelo Remembers

zie hier

Ermelo Remembers

 26 september 2020                                       Opendeur 'The biggest little farm'

Een filmvoorstelling. De film toont een eerlijk, hoopvol en aandoenlijk beeld van de zoektocht naar harmonie tussen mens en natuur. Even buiten Los Angeles proberen een man en vrouw een stuk dor land om te bouwen tot een boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem.

locatie: De Witte Heide (Kerklaan 5a zij-ingang)
10.00-12.00 uur, aanvang presentatie 10.30 uur
toegang gratis
 
 21 oktober 2020                                                     Opendeur De wilde eend

2020 is het jaar van de wilde eend. Met deze zeer algemeen voorkomende vogel gaat het niet goed. Vooral de afname van het aantal eendenkuikens dat vliegvlug wordt is opvallend. Aandacht over de leefwijze van deze vogel.

 locatie: De Witte Heide (Kerklaan 5a zij-ingang)
10.00-12.00 uur, aanvang presentatie 10.30 uur
toegang gratis

 


28 november 2020                                               Opendeur Telgt en Riebroek

Het weidegebied van Telgt heeft een andere ontstaansgeschiedenis dan het weidegebied van Riebroek. Theo Koster kent het gebied goed en gaat vertellen wat de kenmerkende verschillen zijn tussen deze twee gebieden in het westelijk buitengebied van Ermelo.

locatie: De Witte Heide (Kerklaan 5a zij-ingang)
10.00-12.00 uur, aanvang presentatie 10.30 uur
toegang gratis
 
 naar boven
 


 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
   
  
  
 


 
  
  
  
  
 


 
  
 


 
naar boven