Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

terug           

WarmeTruiendag 2011

 

Evert ten Napel gaf commentaar bij de Ermelose Pauw!


Energiebesparen is heus geen sport. Iedereen kan het eenvoudig doen, thuis en op het werk. Omdat duidelijk te maken kleedde Evert ten Napel, sportverslaggever en inwoner van Ermelo, vrijdagmiddag 4 februari om 15.00 uur de Ermelose Pauw aan met een warme trui. Omdat de pauw symbool staat voor Ermelo willen Evert ten Napel en de organiserende werkgroep Milieu van de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo dat met het aankleden van de pauw ook veel inwoners gestimuleerd worden zich milieubewuster te kleden.
Het winkelende publiek werd door enkele werkgroepleden op het idee gebracht warme kleding aan te trekken en de verwarming in huis en op kantoor lager te zetten. Zo wordt per graad 7% energie bespaard. Leden van de werkgroep gaven na het aankleden van de pauw tips en uitleg aan het publiek over wat je zelf kunt doen om energie te besparen. Behalve dat je jezelf warmer kunt kleden zijn er namelijk nog veel meer (makkelijke) manieren om het eigen energiegebruik te verlagen.
De WarmeTruiendag is een jaarlijks terugkerend evenement begin februari. De dag wordt op allerlei plaatsen in Nederland en België gehouden en richt zich vooral op scholen en bedrijven. De Ermelose scholen zijn allen aangeschreven om aan de actie deel te nemen. Zie ook WarmeTruiendag op school.
Wij als mensen gebruiken veel meer energie dan ons toe komt. Laten we ook nog wat over voor de generaties na ons? Daarnaast neemt het CO2 gehalte in de lucht snel toe. Dit hogere CO2 gehalte veroorzaakt een hogere temperatuur op aarde. Hierdoor stijgt de zeespiegel. Wanneer de CO2 uitstoot niet extreem daalt, krijgen we de komende eeuw Ermelo aan Zee. Dit lijkt leuk, maar het betekent dat grote delen van Nederland verdronken zijn. Verder van huis zullen extreme weersomstandigheden in ontwikkelingslanden miljarden slachtoffers eisen.

 

Ook op scholen was de WarmeTruiendag een succes !

Rondgang langs de scholen
De kachel mocht dan laag staan: hartverwarmend was de rondgang langs de scholen die meededen aan de WarmeTruiendag 2011.

Eerst bezocht ik groep 7/8 van de Cantharel. De leerlingen van deze klas krijgen liefde voor de natuur en het milieu met de paplepel ingegoten, gezien het fantastische klaslokaal waar het Pakhuis jaloers op kan zijn. Allerhande spullen uit de natuur maken van dit lokaal een heus museum, waardoor ik echt blij verrast werd. De dikke truien waren echter even opzij gelegd, omdat de leerlingen nog na zaten te zweten van de gymles. Jammer, want zo zat een prachtige warme-truienfoto van deze klas er niet in.
Tot mijn verrassing bleek niet alleen de meester van deze klas een enthousiast voorstander van de WarmeTruiendag, maar had op het laatste moment de hele school besloten om mee te doen. De juf van groep 6/7 vertelde dat dit geleid had tot leuke en zinvolle gesprekken over het milieu en klimaatverandering. Helemaal top, de Cantharel !

Na deze positieve start ging ik door naar de Schakel. Ook daar stond de verwarming lager. Een jongetje zei dat hij het koud had en ging op mijn advies zijn sjaal omdoen. Misschien niet zo stoer, maar wel effectief. Voor de rest werd overal ontkennend geantwoord op mijn vraag; "En.... hebben jullie het koud ?". De kinderen van de Schakel hadden de boodschap dan ook goed begrepen. Ik zag er warme truien, maar ook sjaals, (bivak)mutsen en zelfs een meisje dat zich als sneeuwpop had verkleed, met een hele dikke (warme) buik. Maar het mooiste was natuurlijk dat er in de klassen aandacht was voor de reden van deze dag en dat er op school zelfs een klimaatfilm werd vertoond. Een dikke pluim voor het team en de leerlingen van de Schakel !

Op de Waterval hadden de kinderen zich minder extreem uitgedost, maar ook daar veel warme truien. Het schattigst waren de kleuters die buiten aan het spelen waren en spontaan hun jasjes openritsten. "Kijk, ik heb ook een hele mooie warme trui aan !" Dat moest natuurlijk beloond worden, dus groep 1/2 ging met de hele klas op de foto. Het was maar goed dat alle kinderen gevraagd was zich warm te kleden, want in de loop van de ochtend bleek de stroom uit te gaan en was er dus helemaal geen verwarming meer. Wie niet meedeed met de Warme Truiendag werd direct wreed afgestraft. Op de Waterval was deze dag letterlijk het ’coolst’ !

Kortom; de WarmeTruiendag was dit jaar mede een succes door de medewerking van deze drie scholen. Volgend jaar gaan we de actie als werkgroep milieu van de Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo zeker herhalen en we hopen dan dat er nog meer scholen mee doen.
Ik wil Calluna bedanken voor het beschikbaar stellen van vrijkaartjes als prijsje voor de scholen. Misschien dat er volgend jaar nog meer Ermelose instanties bereid zijn om deze actie te steunen. Misschien in de vorm van warme chocolademelk? Reacties zijn welkom via info@nmpermelo.nl.

Namens de werkgroep Milieu van de Stichting NMP Ermelo,
Wies van Konijnenburg

 

terug