Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

 

archief activiteiten                    

activiteiten 2016

 


 

 


 

5 januari 2016                                                           NMP op de radio

Dinsdagmorgen 5 januari heeft Bert Stoter met radio Harderwijk [FM] over het 25 jarig jubileum van het NMP gesproken.
Naast praten over de op stapel staande activiteiten kreeg hij ruimschoots de tijd om aan te geven wat het NMP Ermelo is en wat de NMP-werkgroepen doen.
Ook Harderwijk is nu goed op de hoogte van wat er in Ermelo allemaal gebeurt.... 

 


 

9 januari 2016                                                          NMP jubileumboom

Na de instemming met het wereldwijde klimaatakkoord in Parijs kunnen we ons verheugen op nog een mooie mijlpaal: in 2016 bestaat het Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo 25 jaar!  Als eerste jubileumactiviteit plantten wethouder Jan van Eijsden en Henk Bakker (Van Wijnen Bouwen) samen met NMP voorzitter Gert Schuurman op zaterdag 9 januari 2016 een tamme kastanje in de nieuwe energiezuinige wijk Groevenbeek-Noord, nabij de modelwoning Nelson Mandelahof 53. 
In zijn toespraak maakte Gert Schuurman een koppeling duurzame woningen en de boom als symbool voor duurzaamheid. Ook gaf hij aan dat groene openbare zones noodzakelijk zijn als stepping stones voor vlinders en bijen. De wethouder legde op zijn beurt een verband tussen de stekelige bolster van de vruchten van de tamme kastanje en het kritisch volgen van het gemeentebeleid door het NMP. Ook gaf hij aan onder de indruk te zijn van de educatieve activiteiten het NMP. 

Als voorproefje van de komende Warmetruiendag van 5 februari werd deze boom ook alvast voorzien van een oer-Hollandse warme sjaal.

   

zie ook ErmeloNieuws.nl

 


 

januari 2016                                                      Koud en guur? Deuren dicht!

Het seizoen van lagere buitentemperaturen is aangebroken. Voor iedereen dus tijd om de kou zoveel mogelijk buiten te sluiten en de warmte zoveel mogelijk binnen te houden. Particulieren doen dat en ook menige winkelier is zuinig met energie. Het bekende bordje aan de winkeldeur met OPEN aan de ene kant en DICHT aan de andere kant maakt duidelijk dat de klanten tijdens de openingsuren warm welkom zijn. Energie is duur en gas dreigt bovendien schaars te worden. Spaar het milieu. Comfort en gezondheid zijn ook belangrijk.
                                                                     Dus: HOUD DE WARMTE BINNEN!

Winkeliers die een bordje OPEN/DICHT willen hebben kunnen een e-mail sturen aan de Stichting NMP Ermelo, dan wordt het bordje, compleet met ophangmaterieel, met spoed (en gratis, zolang de voorraad strekt) bezorgd.

 

 


 

30 januari 2016                                                 Opendeur 'Vogels en de winter'

De Opendeur van januari ging over het gedrag van vogels in de winter. Trekken of blijven, trends en de invloed van klimaatverandering en wijze van landbouw en akkerbeheer, zowel hier als in de zuidelijker landen, werden besproken.

    

www.vogelvisie.nl                    www.sovon.nl                    www.vogelbescherming.nl

 


 

5 februari 2016                                                  Warmetruiendag 2016

Met een tevreden gevoel kijkt de werkgroep Milieu van het Natuur- en MilieuPlatform Ermelo terug op de Warmetruiendag 2016. De actie heeft het onderwerp energiebesparing bij veel mensen onder de aandacht gebracht.

Tijdens het flyeren in het centrum van Ermelo gaf meer dan de helft van de voorbijgangers aan te weten van de dag. Diverse passanten hadden die dag de verwarming lager gezet of gaven aan dat zij de verwarming altijd al laag hadden staan. Zij vertelden zich altijd ´s winters warm te kleden of bijvoorbeeld een dekentje over zich heen leggen op de bank. Voor de mensen die nog niet zo bewust met hun verwarming omgingen, had de werkgroep een lijstje met tips.

    

De kleurrijke sjaals die de bomen in Ermelo sierden op de sombere, bewolkte, dag, toverden bij menigeen een glimlach op het gezicht. Mensen bleven stil staan om te kijken wat er op het kaartje stond. Hopelijk hielden zij het advies dat erop stond in hun achterhoofd toen ze thuis kwamen en de thermostaat hoger wilden draaien.

                 

Via de sociale media zijn er foto’s gedeeld van onder andere het Rode Kruis en de Bolder op Veldwijk. Zij moeten het zelf behoorlijk warm gekregen hebben van de grote hoeveelheid sjaals die zij gebreid hadden !

De leerlingen op Groevenbeek hadden zich goed ingepakt, bij hen ging de verwarming helemaal uit. De school had voor warme chocolademelk gezorgd en beloofde een prijs aan de klas die zich het warmst had aangekleed. Ook op Groevenbeek werd een boom vrolijk versierd.

Het gemeentehuis van Ermelo zette de verwarming één graad lager en loofde maar liefst drie ludieke prijsjes uit aan de medewerkers met de mooiste sjaal of trui. Burgemeester en wethouders zeiden de Warmetruiendag te steunen omdat het past binnen het duurzame beleid dat de gemeente wil gaan voeren.   

Het valt helaas niet te meten hoeveel energie Ermelo op één dag gezamenlijk bespaard heeft. Dát er op één dag veel energie bespaard is, is zeker. Vooral de noodzaak om bewust om te gaan met energie is door de Warmetruiendag op een ludieke manier onder de aandacht gebracht.    meer foto's         ErmelovanNu.nl

Op 16 februari nam mevrouw van de Ven, namens de recreatiegroep van het Rode Kruis, de prijs in ontvangst die zij hadden gewonnen met hun bijdrage aan de Warmetruiendag. De groep van het Rode Kruis had bijna 20 sjaals gemaakt en één muts. Daarmee hadden zij een boom op de Lange Haeg prachtig aangekleed. Het NMP bedankt het Rode Kruis voor hun (hart)verwarmende aandeel in de actie en wenst de recreatiegroep veel plezier met het pakket. Hopelijk inspireren de beide handwerkboeken in het pakket tot nog meer mooie creaties.

    

 

 


 

27 februari 2016                                            Opendeur 'Natura 2000 gebieden'

Tijdens de Opendeur van februari werden de ins en outs van Natura 2000 besproken, en dan met name toegespitst op onze omgeving (Veluwe en Randmeer).

www.natura2000.nl                   www.rijksoverheid.nl/natura-2000  

 

 


 

5 maart 2016                                     Bosuilen en sterren kijken vanaf schaapskooi Ermelo

De stichting Schapedrift organiseerde in samenwerking met het NMP een gecombineerde bosuilen/sterrenavond vanuit de schaapskooi op de Ermelosche Heide:

Zaterdag 5 maart was het gezellig druk in het bezoekerscentrum Ermelosche Heide. Twee keer vertrok een groep die avond om naar bosuilen te luisteren onder leiding van Gerard van Ruiten en Jeanne Dijkstra. Hoewel het er een perfecte avond voor leek te zijn had alleen de tweede groep het geluk de uilen te horen en te zien. Door de bewolking was het sterrendeel genoodzaakt om binnen het programma uit te voeren. Kees Witteveen stond beneden klaar met het tellurium (een model waarmee de seizoenen en de maanfasen goed zichtbaar gemaakt kunnen worden) en Gert Schuurman zat op de zolder de sterrenhemel met behulp van het computerprogramma Stellarium toe te lichten. Over belangstelling hadden ze geen klagen. Kwart voor negen werd het alsnog helder en kon Kees zijn telescoop opzetten en o.a. de planeet Jupiter in beeld brengen. De bezoekers konden buiten nog nagenieten van de sterrenhemel die ze binnen met de computer toegelicht hadden gekregen.

    

    
              foto: Koos Dansen   
                                                                                                     

 


 

7 maart 2016                                                                 Takkenmiddag

Op 7 maart beleefde groep 5 van de Klokbeker een takkenmidddag. Nee, geen lelijk woord, die middag kwam Henk Jan Zwart (gemeentebossen-beheerder) in de klas om met de kinderen lentetakken van dichtbij te bekijken. Binnen en Er-Op-Uit!, het was een succes!

 


 

11 maart 2016                                                        Receptie 25 jaar NMP

Op vrijdag 11 maart recipieerde het NMP naar aanleiding van het 25 jarig bestaan in de Witte Heide.

    

    

meer foto's

 


 

23 en 30 maart 2016                                                Bosdag Bosbeheer

Aan de hand van dit thema kwamen op woensdag 23 en 30 maart in totaal 5 groepen 7/8 naar de gemeentebossen rondom de schaapskooi.  Een samenwerkingsverband van gemeente Ermelo, stichting Schapedrift en NMP Ermelo.
Wat is er allemaal nodig om de bossen goed te beheren? Aan de hand van een powerpoint en doe-opdrachten in diverse bospercelen maakten de kinderen kennis met allerlei facetten van goed bosbeheer. Want: een bos groeit niet vanzelf! De laatste opdracht luidde: de bossen: zorg er goed voor, en geniet ervan!

    

 


 

26 maart 2016                                                  Opendeur 'Alles sal reg kom'

De Opendeur van maart had als thema het boek 'Alles sal reg kom' van Anne Born, dat zij maakte aan de hand van het verhaal van haar grootvader Willy Born.
Op 12 december 1944 moest hij als vijftienjarige jongen getuige zijn van de dood van zijn broer Jannes, die in het verzet zat. Centraal stond dit verhaal, met daarbij aan de orde komend de twee oorlogsmonumenten in de bossen van Drie: het onderduikhol en het monumentje van Jannes.

Evert van de Beek begon met een mooie weergave van het ontstaan en het oprollen van het onderduikhol in de bossen van Drie.
Hans Born sloot daarbij aan met te vertellen hoe zijn broers betrokken waren bij dat hol en hoe het een aantal van hen verging.
Hij leidde daarmee zijn achternichtje Anne Born in, die het verhaal van haar opa Willy Born, broer van Hans, met prachtige illustraties heeft weergegeven..
Haar relaas over hoe ze dit verhaal als eindexamenopdracht inbracht, en gaandeweg steeds meer betrokken raakte bij de gebeurtenissen op Drie in december 1944, maakte weer veel indruk.

Met een uitleg over het basisschoolproject 'Ermelo 1940-1945, gebeurtenissen en geheimen' completeerde stichting NMP het geheel.
Het was een mooie, geslaagde ochtend.

 Het boek 'Alles sal reg kom' van Anne Born is verkrijgbaar via  www.boekenbestellen.nl

 


 

28 maart 2016                                                 Presentatie 'Heide' leskist

Dinsdagmiddag 28 maart werd de leskist 'Heide' door de leerlingen van de Cantharelschool in gebruik genomen. Piet Miedema van de Stichting Schapedrift gaf een mooie binnenles over schapen en de schaapskooi. De leerlingen waren vol aandacht en deden actief mee. Daarna legde Gert Schuurman van de Stichting NMP uit hoe deze lessen en bijbehorende leskist passen binnen het scholenproject 'Ermelo is zo!', een project over de landschappen van Ermelo. Het onderdeel 'Heide' wordt door vrijwilligers van de Stichting Schapedrift uitgevoerd. Het is de bedoeling dat de leerlingen zich deze weken gaan verdiepen in schapen en heide. Woensdag 6 april gaan de leerlingen van de Cantharelschool aan het werk in en om de schaapskooi.

  
 

 

april 2016                     Geschiedenisproject Ermelo 1940-1945, gebeurtenissen en geheimen

De Ireneschool, Klokbeker, Beatrix en Margrietschool werkten met hun groepen 7/8 een aantal weken aan dit project. Twee scholen deden mee aan de excursie naar de oorlogsmonumenten in het bos, een aantal deed hetzelfde in de vorm van een beleefles.
In mei zullen nog 4 scholen deelnemen aan dit project.
In alle gevallen verleenden de heren Hans Born en Evert van de Beek hun medewerking. Evenals onze zeer gewaardeerde NMP-vrijwilligers.

    

    

 


 

12 april 2016                                                              Lentewandeling

In prachtig lenteweer maakte groep 4 van de Bernhardschool onder leiding van twee NMP-gidsen een lentewandeling naar en over de Groevenbeekse Heide.
Na afloop kregen de kinderen een bloeiend takje van een krentenboompje mee + een kaartje met een afbeelding van een bloeiend krentenboompje met als tekst: Bloeiende krentenboompjes op de Groevenbeekse Heide.

 


 

12 april 2016                                                                   Politiek Café

Het NMP gaf acte de présence op het eerste Politiek Café van de Bibliotheek Ermelo.

 

 


 

21 april 2016                                                          Jubileumboom bebord

Wat is een boom zonder bordje?  De op 9 januari geplante NMP jubileumboom is nu ook voorzien: een echte Castanea sativa!

    

 


 

13 mei 2016                                                       Wildebloemenzaad op school

Het jubilerende NMP heeft alle basisscholen in Ermelo getrakteerd op een zakje wildebloemenzaden.
Met deze actie wil het NMP ook het belang van bloemen onder de aandacht brengen. Er is bewust gekozen voor bloemen waarop bijen vliegen.
Het NMP hoopt dat er binnen de gemeente Ermelo meer wilde bloemen gaan bloeien.

 

 


 

21 mei 2016                                                               Bossen van Ermelo

Samen met de stichting Schapedrift verzorgde het NMP in de schaapskooi een presentatie over de bossen van Ermelo.
Aansluitend werd er ook gewandeld.

 


 

26 mei 2016                                                           Fietstocht 25 jaar NMP

Een fietstocht ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum door de schone en afwisselende dreven van ons dorp op een heerlijke donderdagavond in de mooiste periode van het jaar: wat wil je nog meer..?
Leidsman Gert wilde de hele nacht wel doorfietsen, de volgelingen waren al dik tevreden met een mooie gedempte zonsondergang op de Ermelosche Heide. Zoals hoort besliste, zij het na enig morren, de meerderheid...

    

 


 

28 mei 2016                                                         Opendeur 'Staverden'

Na eerst een knus ontbijtje in de Stationsstraat stond de Opendeur van mei in het teken van landgoed Staverden.

    

    

zie ook ErmeloNieuws.nl

 


 

30 mei 2016                 Jubilerend NMP maakt wandelrouteboekje over landgoed's Heeren Loo

De cliëntenraad van ’s Heeren Loo Ermelo heeft het eerste exemplaar van het wandelrouteboekje over het zorgterrein in ontvangst genomen van Gert Schuurman, voorzitter van de Stichting NMP. Zij ontvingen de nieuwe uitgave in het Heerenhuus, het hoofdgebouw van ’s Heeren Loo. Daar werd met de diverse betrokkenen stilgestaan bij de twee jubilea in dit bijzondere jaar: het NMP bestaat 25 jaar en ’s Heeren Loo 125 jaar.
Na een korte presentatie van NMP voorzitter Gert Schuurman memoreerde Rianne van Eijk, regiodirecteur van ’s Heeren Loo Ermelo de verschillende wijzigingen die in de loop der jaren op dit terrein hebben plaatsgevonden. Een nieuwe fase is aangebroken met bouw van woningen voor en voorzieningen van zorg aan de cliënten die op het terrein en in het dorp wonen. Daarom is het wandelrouteboekje een mooi moment om stil te staan bij de veranderingen die zijn geweest en gaan komen. Het routeboekje is geschikt voor ouders en bezoekers van cliënten die samen een rondje willen wandelen, maar ook voor degenen die meer willen weten van de historie van het terrein. 

De route start bij Het Theehuis van ’s Heeren Loo, Slangenkamp 4, waar de routeboekjes te koop zijn voor € 3,50. Het boekje is voorzien van een handige uitklapkaart waarop de ca. 5 km lange route is ingetekend. Er staat veel achtergrondinformatie in over de geschiedenis van het terrein en de gebouwen, inclusief oude afbeeldingen. Langs de route staan bij diverse bomen informatiepanelen.

De Stichting NMP Ermelo heeft verschillende boekjes met fiets- en wandelroutes door Ermelo uitgegeven. Een boekje over het mooie landgoed van ’s Heeren Loo ontbrak nog. Hans van Dijk, Gert Schuurman en Peter van der Velde tekenden voor de uitvoering. 

De boekjes zijn verkrijgbaar bij VVV Ermelo. Ook zijn de diverse deeltjes bij Bezoekerscentrum Staverden, Bezoekerscentrum Ermelo en Theehuis ’s Heeren Loo te koop.

    

    

 


 

16 juni 2016                                                  25 punten-wandeling Groevenbeek

Donderdag 16 juni om 19.00 uur zou de 25 punten-wandeling op landgoed Groevenbeek beginnen. Om 18.15 brak er een hevige stortbui los. Maar ze stonden er, verscholen onder paraplu’s en in regenkleding, de deelnemers aan de wandeling. Ze hadden op de buienradar gezien dat de stortbui om 19.00 uur voorbij zou zijn. En om 19.00 uur was het droog en het eerste punt kon droog bezocht worden. Na een bezoek aan het koetshuis en het washok ging het via de sprengenkoppen naar het landgoed Nieuw-Groevenbeek alwaar een kop koffie of thee met wat lekkers genuttigd kon worden. Over de Groevenbeekse Heide ging het richting de spreng. Bij de spreng aangekomen begon het opnieuw te regenen. De laatste drie punten werden wel gewoon volgens programma afgewerkt. Nat maar tevreden ging men om 21.45 uur weer uiteen.

    

 


 

24 juni 2016                                                 Seizoenafsluiting in de Leemputten

Op een onverbeterlijke vrijdagavond (prima weer, geen insecten, uitgelezen gezelschap) werd het NMP seizoen afgesloten in één van de pareltjes (het mooiste?) van Ermelo: De Leemputten bij Staverden.
Rondgeleid door een terecht trotse beheerder (Henk-Jan Zwart) werd een deel van het unieke (en niet eenvoudig begaanbare) gebied bezocht en waar mogelijk van uitleg voorzien: tijd veel te kort...
Daarna werd de avond bijzonder genoeglijk afgesloten op het gastvrije domein van Piet de Zwarte in Elspeet waarbij ook weer een jubileum verzonnen was: oudgediende Joke Pieters (20 jaar actief) werd met bloemen en een pakkerd van de voorzitter in het avondzonnetje gezet!

    

    

    

 


 

7 en 9 juli 2016                                            Open Tuinendagen Groei en Bloei

Donderdagavond 7 juli heeft een afvaardiging van het bestuur de jaarlijkse Open Tuinendag van Groei & Bloei bezocht.
Dit was de verzilvering van een deel het cadeau dat het NMP aangeboden kreeg tijdens de receptie ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan. Zaterdag werd nog een aantal andere tuinen bezocht.

    

 


 

20 augustus 2016                                                    Oogstfeest Horst en Telgt

Een voorbode van het nieuwe seizoen is traditioneel onze deelname aan het sfeervolste en meest ontspannen dorpsfeest van Ermelo:

Het oogstfeest van Horst en Telgt!

    

     

    

    
onze kraam en wat willekeurige bezoekers

 


 

16 september 2016                                               Ermelo is weer schoner

Vrijdag 16 september 2016 hebben zo’n 250 leerlingen van Ermelose scholen meegedaan aan de Actie “ErmeloSchoon”.
De vijf scholen; De Klokbeker, Groevenbeek, Speulderbrink, Ireneschool en De Goede Herderschool hadden er allen een project van gemaakt. De start op iedere school werd gegeven door iemand van het team “Ermelo Schoon”,de werkgroep van het NMP, door een stimulerend woordje van het NMP en versterkt door de medewerking van wethouder van Eijsden van o.a Milieu op de Klokbeker, Henk Jan Zwart de boswachter op Groevenbeek en politieagent Remco Vermeulen op de Ireneschool. Ieder sprak vanuit hun eigen discipline een boeiend woordje.
De Speulderbrinkschool en de Klokbekerschool hadden enkele dagen hiervoor een boeiende presentatie gekregen van de heer Dos Winkel en mevrouw Joana Bouma van de Sea First Foundation met het thema dat zwerfafval voor een groot deel in zee terecht komt en zeer schadelijk is voor dier en water plant, denk aan de plastic-soep. Deze vervuiling komt uiteindelijk in onze voedsel keten terecht met ook ellendige gevolgen voor de mens. 
Geïnformeerd bij Rianne van Ramshorst, leerkracht op de Klokbekerschool; “ wat vonden de kinderen van de groep van de lezing? “. Zij vertelde dat de kinderen het heel indrukwekkend vinden wat plastic met dieren doet, er waren enkele nare plaatjes bij, dat maakte indruk en hen ook wel een stukje bewust van wat de gevolgen zijn van onze leefwijze. Zij waren erg enthousiast en vonden dat ze veel geleerd hebben. En op de vraag hoe Rianne het als leerkracht zelf ervaren heeft, vertelt zij: “Nu ja, de presentatie past bij groep 5, maar ook bij mijzelf was het een stuk bewust wording.(…) nu weet je ook de achtergrond beter waarom wegwerpplastic zoveel mogelijk vermeden moet worden.”
Alles bij elkaar genomen was het weer een zeer succesvolle dag.

Zaterdag 24 september was het mooi weer om zwerfvuil te verzamelen. 13 vrijwilligers, zeer gemotiveerde mensen, hebben zich gemeld. Rene Arts van Progressief Ermelo was zover bekend de enige politicus die mee deed, wel met dochter! De algemene indruk is dat er toch wel minder weggesmeten wordt en dat de prullenbakken -voor zover nog aanwezig- beter gebruikt worden. Het zwerfvuil bestaat toch wel voor 95% uit snoeppapiertjes, blikjes en flesjes. Opmerkelijk is dat er meer en meer wietzakjes worden gescoord. 
Volgend jaar maar weer kijken!

 Meer informatie.

    

    

 


 

24 september 2016                                             Opendeur 'Edelherten'

In de presentatie ‘Edelherten’ werd veel behandeld aan de hand van het prachtige boekwerk ‘Het edelhert, observeren en herkennen’. Aan bod kwamen begrippen als ‘daginstanden, foerageergebieden, wissels, feisttijd en bronst’. De jaarcycli van de hinde en van het hert werden belicht. Gebruikte bewoordingen van jagers, bosbeheerders en wildobservanten werden uitgelegd. De groei van het gewei en het burlen kwamen, zoals verwacht, ook aan de orde.

In september en oktober werden er veel burlen-luister-excursies door diverse organisaties georganiseerd; o.a. door de Stichting Schapedrift. 

    

 


 

oktober - november 2016                                      Cursussen Sterrenkunde

In oktober en november verzorgden Kees Witteveen (Sterrenvereniging Astra Alteria) en Gert Schuurman (NMP) in de Witte Heide traditiegetrouw cursussen sterrenkunde voor jongeren (6 avonden) en volwassenen (4 avonden).

' De sterrencursus-avonden zitten er weer op. Bij de volwassenen konden we ons programma goed uitvoeren. De vragen van de deelnemers pasten precies in ons verhaal (soms een wel een weekje later). Bij de kinderen daarentegen moesten we ons programma regelmatig aanpassen. Ze hadden zoveel vragen en eigen ervaringen dat we daar steeds op ingingen. Hierdoor werden het boeiende bijeenkomsten voor de kinderen en voor ons. Vooral de maan- en Marsreizen waren onderwerpen die met name de kinderen bezig hielden.

 


 

29 oktober 2016                             Presentatie vernieuwde Dorpswandeling Ermelo

De tijd gaat snel, ook in Ermelo. In korte tijd is er veel veranderd in het centrum van ons dorp. In de succesvolle serie wandel- en fietsrouteboekjes van de Stichting NMP Ermelo bleek dat de tand des tijds wat geknaagd had aan de historische dorpswandeling door het centrum van Ermelo. Het NMP besloot daarom in het 25-jarige jubileumjaar van de stichting het bestaande wandelrouteboekje door Ermelo opnieuw uit te geven. Dankzij financiële bijdragen van enkele organisaties is dat inderdaad mogelijk gemaakt.
 
Hans van Dijk heeft als gastschrijver, samen met Gert Schuurman en Peter van der Velde, de route tegen het licht gehouden en met nieuwe informatie verrijkt. Zo is het naast een routeboekje ook een mooi naslagwerkje geworden. Het eerste exemplaar is in de thuisbasis van het NMP, De Witte Heide aan de Kerklaan, op 29 oktober overhandigd aan de heer en mevrouw E. Lubbersen. Zij zijn beiden geboren en getogen Ermeloërs. Mevrouw Janny Lubbersen is een nazaat van Lubbartus van Beek, die een smederij had in de Stationsstraat. De heer Eef Lubbersen is Zilveren Pauwdrager. Fiet van Beek, dorpsdichter, maakte speciaal voor de Dorpswandeling een gedicht en droeg het tijdens de presentatie voor.

Het wandelrouteboekje Dorpswandeling Ermelo met aandacht voor natuur, cultuur en historie is te koop bij VVV en Boekhandel Riemer en Walinga in Ermelo. 

 


 

29 oktober 2016                                                   Opendeur 'Paddestoelen'

In de presentatie werd ingegaan op het verschijnsel paddestoelen. Wat het zijn, hoe ze groeien en hoe paddestoelen ingedeeld kunnen worden. Naast de alom bekende kwam ook een aantal fraaie, maar minder algemene soorten aan bod.

    

 


 

29 oktober 2016                                                         Nacht van de Nacht

Het was gezellig druk in en om het bezoekerscentrum Ermelosche Heide tijdens de Nacht van de Nacht. Zo’n 500 mensen hadden de weg naar de heide weten te vinden. Bijna magisch waren Jan van Doornums doedelzakklanken in de duisternis. Men kon genieten van een werkelijk prachtige, heldere sterrenhemel. Kees Witteveen en Jan Pauw hebben dan ook de hele avond mensen bij hun telescopen gehad. Bij Gert Schuurman kon men de sterrenhemel, gepresenteerd met het computerprogramma Stellarium vergelijken met de situatie aan de echte hemelkoepel. Ook het binnenprogramma, diverse lezingen en een fotopresentatie, werd druk bezocht. Han Kattenwinkel kon het lampenbord goed gebruiken tijdens zijn uitleg over energiezuinige verlichtingsmogelijkheden. Sommige wandelingen waren eigenlijk overbezet. Kortom: het was weer een succesvol evenement. En alsof het zo moest zijn: 22.00 uur, het einde van het programma, en het firmament trok dicht. Vanuit het westen kwam toen vrij snel de bewolking opzetten.

    

 


 

5 november 2016                                                Open dag duurzame woning

Nico en Helene van Harten uit Ermelo stelden hun woning aan de Oude Telgterweg 38 open in het kader van de Duurzame Huizenroute op zaterdag 5 november. Zij hebben hun huis uit 1939 verbouwd, geïsoleerd en een nieuw verwarmingssysteem aangelegd, waardoor zij met de vele zonnepanelen nagenoeg geen energiekosten meer hebben. 

Vele woningen die duurzaam gerenoveerd zijn werden opengesteld voor belangstellenden op 5 en 12 november. Die belangstellenden konden zo zien hoe een renovatie is aangepakt en welke verbeteringen en energiebesparingen mogelijk zijn in de praktijk. Ook in Ermelo en omgeving waren diverse huizen opengesteld.

Nico en Helene waren al jaren bezig met energiebesparing. Toen zij in 2015 de woning aan de Oude Telgterweg kochten wilden zij een “Nul op de meter” woning, een woning waarbij je geen kosten van gas en elektrisch hebt. Voor een oude woning is dat een flinke opgave. Nico en Helene hebben de woning flink geïsoleerd, zowel vloerisolatie als spouwmuurisolatie als ook een stevig pak dakisolatie. De binnenwanden zijn geverfd met een warmtereflecterende verf, ook voor een stukje isolatie. Daarnaast zijn de ramen met enkel glas vervangen door ramen met HR++ glas. 

Een heel nieuw verwarmingssysteem is toegepast, namelijk IR (Infra Rood) verwarmingspanelen. Dit zijn platen van enkele centimeters dik die aan het plafond gemonteerd zijn. Die stralen warmte uit en dat voelt als de warmte van de zon. Deze panelen zijn met name geschikt voor huizen met spouwmuurisolatie en wanneer je plaatselijk wilt verwarmen. Nu zij er bijna een jaar wonen, hebben Nico en Helene geen kosten van gas meer en nagenoeg geen kosten van elektriciteit.

Aansluitend op de IR panelen gaf het NMP informatie over gevoelstemperatuur. Waarom voelt het soms bij 20 graden nog koel en in een ander geval juist heel behaaglijk. Er is meer dan alleen luchttemperatuur.

meer informatie: www.duurzamehuizenroute.nl

 


 

26 november 2016                      Opendeur 'Dag, maand, jaar, seizoenen en kalenders'

Seconden, minuten, uren, dagen, maanden, jaren, seizoenen, kalenders, sterrenbeelden, geschiedenis, feiten en fabels kwamen voorbij tijdens de laatste Opendeur van 2016.
De presentatie was als vanouds in handen van alleskunner Gert Schuurman, tikkie snottterig, maar daarom niet minder enthousiast!

 


 

november 2016                                                          Energiehulp voor u

Op initiatief van woningbouw-organisatie Uwoon en in samenwerking met natuurorganisatie De Hortus, heeft het NMP een cursus gegeven aan 9 huurders die andere huurders kunnen helpen met het verbeteren van het energiegebruik. Het doel is om de duizenden huurders van Uwoon door praktische tips te helpen bij het verder besparen op energiekosten. Dat kan doordat de Energiehulp aan de huurder uitlegt hoe hij bijvoorbeeld kan besparen door 's avonds de gordijnen dicht te doen of radiatorfolie achter de verwarming te plakken. Ook kan bekeken worden of de koelkast nog goed functioneert. Uiteraard komen ook energiezuinige LED lampen aan de orde. Belangrijk is ook dat geen verlichting blijft branden en verwarming aan staat in ruimtes die u niet gebruikt.

De cursus voor de energiecoaches bestond uit 3 avonden. In de eerste avond is met name aandacht besteed aan het lezen van de energierekening en het gemiddeld energieverbruik. De tweede avond is aandacht besteed aan de problemen in de praktijk en het energiegebruik van apparaten. Tijdens de derde avond is bij één van de deelnemers thuis geoefend en aandacht besteed aan verwarming en ventilatie. Zo hebben de enthousiaste energiecoaches praktische handvatten gekregen om u te kunnen helpen bij energiebesparing.

Inschakelen van Energiehulp kan door een mail met uw naam, adres en telefoonnummer te sturen naar uwoonenergiehulp@gmail.com Na uw aanmelding zal één van de energiecoaches een afspraak bij u thuis met u maken.

 


 

naar boven