Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

 

archief activiteiten                    

activiteiten 2019

recente activiteiten

 


 

1 januari 2019                                                                    Vandalisme

Het jaar 2019 is voor het NMP niet echt vrolijk begonnen. Oudejaarsnacht kregen we een melding dat een keet aan de Zandkampweg in brand stond. Dit bleek niet onze keet te zijn, maar de keet op de gemeentewerf.

De keet in de natuurtuin (een project van KNNV, imkers, klompenpad en het NMP) was echter ook het doelwit van vandalen geweest. Een ruit ingeslagen, een gat in de vloer, een stoel ontvreemd en veel rommel gemaakt. Een zware bank uit de natuurtuin was uit de grond gerukt. De stoel werd stukgeslagen teruggevonden in de vijver. De bank was naar de vijver gesleept waar een vuurtje was gestookt. Bij de vijver waren nog sporen van andere vernielingen en andere activiteiten zichtbaar. Spijt en berouw? We hopen dat de daders samen met ons het plekje, waar ze blijkbaar graag zijn, in een positieve zin willen gaan aanpakken. Werken aan een pareltje in Ermelo.


 

 januari-februari 2019                                        Cursus sterrenkunde voor jongeren

Van 8 januari tot en met 12 februari hebben elf kinderen elke dinsdagavond de cursus sterrenkunde gevolgd. Een zeer enthousiast en leergierig groepje kinderen.
Kees Witteveen (Astra Alteria) en Gert Schuurman (NMP) konden veel kwijt over de bewegingen van de zon, aarde en de maan ten opzichte van elkaar. Het tellurium is daarvoor een zeer geschikt apparaat.
Met het computerprogramma Stellarium werd de sterrenhemel verkend. Uiteraard werd er een ‘reis’ langs de planeten gemaakt.
Later kwam ook de levensloop van onze zon en andere sterren aan bod. Met behulp van legosteentjes werd kernfusie aangekaart.
Veel werd er vanuit de vragen van de kinderen behandeld. Kortom zes waardevolle avonden.

    

 


 

21 januari 2019                                                  Nieuw klompenpad Speuld

Maandag 21 januari was de startavond voor geïnteresseerden die mee willen denken en mee willen helpen met de realisatie van een tweede klompenpad in Ermelo. Daar dit in de omgeving van Speuld zal zijn was de ontmoetingsavond in de school Speulderbrink. Na een uitleg over klompenpaden in het algemeen konden de aanwezigen op kaarten de mooie plekken, mooie routes e.d. rond Speuld, Leuvenum en Staverden aangeven. Gezien het enthousiasme zal dit pad er wel komen. Het NMP zal, net als bij het Pelserklompenpad, haar beste beentje voorzetten om tot een fraaie afwisselende wandelroute te komen.www.klompenpaden.nl
 26 januari 2019                                                    Opendeur 'Van het gas af...'

                                                                          Wie, waarom, hoe en wanneer?

                   Piet de Zwarte gaf wat achtergronden en handvatten op weg naar gasloos.   (zie ook De Stentor)

Ook in Ermelo zullen de woningen de komende tien jaar van het gas af moeten. Dat is snel, maar het is in de 60 ‘er jaren ook gelukt om in tien jaar tijd aan het gas te komen. Het is in deze overgangsperiode niet altijd even gemakkelijk de juiste weg te kiezen. De nadruk van de presentatie lag op wat u zelf nu al kunt doen. Het belangrijkste is isoleren van vloer, wanden, dak en zeker ook ramen. Als u dat allemaal gedaan heeft, dan moet u even wachten op de keuzes die door de buurt en de gemeente gemaakt moeten worden. Komt er een warmtenet bij u in de straat of wordt het all-electric? In dit stadium kunt u zich al wel vast orienteren op de mogelijkheden in uw buurt.  (zie ook hier)

Ook ontving de Stichting NMP een gift van de politieke partij Progressief Ermelo (PE). Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van PE had men twee organisaties die hun aan het hart (Groen en Sociaal) liggen een gift toegekend. Het NMP was één van die twee. Voorzitter van PE, Hans Ligtermoet, overhandigde de gift aan vicevoorzitter van het NMP, Bert Stoter. Zelf zien we het NMP als ‘de groene waakhond’ van de gemeente. Kritisch, prikkelend, maar met het doel om zo te komen tot iets goeds. De gift is dankbaar aanvaard en zal dan ook voor activiteiten die gericht zijn op het bovenstaande worden ingezet.

    

6 februari 2019                                                       Informatieavond zonnepanelen

Woensdag 6 februari was er in de Dialoog een informatieavond over het collectief aanschaffen van zonnepanelen. De organisatie is in handen van Veluwe Duurzaam. Er hebben zich nu al 360 mensen opgegeven die belangstelling daarvoor hebben. Aalbers Duurzaam uit Oene gaat in samenwerking met Cobalt voor de verwerking zorg dragen. Het NMP was aanwezig met een stand. Han Kattenwinkel en Ruud de Jong werden door 12 mensen aangeschoten over de mogelijkheid een InfraRood Warmtebeeldfoto van hun woning te komen maken. Waarschijnlijk volgen er nog meer. We gaan op voor een duurzaam Ermelo.15 februari 2019                                                                Warmetruiendag 2019

Verwarm jezelf, niet de wereld

In het kader van Warmetruiendag (WTD) presenteerden de Margrietschool en de Ireneschool vrijdag 15 februari de resultaten van een inventarisatie van winkels in het centrum van Ermelo aan raadslid Evelien Kars.

WTD is een jaarlijks terugkerende dag waarop op een leuke, ludieke, eenvoudige manier aan energiebewustwording wordt gewerkt. En dat dit jaar al voor de dertiende keer.


De bedoeling was een indruk te krijgen in hoeverre de Ermelose winkeliers voorzichtig met energie omgaan. De resultaten werden gepresenteerd in de Margrietschool door de leerlingen van groep 8. Ze waren in groepjes langs winkels gegaan om te kijken of de deur open of dicht was, en of ze een bordje hebben hangen dat aangeeft dat de winkel open is, ook al is de deur dicht. Daarnaast wilden ze wat vragen stellen, zoals:

  • Scheelt het energie als je de deur dicht hebt?

  • Wat vinden de klanten ervan als je de deur dicht hebt bij kou?

  • Zou u een Open/Dicht-bordje willen aanschaffen?

  • Denk je dat er minder klanten binnen komen als de deur dicht is?

Beide scholen hadden een indrukwekkende presentatie, ondersteund met een powerpoint. Ongeveer 60% van de winkels had de deur dicht, en dus 40% de deur open. Het lijkt er ook sterk op dat lokale winkeliers veel vaker de deur dicht hebben, dan winkels van ketens. De laatsten hebben vaak opdracht van het hoofdkantoor dat ze de deur open moeten laten staan.

Na de presentatie reageerde raadslid Evelien Kars met te zeggen dat ze onder de indruk was van de presentaties. Onmiddellijk ontstond er ook een discussie over hoe je hier mee om zou kunnen gaan, en wie wat zou moeten doen of kunnen doen. In het algemeen vonden de leerlingen dat de winkeliers best wel wat meer aandacht aan deze vorm van “energie-gebruik” zouden mogen geven.

Evelien gaat de resultaten meenemen naar een overleg van gemeente met de winkeliers van het centrum van Ermelo. En ze heeft beloofd aan de klassen terug te koppelen hoe de reactie was. Dit gaat per klas gebeuren. Er komt dus nog een vervolg op deze WTD.

Op de vraag of de kinderen met plezier gewerkt hadden aan dit project kwam een duidelijk 'Ja'. Dat was eerlijk gezegd ook heel duidelijk te zien aan de enthousiaste presentaties. Als herinnering aan deze middag en aan dit onderzoek kregen alle kinderen een oorkonde.

Margrietschool en Ireneschool: heel hartelijk bedankt voor jullie medewerking aan deze geslaagde Warmetruiendag!

 

    

Ermelo.Nieuws.nl
Ermelo's Weekblad
23 februari 2019                                                          Opendeur 'De wolf'

Sinds 26 januari 2019 is de wolf weer officieel een van nature gevestigd dier in Nederland. Omdat hij zo’n 150 jaar geleden hier ook voorkwam en op eigen kracht is teruggekeerd, is het ook een inheems dier. De wolf is dus geen exoot en is een beschermde diersoort. De terugkeer van de wolf wordt met gemengde gevoelens bekeken. In de goed bezochte presentatie werden de komst en vestiging van verschillende kanten belicht. Organisaties zoals Nowolves willen geen enkele wolf in Nederland zien. Schapenhouders zijn bezorgd maar moeten met de wolf leren leven. Wolf-Fencing Nederland wil de bezorgde schapenhouders helpen door plaatsen van afrastering met schrikdraad. De jagers zullen meer moeite krijgen met het schieten van wild. Door de aanwezigheid van de wolf gaan prooidieren zoals ree, hert en zwijn zich anders (natuurlijker)gedragen. Natuurorganisaties zijn over het algemeen positief over de komst. Vergroting van biodiversiteit en verbetering van ecosystemen.
De provincies hebben gezamenlijk als Bij12 een interprovinciaal wolvenplan opgesteld. Zie website: www.bij12.nl15 maart 2019                                                           NLdoet in de natuurtuin

Op vrijdag 15 maart werd, in het kader van NLdoet, door leerlingen van het Groevenbeek College, samen met vrijwilligers van de natuurtuin, een fietsenstalling gemaakt bij natuurtuin De Zandkamp.
Materiaal werd geleverd door de gemeente en welwillende lokale bedrijven.Ermelo van Nu


e

30 maart 2019                                                  Opendeur 'Kringlooplandbouw'

Kringlooplandbouw draait om het principe dat de kringloop van stoffen gesloten is. Vroeger was dat een natuurlijk proces. De laatste halve eeuw is men echter overgegaan tot specialisatie en productieverhoging en heeft men de kringloop doorbroken.
Opendeur 2019
25 mei 2019                                                       Opendeur 'Wildontmoetingen'

Els Brons vertelt over haar ontmoetingen met het wild. Els is jarenlang gids geweest bij het Aardhuis. Ze ondersteunt een powerpointpresentatie met materiaal dat ze in de loop der jaren verzameld heeft.
 


locatie:  De Witte Heide  (Kerklaan 5a, zij-ingang)
10.00-12.00 uur, presentatie 10.30 uur (45 min.)
toegang gratis

Opendeur 201928 september 2019                                              Opendeur 'Groevenbeek'

Oud- en Nieuw Groevenbeek, een prachtig landgoed annex bosgebied in het zuiden van onze gemeente. Nog geen 200 jaar geleden bood het een heel andere aanblik. Aan de hand van veel afbeeldingen vertelt Hans van Dijk over zeven eeuwen geschiedenis waaronder de grote veranderingen na 1850.


26 oktober 2019                                                   Opendeur 'Paddestoelen'

De mysterieuze organismen. Wat is de paddestoel eigenlijk? Slijmzwammen bewegen, trilzwammen verschijnen en verdwijnen.
Mycorrhiza: een samenleving tussen planten en schimmels. Cellen met twee kernen. Alles is verbazingwekkend.


30 november 2019                                           Opendeur 'Thri oftewel Drie'

Al in het jaar 850 wordt de naam van Drie vermeld. In de acte van Folckerus wordt het aangegeven als Thri. Drie is altijd bewoond geweest. Bewoning was vroeger altijd in de buurt van water. En Drie dan, zo’n 55 meter boven de zeespiegel? Aandacht voor raatakkers, potstalmethode en malebossen.


 
naar boven