Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

       

 

 

Duurzame tips 

 


 
 
 
 
 
 


Duurzaamheidsmarkt Putten

Op zaterdag 21 januari van 10 tot 16 uur is er een Duurzaamheidsmarkt in De Aker, Fontanusplein 2 in Putten.
Er zijn diverse leveranciers te vinden, van isolatiematerialen, zonnepanelen, warmtepompen, elektrische auto, kringloopwinkel, biodiversiteit, Welzijn Putten, VeluweDuurzaam.

Kom kijken of maak een proefrit in een elektrische auto.


Kijk voor besparingsmogelijkheden op milieucentraal.nl of vraag een gratis bezoek van een vrijwillig energiecoach aan bij VeluweDuurzaam


20-1-2023


CV op 60 graden!

CV ketels staan standaard op 80 graden maximum temperatuur. Dit was vroeger nodig toen we nog enkel glas hadden en nog niet geisoleerd hadden.
Nu kan in elke woning die ten minste dubbel glas heeft en een beetje isolatie de maximum temperatuur teruggezet worden naar 60 graden.
Een HR ketel mag eigenlijk niet warmer worden dan 60 graden.
Vraag de installateur dit voor u te doen of kijk in de handleiding hoe u het vrij eenvoudig zelf kunt doen.


15-1-2023Nieuw Energielabel

Huishoudelijke apparaten zijn de afgelopen 15 veel zuiniger geworden, waardoor zij het energielabel A met veel plusjes kregen.
Dat was onoverzichtelijk. Daarom is er een nieuwe rangschikking gekomen van A tot G.31-12-2022


Jongeren denken duurzamer

Jongeren geven aan dat zij met minder ook prima tevreden zijn. Het hoeft niet steeds méér, méér, méér.
Gebruik deze kerstdagen eens om na te gaan wat u eigenlijk wilt met uw leven.
Geniet er van, u leeft maar één keer.
Een bewuster leven is een rustiger leven, is een duurzamer leven.

Prettige Kerstdagen en een gezond 2023.


24-12-2022


17 %  lager gasverbruik
 
Deze week was in het nieuws dat in het 3e kwartaal maar liefst 17% bespaard is op het gasverbruik.
Hoeveel heeft u bespaard?
Van uw energieleverancier krijgt u elke maand een overzicht met het energieverbruik.
Kijkt u er elke maand even naar.  Meten is weten, en dan kunt u er wellicht wat aan doen.


10-12-2022


Goed goed

Thermo kleding isoleert je lichaam.
Daardoor hoeft de verwarming niet aan.
Ideaal als cadeau van Sint en Piet,
Wie wil dat nu niet?


25-11-2022


Hoe weinig energie heeft u verbruikt?

Afgelopen jaar was zacht en u heeft dus veel minder energie hoeven te gebruiken dan normaal. Dat kan maar zo 30 procent zijn.
Hoe was dat bij u?

De energieleverancier geeft per maand een overzicht van het energieverbruik. Vergelijkt u dat eens met elkaar.


18-11-2022


Ventileren moet!

Goed ventileren is nodig voor onze gezondheid, zeker die van kinderen.
Ventileren is luchtinlaat en luchtuitlaat, dus aan beide kanten van het huis moet iets (deels) open staan.
Heb je raampjes of roosters om te ventileren, overweeg die te vervangen door een balansventilatie (in de woonkamer) met warmte-terugwinning en CO2 gestuurd. Dit spaart 200 tot 300 m3 gas per jaar, omdat de inlaatlucht al voorverwarmd wordt door de warmte van de uitlaatlucht te gebruiken via een warmtewisselaar.

Om te beoordelen of de ventilatie in uw woning goed is, kunt u bij VeluweDuurzaam een CO2 meter lenen.


7-11-2022


Klimaatweek

Deze week is het Nationale Klimaatweek met veel activiteiten op radio en tv, maar ook nog de Duurzame Huizen Route op zaterdag 5/11. In Ermelo zetten 8 gastgezinnen hun woning open om aan belangstellenden te laten zien hoe zij hun woning hebben verduurzaamd in de afgelopen jaren en wat hun ervaring is. Dit varieert van isolatie tot verschillende typen warmtepompen.
Heeft u ook belangstelling, meldt u zich dan aan voor één of meerdere woningen op de site www.duurzamehuizenroute.nl


 
31-10-2022


Duurzame Huizen Route

Op zaterdag 29/10 en 5/11 is er weer de Duurzame Huizen Route. In Ermelo zetten 8 gastgezinnen hun woning open om aan belangstellenden te laten zien hoe zij hun woning hebben verduurzaamd in de afgelopen jaren en wat hun ervaring is. Dit varieert van isolatie tot verschillende typen warmtepompen.
Hebt u ook belangstelling, meldt u zich dan aan voor één of meerdere woningen op de site www.duurzamehuizenroute.nl


24-10-2022


Zet de knop om

Regelmatig in de reclame is de kreet: 'Zet de knop om', om te stimuleren dat u de verwarming iets lager zet.
Heeft u de verwarming al iets lager staan?


19-10-2022


Koude-bestendiger

In het nieuws was dat je je koudegevoeligheid kunt trainen, als je het maar met kleine stappen doet. Deze week is een week met prima overgangsweer. Laat de verwarming nog uit en laat ook de dikke trui uit tot je het koud krijgt. Trek dan de dikke trui aan en laat de verwarming nog uit. Dat spaart mooi energie en je hebt er het hele seizoen wat aan.


10-10-2022Gefeliciteerd Gemeente met A+++

Afgelopen week is duidelijk geworden dat het gemeentehuis van energielabel D verduurzaamd is naar label A+++.
Gefeliciteerd B en W en gemeenteraad dat u zo'n goede stap heeft gezet.
Goed voorbeeld doet goed volgen. Nog niet alle woonhuizen hebben al label A+++. Wilt u als woningeigenaar uw huis ook verduurzamen, vraag dan gratis advies aan een energiecoach aan huis.


2-10-2022Korter douchen

Vorige week sprak ik een vrouw met wat langer haar die het zelfs redt om in 3 minuten te douchen en haar haar te wassen. Schoner wordt het niet was haar uitspraak.

Doucht u al korter dan 5 minuten? Zo kunt u energie en geld besparen.


22-9-202210% energie besparen kan

Alleen al door kleine maatregelen kan vrijwel iedereen nog wel 10% op het energieverbruik besparen. Bedenk voor uzelf waar u het gemakkelijkst op kunt besparen.


14-9-2022Nu isoleren, direct besparen

Laat nu uw huis isoleren, dan heeft u er komende winter nog plezier van, niet alleen door een lagere gasrekening, maar ook door minder tocht.


30-8-2022Koelen zonder kosten 4

Nu het warm is, wil je soms koelen. Als zelfs de tips van vorige weken niet voldoende zijn, kun je ook binnen gaan zitten met de voeten in een bak met water. De voeten zijn heel bepalend voor hoe je je voelt. Dus ook een koud water kruik meenemen naar bed helpt om zonder kosten een goede nachtrust te hebben.


13-8-2022Koelen zonder kosten 3

Nu het warm is, wil je soms koelen. Als de tips van vorige weken niet voldoende zijn, kun je ook binnen gaan zitten en een ventilator gebruiken. Als je daar een bevroren koelelement voor zet, daalt de gevoelstemperatuur nog verder.


8-8-2022Koelen zonder kosten 2

Nu het warm is, wil je soms koelen. Als de vorige tips niet voldoende zijn, kun je ook binnen gaan zitten en een ventilator gebruiken. Doordat relatief koele lucht langs je lijf wordt geblazen, koel je al af. De gevoelstemperatuur daalt dan zeker 5 graden!


30-7-2022


Koelen zonder kosten

Nu het warm is, wil je soms koelen. Rustig in de schaduw zitten is één oplossing. In een groene tuin onder een boom helpt nog beter, omdat het gras en de boom water verdampen, koelt de omgeving.

15-7-2022Voorbereiden verduurzamen

Ook in deze tijd is het ideaal om plannen te maken voor het verduurzamen van uw woning. De energiecoaches zijn al op vakantie geweest, dus nu weer beschikbaar om eens met u een gesprek aan te gaan en u te helpen met het maken van een 10 jaren plan.

7-7-2022Warmwater verbruik

Om de capaciteit van een warmtepomp te bepalen kunt u voor het sanitair warm water uit gaan van het gasverbruik per dag in de zomermaanden. Kijk op het maandoverzicht van uw energieleverancier wat het verbruik van de afgelopen maand was.

1-7-2022Band op spanning

Uw fiets- of autoband wordt langzamer zachter. Breng die regelmatig terug op de juiste spanning. Dit spaart de nodige energie.

25-6-2022Doe Duurzaam Garderen

Het NMP werkt woensdag 15 juni mee aan Doe Duurzaam Garderen, waar eerst duurzame kinderspelen zijn, dan een gezamenlijke duurzame maaltijd en 's avonds presentaties over 1: isoleren, 2: wat kan de energiecoach doen voor u als burger en 3: diaconie van de gezamenlijke kerken zamelt geld in tegen energiearmoede. De hele middag en avond zijn er energiecoaches die vragen over verduurzamen van uw woning kunnen beantwoorden. Nadere informatie op www.dewardborg.nl .

10-6-2022Tegel eruit plantje erin.

Maak nu alvast plannen om uw tuin te verduurzamen. In veel tuinen ligt meer verharding dan nodig. Het is toch veel gezelliger met meer groen. Dit geeft meer verkoeling in de zomer. Ook kan het regenwater dan beter de grond in zakken.

 
4-6-2022Subsidie op zuinige koelkast.

De koelkast is een van de grote stroomverbruikers in het huishouden. In de afgelopen 10 jaar zijn die sterk energiezuiniger geworden, dus loont het om een oude koelkast te vervangen. U krijgt ook nog eens 35 euro subsidie wanneer u uw oude koelkast vervangt door een energiezuinige.

27-5-2022Duurzame infomarkt zaterdag 14 mei.

Zaterdag 14 mei (10- 16 uur) is er een duurzame informatiemarkt onder de naam  Huis & Tuin Event op ‘t Weitje aan de Stationsstraat in Ermelo. Het NMP is aanwezig met een stand met isolatiematerialen en warmtebeeldfoto’s. Kom ook kijken.

12-5-2022Zet de kachel uit.

Nu de buitentemperatuur lekker is, kan de kachel volledig uit. Zo voorkomt u onnodig gasverbruik.

5-5-2022

Geen gas meer.

Polen en Bulgarije krijgen sinds deze week geen gas meer uit Rusland. Wat doet u om gas te besparen?
29-4-2022Korter douchen.

De regering heeft besloten geen kolen, olie en gas meer uit Rusland te importeren. Alleen door zelf te besparen kun je hier op de korte termijn wat aan doen.
Douch maximaal 5 minuten. Lukt het niet om u er aan te houden, koop dan een douchtimer die na 5 minuten begint te piepen.
Doe je het niet voor het geld, doe het dan voor de Oekraïners en het milieu.


22-4-2022Convector

De convector kennen we van de convectorput, maar ook een radiator kun je vervangen door een convector. De convector werkt beter dan een radiator bij lagere temperaturen en is daardoor zuiniger.


14-4-2022Ventileren

Ventileren moet! Natuurlijke ventilatie geeft veel warmteverlies, balansventilatie met warmteterugwinning is optimaal.


31-3-2022Tochtband

Ik kreeg deze week tochtband van mijn energieleverancier gratis toegestuurd. Nog eens alle naden en kieren dichten. Goed voor het staartje van de winter en alvast voor volgend seizoen.

25-3-2022Voorjaar, pak de fiets

Geen auto, maar de fiets pakken voor de kleinere afstanden spaart veel CO2 (en geld) en is ook nog gezond.

 

18-3-2022Geen Russisch gas

Ik heb geen Russisch gas meer nodig, ik heb deze winter 15% bespaard op mijn gasverbruik door de thermostaat lager te zetten en een extra vest aan te trekken.


10-3-2022Bewegingsmelder

Beslist het overwegen waard is het om bewegingsmelders aan de buitenlampen te gebruiken: alleen licht als er iemand in de buurt komt.
Laat het zoveel mogelijk donker zijn als het buiten donker is. Het spaart stroom en lichtverontreiniging – voor menig dier een crime.

Een prettig welkom voor gasten, maar afschrikwekkend voor ongenode gasten.


3-3-2022Energieverbruik

Hoeveel gas en elektriciteit verbruikt u?  Van uw energieleverancier krijgt u nu elke maand een overzicht dat te vergelijken is met voorgaande jaren. Gebruik het!


24-2-2022Energiebespaaractie

Subsidie ook op kleine maatregelen via VeluweDuurzaam
,  bijvoorbeeld radiatorfolie of waterbesparende douchekop.


17-2-2022Warmetruiendag

Warmetruiendag kan elke dag. Zet de verwarming met 0.5 gr per week lager om er zo aan te wennen. Met een dikke trui en sloffen aan de voeten houdt u zichzelf warm en spaart u gas uit.


 10-2-2022Koud water

Lauw water kost veel extra energie, gebruik dus koud water voor handen wassen en iets omspoelen, en alleen warm water als het echt moet. Zet de eenhandelkraan steeds terug in de koud stand.
 

3-2-2022Energiemaatje

'Leg een dekentje over je benen als je het wat koud hebt, het kost niets en helpt echt.'

Ermelo's Weekblad  26-1-2022

26-1-2022
Hogere energieprijzen

Mijn maandbedrag is door de hogere energieprijzen gestegen met maar liefst 100 euro. Hoe is dat bij u?
 

17-1-2022
Hogere subsidie op warmtepomp

Afgelopen vrijdag heeft de regering aangekondigd dat de subsidie op hybride warmtepompen wordt verhoogd van 20 naar 30 %. Dit is een grote stimulans van duurzamer verwarmen. De hybride warmtepomp verwarmt het huis zolang het buiten boven 0 graden is en de gas CV ketel blijft voor als het gaat vriezen. Zo bespaar je 60% op je gasrekening voor verwarmen en ben je toch verzekerd van warmte als het flink vriest.

Veel nederlanders hebben in een NOS enquete aangegeven dat ze verduurzamen belangrijk vinden en ook zelf maatregelen nemen. De belangrijkste maatregelen zijn isoleren en ventileren. Daarna is de aanschaf van een warmtepomp een goede keuze. Uit onderzoek van de consumentenbond blijken de verschillen groot te zijn.

De vrijwilligers van het NMP werken nu samen met VeluweDuurzaam.

Wilt u meer weten, neemt u dan contact op met VeluweDuurzaam via www.veluweduurzaam.nl of tel. 0525-701015. De belangrijkste vragen worden per mail of aan de telefoon beantwoord, maar u kunt ook een gratis gesprek met een vrijwillige energiecoach aanvragen voor uitgebreidere antwoorden.

2-11-2021