Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

       

 

 

Duurzame tips 

 


 
 
 
 
 


Korter douchen

Vorige week sprak ik een vrouw met wat langer haar die het zelfs redt om in 3 minuten te douchen en haar haar te wassen. Schoner wordt het niet was haar uitspraak.

Doucht u al korter dan 5 minuten? Zo kunt u energie en geld besparen.


Kijk voor besparingsmogelijkheden op milieucentraal.nl of vraag een gratis bezoek van een vrijwillig energiecoach aan bij VeluweDuurzaam


22-9-2022


10% energie besparen kan

Alleen al door kleine maatregelen kan vrijwel iedereen nog wel 10% op het energieverbruik besparen. Bedenk voor uzelf waar u het gemakkelijkst op kunt besparen.


14-9-2022


Nu isoleren, direct besparen

Laat nu uw huis isoleren, dan heeft u er komende winter nog plezier van, niet alleen door een lagere gasrekening, maar ook door minder tocht.


30-8-2022


Koelen zonder kosten 4

Nu het warm is, wil je soms koelen. Als zelfs de tips van vorige weken niet voldoende zijn, kun je ook binnen gaan zitten met de voeten in een bak met water. De voeten zijn heel bepalend voor hoe je je voelt. Dus ook een koud water kruik meenemen naar bed helpt om zonder kosten een goede nachtrust te hebben.


13-8-2022


Koelen zonder kosten 3

Nu het warm is, wil je soms koelen. Als de tips van vorige weken niet voldoende zijn, kun je ook binnen gaan zitten en een ventilator gebruiken. Als je daar een bevroren koelelement voor zet, daalt de gevoelstemperatuur nog verder.


8-8-2022


Koelen zonder kosten 2

Nu het warm is, wil je soms koelen. Als de vorige tips niet voldoende zijn, kun je ook binnen gaan zitten en een ventilator gebruiken. Doordat relatief koele lucht langs je lijf wordt geblazen, koel je al af. De gevoelstemperatuur daalt dan zeker 5 graden!


30-7-2022


Koelen zonder kosten

Nu het warm is, wil je soms koelen. Rustig in de schaduw zitten is één oplossing. In een groene tuin onder een boom helpt nog beter, omdat het gras en de boom water verdampen, koelt de omgeving.

15-7-2022


Voorbereiden verduurzamen

Ook in deze tijd is het ideaal om plannen te maken voor het verduurzamen van uw woning. De energiecoaches zijn al op vakantie geweest, dus nu weer beschikbaar om eens met u een gesprek aan te gaan en u te helpen met het maken van een 10 jaren plan.

7-7-2022


Warmwater verbruik

Om de capaciteit van een warmtepomp te bepalen kunt u voor het sanitair warm water uit gaan van het gasverbruik per dag in de zomermaanden. Kijk op het maandoverzicht van uw energieleverancier wat het verbruik van de afgelopen maand was.

1-7-2022


Band op spanning

Uw fiets- of autoband wordt langzamer zachter. Breng die regelmatig terug op de juiste spanning. Dit spaart de nodige energie.

25-6-2022


Doe Duurzaam Garderen

Het NMP werkt woensdag 15 juni mee aan Doe Duurzaam Garderen, waar eerst duurzame kinderspelen zijn, dan een gezamenlijke duurzame maaltijd en 's avonds presentaties over 1: isoleren, 2: wat kan de energiecoach doen voor u als burger en 3: diaconie van de gezamenlijke kerken zamelt geld in tegen energiearmoede. De hele middag en avond zijn er energiecoaches die vragen over verduurzamen van uw woning kunnen beantwoorden. Nadere informatie op www.dewardborg.nl .

10-6-2022


Tegel eruit plantje erin.

Maak nu alvast plannen om uw tuin te verduurzamen. In veel tuinen ligt meer verharding dan nodig. Het is toch veel gezelliger met meer groen. Dit geeft meer verkoeling in de zomer. Ook kan het regenwater dan beter de grond in zakken.

 
4-6-2022


Subsidie op zuinige koelkast.

De koelkast is een van de grote stroomverbruikers in het huishouden. In de afgelopen 10 jaar zijn die sterk energiezuiniger geworden, dus loont het om een oude koelkast te vervangen. U krijgt ook nog eens 35 euro subsidie wanneer u uw oude koelkast vervangt door een energiezuinige.

27-5-2022


Duurzame infomarkt zaterdag 14 mei.

Zaterdag 14 mei (10- 16 uur) is er een duurzame informatiemarkt onder de naam  Huis & Tuin Event op ‘t Weitje aan de Stationsstraat in Ermelo. Het NMP is aanwezig met een stand met isolatiematerialen en warmtebeeldfoto’s. Kom ook kijken.

12-5-2022


Zet de kachel uit.

Nu de buitentemperatuur lekker is, kan de kachel volledig uit. Zo voorkomt u onnodig gasverbruik.

5-5-2022

Geen gas meer.

Polen en Bulgarije krijgen sinds deze week geen gas meer uit Rusland. Wat doet u om gas te besparen?
29-4-2022


Korter douchen.

De regering heeft besloten geen kolen, olie en gas meer uit Rusland te importeren. Alleen door zelf te besparen kun je hier op de korte termijn wat aan doen.
Douch maximaal 5 minuten. Lukt het niet om u er aan te houden, koop dan een douchtimer die na 5 minuten begint te piepen.
Doe je het niet voor het geld, doe het dan voor de Oekraïners en het milieu.


22-4-2022


Convector

De convector kennen we van de convectorput, maar ook een radiator kun je vervangen door een convector. De convector werkt beter dan een radiator bij lagere temperaturen en is daardoor zuiniger.


14-4-2022


Ventileren

Ventileren moet! Natuurlijke ventilatie geeft veel warmteverlies, balansventilatie met warmteterugwinning is optimaal.


31-3-2022


Tochtband

Ik kreeg deze week tochtband van mijn energieleverancier gratis toegestuurd. Nog eens alle naden en kieren dichten. Goed voor het staartje van de winter en alvast voor volgend seizoen.

25-3-2022


Voorjaar, pak de fiets

Geen auto, maar de fiets pakken voor de kleinere afstanden spaart veel CO2 (en geld) en is ook nog gezond.

 

18-3-2022


Geen Russisch gas

Ik heb geen Russisch gas meer nodig, ik heb deze winter 15% bespaard op mijn gasverbruik door de thermostaat lager te zetten en een extra vest aan te trekken.


10-3-2022


Bewegingsmelder

Beslist het overwegen waard is het om bewegingsmelders aan de buitenlampen te gebruiken: alleen licht als er iemand in de buurt komt.
Laat het zoveel mogelijk donker zijn als het buiten donker is. Het spaart stroom en lichtverontreiniging – voor menig dier een crime.

Een prettig welkom voor gasten, maar afschrikwekkend voor ongenode gasten.


3-3-2022


Energieverbruik

Hoeveel gas en elektriciteit verbruikt u?  Van uw energieleverancier krijgt u nu elke maand een overzicht dat te vergelijken is met voorgaande jaren. Gebruik het!


24-2-2022


Energiebespaaractie

Subsidie ook op kleine maatregelen via VeluweDuurzaam
,  bijvoorbeeld radiatorfolie of waterbesparende douchekop.


17-2-2022


Warmetruiendag

Warmetruiendag kan elke dag. Zet de verwarming met 0.5 gr per week lager om er zo aan te wennen. Met een dikke trui en sloffen aan de voeten houdt u zichzelf warm en spaart u gas uit.


 10-2-2022Koud water

Lauw water kost veel extra energie, gebruik dus koud water voor handen wassen en iets omspoelen, en alleen warm water als het echt moet. Zet de eenhandelkraan steeds terug in de koud stand.
 

3-2-2022


Energiemaatje

'Leg een dekentje over je benen als je het wat koud hebt, het kost niets en helpt echt.'

Ermelo's Weekblad  26-1-2022

26-1-2022
Hogere energieprijzen

Mijn maandbedrag is door de hogere energieprijzen gestegen met maar liefst 100 euro. Hoe is dat bij u?
 

17-1-2022Hogere subsidie op warmtepomp

Afgelopen vrijdag heeft de regering aangekondigd dat de subsidie op hybride warmtepompen wordt verhoogd van 20 naar 30 %. Dit is een grote stimulans van duurzamer verwarmen. De hybride warmtepomp verwarmt het huis zolang het buiten boven 0 graden is en de gas CV ketel blijft voor als het gaat vriezen. Zo bespaar je 60% op je gasrekening voor verwarmen en ben je toch verzekerd van warmte als het flink vriest.

Veel nederlanders hebben in een NOS enquete aangegeven dat ze verduurzamen belangrijk vinden en ook zelf maatregelen nemen. De belangrijkste maatregelen zijn isoleren en ventileren. Daarna is de aanschaf van een warmtepomp een goede keuze. Uit onderzoek van de consumentenbond blijken de verschillen groot te zijn.

De vrijwilligers van het NMP werken nu samen met VeluweDuurzaam.

Wilt u meer weten, neemt u dan contact op met VeluweDuurzaam via www.veluweduurzaam.nl of tel. 0525-701015. De belangrijkste vragen worden per mail of aan de telefoon beantwoord, maar u kunt ook een gratis gesprek met een vrijwillige energiecoach aanvragen voor uitgebreidere antwoorden.

2-11-2021