Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

           

   


 

ErmeloSchoon - Keep It Clean day

ERMELO SCHOON wat is dat?

                   Kort gezegd; een initiatief om de schoonheid van Ermelo te behouden door het opruimen van zwerfafval.

 

Ontstaan van ErmeloSchoon

Het begon met “KeepItCleanDay” in 2008, een initiatief georganiseerd door burgers om wereldwijd zwerfafval op te ruimen. Als ErmeloSchoon zetten we vanaf 2012 deze traditie voort door het organiseren van opruiminitiatieven en educatie om zwerfafval in onze omgeving tegen te gaan. Waarom doen we dit? Dit filmpje laat het zien! 

Ook u kunt elke dag helpen en inspireren! 

                                                    

Mooi Schoon Ermelo!


De voorbereidingen voor de actie ‘Ermelo Schoon’ op 17 september 2021 met de Ermelose scholen zijn weer in volle gang. Wij verwachten dat er weer veel scholen meedoen, net zoals de afgelopen 8 jaar.

5 scholen hebben zich reeds aangemeld, doet jullie school ook weer mee? Graag aanmelden via info@nmpermelo.nl.

Nog altijd is het noodzakelijk dat vrijwilligers helpen om zwerfafval op te ruimen. Sinds 1 juli 2021 wordt nu ook op kleine plastic flesjes statiegeld geheven, allemaal om het achteloos of bewust weggooien van lege flesjes op straat of in de natuur tegen te gaan. Hopelijk zal dit helpen de zwerfafvalberg te verkleinen. Zie ook het verhaal van Merijn Tinga de Plastic Soup Surfer

Hoe moeizaam het gaat met het terugdringen van zwerfafval laat zich ook zien in het feit dat pas per 1 januari 2023 statiegeld wordt geheven op blikjes. Landelijk is er ook een actie gaande om plastic snoepverpakking te vervangen door afbreekbare producten zoals papier. De bekende Mars fabriek, die zeer veel snoepwaren zoals Mars, Snickers, Bounty, M&M,Twix, Milky Way, Balisto, Maltesers en Celebration produceert, wil nog niet meewerken aan plasticloze verpakkingen. Daarom sluit Ermelo Schoon zich aan bij deze actie.

Door ook jonge mensen zelf zwerfafval te laten rapen is de bewustwording veel effectiever dan door een advertentie in de krant. Neem dus geen in plastic verpakte snoepjes mee in de natuur of voor onderweg naar school! Ook per ongeluk kun je een wikkel verliezen.         

 Ermelo Schoon organisatie team:

Marian Volgenant
Bernadette Vrijling
Arjen van de Nadort