Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

       

 

 

Duurzame tips 

 


 
 
 
 


Duurzame infomarkt zaterdag 14 mei.

Zaterdag 14 mei (10- 16 uur) is er een duurzame informatiemarkt onder de naam  Huis & Tuin Event op ‘t Weitje aan de Stationsstraat in Ermelo. Het NMP is aanwezig met een stand met isolatiematerialen en warmtebeeldfoto’s. Kom ook kijken.


Kijk voor besparingsmogelijkheden op milieucentraal.nl of vraag een gratis bezoek van een vrijwillig energiecoach aan bij VeluweDuurzaam.


12-5-2022


Zet de kachel uit.

Nu de buitentemperatuur lekker is, kan de kachel volledig uit. Zo voorkomt u onnodig gasverbruik.

5-5-2022

Geen gas meer.

Polen en Bulgarije krijgen sinds deze week geen gas meer uit Rusland. Wat doet u om gas te besparen?
29-4-2022


Korter douchen.

De regering heeft besloten geen kolen, olie en gas meer uit Rusland te importeren. Alleen door zelf te besparen kun je hier op de korte termijn wat aan doen.
Douche maximaal 5 minuten. Lukt het niet om u er aan te houden, koop dan een douchtimer die na 5 minuten begint te piepen.
Doe je het niet voor het geld, doe het dan voor de Oekraïners en het milieu.


22-4-2022


Convector

De convector kennen we van de convectorput, maar ook een radiator kun je vervangen door een convector. De convector werkt beter dan een radiator bij lagere temperaturen en is daardoor zuiniger.


14-4-2022


Ventileren

Ventileren moet! Natuurlijke ventilatie geeft veel warmteverlies, balansventilatie met warmteterugwinning is optimaal.


31-3-2022


Tochtband

Ik kreeg deze week tochtband van mijn energieleverancier gratis toegestuurd. Nog eens alle naden en kieren dichten. Goed voor het staartje van de winter en alvast voor volgend seizoen.

25-3-2022


Voorjaar, pak de fiets

Geen auto, maar de fiets pakken voor de kleinere afstanden spaart veel CO2 (en geld) en is ook nog gezond.

 

18-3-2022


Geen Russisch gas

Ik heb geen Russisch gas meer nodig, ik heb deze winter 15% bespaard op mijn gasverbruik door de thermostaat lager te zetten en een extra vest aan te trekken.


10-3-2022


Bewegingsmelder

Beslist het overwegen waard is het om bewegingsmelders aan de buitenlampen te gebruiken: alleen licht als er iemand in de buurt komt.
Laat het zoveel mogelijk donker zijn als het buiten donker is. Het spaart stroom en lichtverontreiniging – voor menig dier een crime.

Een prettig welkom voor gasten, maar afschrikwekkend voor ongenode gasten.


3-3-2022


Energieverbruik

Hoeveel gas en elektriciteit verbruikt u?  Van uw energieleverancier krijgt u nu elke maand een overzicht dat te vergelijken is met voorgaande jaren. Gebruik het!


24-2-2022


Energiebespaaractie

Subsidie ook op kleine maatregelen via VeluweDuurzaam
,  bijvoorbeeld radiatorfolie of waterbesparende douchekop.


17-2-2022


Warmetruiendag

Warmetruiendag kan elke dag. Zet de verwarming met 0.5 gr per week lager om er zo aan te wennen. Met een dikke trui en sloffen aan de voeten houdt u zichzelf warm en spaart u gas uit.


 10-2-2022Koud water

Lauw water kost veel extra energie, gebruik dus koud water voor handen wassen en iets omspoelen, en alleen warm water als het echt moet. Zet de eenhandelkraan steeds terug in de koud stand.
 

3-2-2022


Energiemaatje

'Leg een dekentje over je benen als je het wat koud hebt, het kost niets en helpt echt.'

Ermelo's Weekblad  26-1-2022

26-1-2022
Hogere energieprijzen

Mijn maandbedrag is door de hogere energieprijzen gestegen met maar liefst 100 euro. Hoe is dat bij u?
 

17-1-2022Hogere subsidie op warmtepomp

Afgelopen vrijdag heeft de regering aangekondigd dat de subsidie op hybride warmtepompen wordt verhoogd van 20 naar 30 %. Dit is een grote stimulans van duurzamer verwarmen. De hybride warmtepomp verwarmt het huis zolang het buiten boven 0 graden is en de gas CV ketel blijft voor als het gaat vriezen. Zo bespaar je 60% op je gasrekening voor verwarmen en ben je toch verzekerd van warmte als het flink vriest.

Veel nederlanders hebben in een NOS enquete aangegeven dat ze verduurzamen belangrijk vinden en ook zelf maatregelen nemen. De belangrijkste maatregelen zijn isoleren en ventileren. Daarna is de aanschaf van een warmtepomp een goede keuze. Uit onderzoek van de consumentenbond blijken de verschillen groot te zijn.

De vrijwilligers van het NMP werken nu samen met VeluweDuurzaam.

Wilt u meer weten, neemt u dan contact op met VeluweDuurzaam via www.veluweduurzaam.nl of tel. 0525-701015. De belangrijkste vragen worden per mail of aan de telefoon beantwoord, maar u kunt ook een gratis gesprek met een vrijwillige energiecoach aanvragen voor uitgebreidere antwoorden.

2-11-2021