Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

archief activiteiten              

activiteiten 2012

 


 

3 januari 2012                                                           nieuwjaarsreceptie gemeente Ermelo

 

Op de traditionele nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ermelo was de kraam van het NMP een overduidelijk lichtpunt.....

 

        

 


 

9 januari 2012                                                                      expositie Wereldwinkel

 

Van 9 januari tot 18 februari was op de bovenverdieping van de Wereldwinkel Ermelo de mini-expositie NMP 20 jaar: Natuurlijk Duurzaam te bekijken. Via een paneel was er een overzicht van spaar- en led-lampen en informatie over zonnepanelen en andere vormen van wat nu nog alternatieve energie wordt genoemd. De mogelijkheden van thuiscomposteren ontbraken niet en in woord en beeld kon een reis gemaakt worden door de fraaie Ermelose landschappen en landgoederen. De DVD 'Ermelo is Zo!' was te bekijken, evenals de leskist voor de basisscholen. Ook de routeboekjes uit de NMP-serie waren te koop zodat zelfs vanaf de Wereldwinkel een wandeling of fietstocht gemaakt kon worden.

De expositie werd goed bezocht en gewaardeerd en was ook één van de centra van waaruit de langste sjaal van Nederland gebreid werd in het kader van de Warme Truiendag 2012!

 

        

 


 

januari 2012                                                              vervolg actie open winkeldeuren

 

Klanten is het vast al opgevallen: op veel winkeldeuren in het centrum van Ermelo hangen rode bordjes 'Open' of blauwe bordjes 'Dicht' met de tekst Houd de Warmte Binnen. Leden van de werkgroep Milieu van de Stichting NMP hebben de bordjes aan de winkeliers aangeboden in het kader van de landelijke actie van het Klimaatverbond.
We waren blij verrast dat zoveel winkeliers gehoor gaven aan de oproep om de deuren bij kou dicht te doen en de bordjes op te hangen. Immers; de verwarming aan met de deuren open betekent grote energieverspilling!

Een ruime meerderheid van de 100 bezochte winkeliers reageerde positief, een deel zelfs zeer positief.

Sommigen doen één deur dicht zolang het niet extreem koud is. Het bordje 'Open' op de gesloten tweede deur helpt om te voorkomen dat klanten die beide deuren open verwachten, tegen het glas aanlopen. Enkelen weigerden beslist om hun winkeldeur zelfs bij extreme kou te sluiten. Ook zijn er in Ermelo winkels die niet verwarmd worden en die het sluiten van de deuren dus niet noodzakelijk vinden.

Veel winkeliers hebben het bordje al opgehangen maar hun deuren nog niet gesloten in verband met het zachte weer. Het is uiteraard de bedoeling dat dit bij grotere koude wel het geval zal zijn.

In alle winkels is de klant koning. Milieubewuste consumenten kunnen de actie steunen door hun winkeliers op de actie te wijzen. Is de deur behaaglijk dicht, maak de winkelier een compliment. Is de deur bij koud weer open, maak uw afkeuring aan de winkelier vriendelijk duidelijk. Winkeliers en klanten hebben er belang bij dat alle energie bewust wordt gebruikt. In het belang van het milieu, de generatie na ons en natuurlijk ook vanwege de kosten.

zie ook hier

 


 

20 januari 2012                                                     excursie bosuilen, sterren en planeten

 

Op een onstuimige dag met vele (winterse) buien komt de atmosfeer om 19.30 uur tot rust, het wordt droog, de bewolking breekt en een heldere sterrenhemel ontvouwt zich, wie goed luistert hoort in de verre verte bosuilen al lonkend roepen: de NMP excursie 'bosuilen, sterren en planeten' staat op punt van beginnen....

Rond 19.30 uur hadden zich 14 deelnemers verzameld bij de Wereldwinkel aan de Stationsstraat. Per fiets werd onder leiding van de gidsen Gert Schuurman, Kees Witteveen en Gerard van Ruiten vertrokken naar landgoed ’s Heeren Loo - Lozenoord om daar het geluid van de bosuil te horen en de sterren en planeten te bewonderen. Bij het weiland aan de Groene Allee, met een mooi gezicht op de onbewolkte hemel, was de eerste stop. Kees en Gert vertelden gepassioneerd over het feit dat vanaf dit punt laat in de middag Venus gespot kon worden en dat nu Jupiter schitterde aan de heldere hemel. Tevens konden hier de sterrenbeelden Orion, Cassiopeia, Zwaan en Stier (met de Pleiaden) waargenomen worden. Ook de heldere ster Sirus schitterde aan de nachtelijke hemel.

Weer op de fiets werd koers gezet naar het landgoed ’s Heeren Loo. Dit terrein herbergt een aantal mooie oude loofbomen, waaronder kapitale eiken en beuken en is een bekend leefgebied van de bosuil. Deze uilensoort heeft een voorkeur voor een parkachtige omgeving, afgewisseld met open stukken, waarop ’s avonds en ’s nachts jacht gemaakt kan worden op muizen en vogels. Gerard meldde dat er zo’n 5000 broedparen van deze ca. 40 cm grote uil in Nederland voorkomen, dat de bosuil een jaarvogel is, het vrouwtje in deze tijd van het jaar al op de 4 groene eieren zit en het mannetje – ter afbakening van het territorium - zijn kenmerkende, ver dragende roep laat horen. Daar waren we voor gekomen! Gert liet vanaf zijn IPod het karakteristieke "oeh, oeh" van de internet bosuil galmen door de donkere avond…nog geen 3 minuten later antwoordde de echte bosuil op zo’n 40 meter van de groep excursiegangers. Een geluid om nooit meer te vergeten!

Na deze mooie waarneming, vervolgden we onze weg naar Lozenoord. Ook hier werd getracht de aanwezige bosuilen te verleiden tot een muzikaal intermezzo, maar de uil liet zich niet meer horen. Door de kale bomen wezen Gert en Kees op de aanwezigheid van sterrenbeeld Grote Beer en sterren Castor en Pollux van het sterrenbeeld Tweelingen.

Later op de avond werd het steeds kouder en reden we voldaan weer de bewoonde wereld tegemoet van het nachtelijke Ermelo, een mooie ervaring rijker!

De hemel trekt weer dicht, de eerste druppels vallen en de natuur vervolgt haar druilerige weg, nog namijmerend over wat ze over zichzelf heeft gehoord.....

 

          
                                                                                              Pleiaden

 


 

10 februari 2012                                                  een verrassend lange sjaal voor het milieu !

De langste sjaal van Ermelo is zevenhonderd en tien meter geworden. Daarmee is deze sjaal de langste sjaal van heel Nederland! Het record lag op vijfhonderd een en zeventig meter in Enschede.
Burgemeester Baars heeft de sjaal vrijdag 10 februari opgemeten op het Pauwenplein. Daar stond een stand van het NMP waar informatie gegeven werd over de Warme Truiendag en het doel daarvan.
Burgemeester Baars vertelde over het nut van energie besparen. Het Kyotoprotocol werd genoemd en de kinderen werden getest op hun kennis van duurzame energiebronnen. Er waren veel belangstellenden aanwezig. Na het opmeten van de sjaal brachten de kinderen van de Waterval en de Arendshorst het kleurrijke kunstwerk in een lange optocht naar Pinel op het Raadhuisplein. De sjaal was zo lang dat toen de eerste kinderen bij Pinel aangekomen waren, de laatste meter nog lang niet opgemeten was op het Pauwenplein. Het was een prachtig schouwspel om de lange sliert met vrolijke sjaal-dragers door het centrum van Ermelo te zien lopen.
De sjaal is gebreid om aandacht te vragen voor de Warme Truiendag, die dit jaar voor de derde keer in Ermelo georganiseerd werd door het Natuur- en MilieuPlatform Ermelo. Het belangrijkste doel van de Warme Truiendag is om op één dag met zijn allen veel energie te besparen door de kachel lager te zetten en een warme trui aan te doen. De Ermelose basisscholen de Cantharel, de Waterval, de Arendshorst en de Schakel namen deel aan de Warme Truiendag en zetten hun verwarming lager.
Heel veel mensen in Ermelo hebben de afgelopen weken meegebreid aan de sjaal. Tal van particulieren deden mee, maar ook activiteitencentrum de Schakel, Wellfare, bezoekers van Pinel en de Wereldwinkel en ouderen van de Hoge Riet en de Oosterhoorn zetten hun beste steekje voor.
Op de Arendshorst breidde groep 5/6 een stuk van de sjaal. Bij de Waterval hebben alle kinderen, van jong tot oud, aan de sjaal meegeholpen en daardoor leren breien, wat op veel leuke reacties van moeders en oma”s kon rekenen.
Dat de actie aansloeg bleek wel uit de reactie van een mevrouw die in haar eentje 32 meter gebreid had. Ze vond het erg jammer dat zij haar aandeel van de sjaal al in moest leveren, want ze had graag nog verder gebreid.

De sjaal heeft enkele weken te bewonderen gehangen in Pinel en wordt op 2 juni nog éénmaal in volle glorie getoond op het schaapscheerdersfeest van de stichting Schapedrift alvorens hij in (vele) stukken verdeeld wordt ten behoeve van 'Zending over Grenzen'.

een filmverslag van Arthur Kohlman      

een (heel) klein deel van de voorbereiding      


                     

 

      

 

                   

 


 

2 en 3 maart 2012                                                              sterrenkijk-avonden

Vrijdag 2 en zaterdag 3 maart waren ook in Ermelo/Putten de Landelijke Sterrenkijkdagen. In de Gabrielschool in Putten werd een binnen- en een buitenprogramma verzorgd. Vrijdagavond kwamen er bij helder weer zo’n 75 mensen kijken. Bij Kees Witteveen en Jan Pauw (Astra Alteria) kon men de planeten Venus, Jupiter en Mars door de telescoop bekijken. Ook de maan met haar kraters was door de telescoop mooi te zien. Gert Schuurman (NMP) verzorgde het binnenprogramma met o.m. het computerprogramma Stellarium. Zaterdag was het helaas bewolkt en was er buiten niet veel te zien. Toch kwamen er zeker nog 30 mensen kijken. Het volledige binnenprogramma werd afgedraaid en ook het Jeugdjournaal was er om TV-opnames te maken die zondag 4 maart werden uitgezonden. De jeugd kreeg de kans te laten horen dat ze veel geleerd had van de sterrencursussen die Kees en Gert in het NME-centrum van Ermelo gegeven hadden. Deze cursussen zullen in de herfst weer opgepakt worden in een nieuw onderkomen van het NMP.

 


 

3 maart 2012                                                                      Gelderse Werkdag

Zaterdag 3 maart waren ruim tweehonderd vrijwilligers uit heel Gelderland bijeengekomen in de gemeente Ermelo. Vanuit het Christelijk College Groevenbeek trokken de mensen het Ermelose landschap in om zich in te zetten voor de jaarlijkse Gelderse Werkdag van Landschapsbeheer Gelderland. Een dagdeel werd er gewerkt en een dagdeel kon men deelnemen aan een excursie. Na de openingswoorden van Arjan Vriend van Landschapsbeheer Gelderland kreeg wethouder Esther Verhagen het woord. Het is van belang dat we de aarde op een goede manier overdragen aan de volgende generatie was de strekking van haar toespraak. De stichting NMP stond er met een kraam en samen met o.m. de KNNV, onderduikershol Drie, het klompenpad en landschapsbeheer Gelderland vormde dat een fraaie informatierand langs deze bijeenkomst. Op een groot scherm werd het landschap van Ermelo in een 100-tal afbeeldingen continue gepresenteerd. Het NMP verzorgde ook een tweetal excursies voor de gasten over de Groevenbeekse Heide en het landgoed Oud-Groevenbeek. Mede dankzij het goede weer is deze dag een groot succes geworden. Charlotte Krabben van landschapsbeheer Gelderland, de organisator, kan met een goed gevoel op deze dag terugkijken.

            

 


 

21 maart 2012                                                                    Boomfeestdag in AD

De redactie van het Algemeen Dagblad heeft het jubileumboekje 15 jaar Boomfeestdag op onze website bekeken. Men was onder de indruk van de activiteiten van de gemeente Ermelo en het NMP. Een journalist van het AD die graag in contact wilde komen met kinderen die vorig jaar actief zijn geweest tijdens onze boomfeestdag hebben we doorverwezen naar de Arendshorstschool. Leerlingen van deze school hebben bomen geplant bij boerderij Kindergoed aan de Nijkerkerweg . Het resultaat stond in het AD van woensdag 21 maart.

zie hier

 


 

6 april 2012                                                                              beekmijtertje

6 april was er voor bestuur en intimi een excursie naar een geheime locatie om het prille beekmijterje te zien ontluiken.
Op een heerlijke ochtend van een hele goede vrijdag een feest voor de liefhebber van het fijne.
Teleurstellend was wel dat een deel van het bestuur, wie het betreft weet om wie het gaat, meende zich op deze mooie dag te moeten drukken in een wat onbestemd pand aan de Kerklaan onder het mom van "uiterst dringende en hoogst noodzakelijke" huishoudelijke werkzaamheden.
Toegegeven: het was wat fris, je moest een eindje fietsen en we worden een dagje ouder maar dit is niet de geest van Jac. P. Thijsse waar de natuurbeweging groot mee is geworden!

Vrienden: graag iets meer ruggegraat bij een volgende gelegenheid....

 

 


 

11 april 2012                                                               beleefles Ermelo 1940-1945

Woensdagochtend 11 april: 
Onder de indruk luisteren leerlingen van de Klokbeker groep 7 naar het verhaal van Hans Born. Op deze plek in de bossen van Drie werd op 13 december 1944 zijn broer Jannes Born door de SD neergeschoten.
Even tevoren hebben de kinderen, in de sfeer van toen onder leiding van 'contactpersonen' een tocht gelopen door de bossen rond Drie, naar het Onderduikhol en vandaar naar Drie.


Het verhaal van Jannes en de tocht naar en van het Onderduikhol vormen de belangrijkste onderdelen van de BELEEFLES op Drie. Doel van de les: kennisnemen van de twee oorlogsmonumenten aldaar: het Onderduikhol en het Monumentje van Jannes en de daarbij behorende waargebeurde verhalen.
De beleefles is op haar beurt weer een belangrijk onderdeel van het lesproject 'Ermelo 1940-1945, gebeurtenissen en geheimen' en vormt samen met de DVD 'Ondergrondse geheimen rond Drie' een twee-eenheid. 
Drie weken werken de leerlingen aan dit Tweede Wereldoorlogproject, dat ten doel heeft de leerlingen in contact te brengen met gebeurtenissen rond mensen in Ermelo en omgeving. Het boekje Oorlog in Ermelo, speciaal voor dit project geschreven, vormt hierbij een belangrijke leidraad.

In de maand april werkten 2 basisscholen met drie groepen 7/8 aan dit project. Alle drie groepen namen deel aan de beleefles.

 

 


 

28 april 2012                                                                     Duurzaam Vervoer   

De Stichting NMP Ermelo organiseerde op zaterdag 28 april een open dag over duurzaam vervoer en elektrisch rijden met stands op de Markt, naast het gemeentehuis van Ermelo. Verschillende plaatselijke ondernemers zoals Dusseldorp, Balde bandenservice, Delta berging, Leo Steijn en Inclusief Gresbo verleenden hun medewerking. Het doel was om automobilisten kennis te laten maken met de nieuwste methoden van duurzaam vervoer. Bekende Ermeloër Evert ten Napel opende de dag met een spectaculaire test.

In de afgelopen jaren hebben we het fietsgebruik flink gestimuleerd. Nu willen we de automobilisten laten zien hoe zij bij kunnen dragen aan minder milieuvervuiling. Vaak kan dat al heel eenvoudig door niet te lang op winterbanden te rijden, de bandenspanning regelmatig te controleren en aan te passen en natuurlijk door verstandig te rijden. En uiteraard werden de alternatieven genoemd van het openbaar vervoer, de buurtbus van Garderen naar Strand Horst, de regiotaxi, het verhuren van je auto aan de buurman, een kleinere auto kopen en voor de korte afstanden is de fiets natuurlijk nog steeds het beste alternatief!

Tijdens de dag bleek er al veel belangstelling voor elektrisch rijden te zijn. In de elektrische auto van de firma Dusseldorp werden proefritjes gemaakt en ook de E-scooters van Inclusief Gresbo kregen veel belangstelling. Elektrisch rijden is duurzamer dan op benzine rijden, mits je duurzame stroom gebruikt uiteraard. De beperking van weinig kilometers kunnen rijden op een volle accu is relatief. Je kunt met een E-auto 150 km rijden op een volle accu. Wie rijdt er nu 150 km aan één stuk? En voor een paar euro "tank" je de accu weer vol. Daar moet je met benzine eens mee aankomen!

             

 

         artikel Ermelo's Weekblad          artikel Stentor         

                        


 

12 mei 2012                                                     Zonnige Solardays in Ermelo

Zaterdag 12 mei is heel zonnig verlopen voor Solardays in Ermelo. Vele tientallen geïnteresseerde Ermeloërs kwamen naar de stand van het NMP in het centrum van het dorp. Daar was een aanhanger van Cobalt-energie met een zonnepaneel, een zonnecollector en een kleine windmolen opgesteld en een kraam met folders over zonne-energie en duurzaamheid.

In het kader van de landelijke actie voor zonne-energie, Solardays, had het NMP dit jaar een stand in het centrum van het dorp ingericht. Aan de hand van de praktische opstelling kon een goed verhaal gehouden worden over hoe zonnepanelen werken. De buizen van de zonnecollector werden koud, terwijl de bovenkant, waar het water verwarmd wordt, zo warm was dat je die met je blote handen niet meer vast kon houden. Opvallend was dat slechts weinigen gericht naar ons toe kwamen omdat ze het persbericht gelezen hadden. De meeste mensen die we spraken waren winkelende passanten, maar wel héél geïnteresseerd! Ook verschillende raadsleden kwamen belangstellend kijken naar de stand van het NMP. Eén belangstellende wist dat hij 12000 kwh per jaar verbruikte en dat dat wel erg veel is en hij wist ook waar het door kwam. Weet u eigenlijk hoeveel u zelf verbruikt? Die persoon wist dat je zelf veel energie op kunt wekken, maar ook dat hij eigenlijk nog beter moet kijken of hij eerst niet meer kan besparen. De mensen hebben vaak een zetje nodig om tot actie over te gaan. Dat wordt nu mede door het NMP wel heel gemakkelijk gemaakt. In de eerste plaats krijgt u nu maar liefst 70% korting op zonnepanelen: Zoveel zijn ze namelijk in de afgelopen 10 jaar goedkoper geworden en subsidies zijn dan ook niet meer nodig. Ten tweede is één van onze vrijwilligers bereid u te helpen bij keuzes maken wat voor u het beste is en offertes voor u te vergelijken ( Piet de Zwarte, tel.: 0577 - 490390 of 06 - 30088205,  e-mail: pdezwart@xs4all.nl )

zie ook deze NMP-nieuwsbrief 

Een héél bijzondere klant kwam al vroeg in de ochtend naar de stand. Twee vrijwilligers van een organisatie voor ondersteuning van een dorp in het Afrikaanse Guinee spraken over hun zonnepanelen die stroom opwekken voor lampen en de dorpscomputer, zodat kinderen ook ’s avonds nog kunnen leren. Maar die zonnepanelen leveren zoveel stroom dat 2 mensen er een jaarinkomen aan hebben door mobiele telefoons van dorpsgenoten op te laden. De stroom wordt in accu’s opgeslagen en dan ’s avonds met een omvormer omgezet van 12 V gelijkstroom naar 220 V wisselstroom en dan van die 220 V wisselstroom weer via een adapter naar 12 V gelijkspanning voor de 12 V lampen en het opladen van de mobieltjes. Daar kon een vrijwilliger van het NMP direct aangeven dat daar héél veel energie verloren gaat. Een omvormer werkt niet voor 100 %, maar zeker een adapter verliest heel veel energie. Moet u bij u thuis maar eens voelen hoe warm die wordt. Daar is in Guinee met eenvoudige middelen veel energie te besparen door rechtstreeks 12 V gelijkstroom voor de lampen en het opladen te gebruiken. Later op de dag waren er nog 2 belangstellenden met soortgelijke problemen, omdat ze een huisje op een camping op de Veluwe hadden waar geen stroom was.

Hebt u de Solardays van het NMP gemist, dan kunt u altijd nog een afspraak maken met één van de gastheren van het NMP die bereid zijn om u bij hen thuis hun zonne-installatie te laten zien. 

             

 

NMP folder zonne-energie                          zonnepanelen Tom Nederveen 

 


 

2 juni 2012                                                                       einde langste sjaal

De langste sjaal van Nederland heeft zijn langste tijd gehad. Op zaterdag 2 juni werd op het schaapscheerdersfeest in Ermelo een begin gemaakt met het opdelen van de sjaal. De langste sjaal is door heel veel mensen in Ermelo gebreid in het kader van de Warme Truiendag 2012. 
De kleurrijke zevenhonderd en tien meter lange sjaal werd voor het laatst helemaal opgehangen bij de schaapskooi. Hij was daar nog eenmaal voor iedereen te bewonderen. In de kraam van het NMP werd steeds een deel van de sjaal losgemaakt en afgewerkt. 
De vele bruikbare sjaals die zo ontstonden gaan voor de volgende winter naar Zending over Grenzen. Deze organisatie zal de sjaals uitdelen aan instellingen en hulpbehoevende particulieren in Oost Europese landen, waar mensen onder de kou te lijden hebben. De gedeeltes die niet geschikt zijn als bruikbare sjaals worden geschonken aan een jeugdafdeling van GGzCentraal. Daar zullen kinderen met psychische problemen de lapjes gebruiken om poppen en kijkdozen van te maken. 
Het is vanzelfsprekend niet gelukt om de sjaal in één dag te verdelen. Daarom zoekt het NMP nog vrijwilligers die het leuk vinden om een deel thuis af te werken na het schaapscheerdersfeest. U kunt zich daarvoor hier aanmelden of bij Wies van Konijnenburg ( tel. 0341-557569).

              

 

 


 

4 juni 2012                                                                        start Buurt in Beeld

Met spetterende muziek en dans werd op maandagmiddag 4 juni op basisschool De Klokbeker de start ingeluid van het NMP-project Buurt in Beeld. Wethouder Klappe gaf met een sfeervolle oranje toeter het startsignaal, waarna hij als de rattenvanger van Hamelen er met de hele bovenbouw vandoor ging voor een sportief rondje om de school.
De komende 3 weken zullen alle groepen van De Klokbeker op hun eigen manier met het BIB-project aan de slag gaan. 

De Stichting NMP Ermelo organiseert sinds een aantal jaren het project Buurt in Beeld. Hierbij staat een wijk in Ermelo centraal en worden kinderen van de daar gevestigde basisschool betrokken bij hun eigen leefomgeving. Een leuk en leerzaam project dat dit jaar in de wijk Zuid speelt en een samenwerking is van de Stichting NMP, basisschool De Klokbeker en de gemeente Ermelo. De Klokbeker is de 7de school die aan dit project meedoet.

Tijdens de 3 projectweken gaan de kinderen op onderzoek uit rond hun school. Met aandacht voor natuur, milieu, cultuur en historie. Ze nemen een kijkje in de geschiedenis, maken kennis met huidige verkeerssituaties, kijken naar de bedrijvigheid in de wijk, de architectuur, aanwezige kunstobjecten en bijzondere mensen...... enz.

meer Buurt in Beeld               

 

            

 


 

28 juni 2012                                                                   afsluiting Buurt in Beeld

Donderdagmiddag 28 juni was de afsluiting van het basisschoolproject Buurt in Beeld 2012. Drie weken heeft de Klokbeker hieraan gewerkt. De activiteiten waren o.m.: een bezoek aan de Boni en een sportschool, met de boswachter op stap en een wijkverkenning. Groep 7 heeft een rondleiding gehad in de villa op het landgoed Groevenbeek. Ook hebben de kinderen de watertoren beklommen en het washok bij de boerderij bekeken.

Als afsluiting van het project presenteerden alle klassen zich op het schoolplein en in het nieuwe amfitheater: een toneelstukje, een liedje, de Zumbadans en zelfgemaakte raketten afschieten.

    

Groep 8 presenteerde de middag. Deze groep heeft ook gezorgd dat alles wat er werd gedaan tijdens het project op schrift kwam. In beeld werd het project vastgelegd door de fotografen. De kopij werd naar de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo gestuurd die het verwerkte tot een mooie nieuwskrant. Alle leerlingen en leerkrachten hebben deze krant ontvangen en groep 8 heeft ook exemplaren van de nieuwskrant in de buurt van de school bij bewoners in de brievenbus gedaan.

De Stichting NMP organiseert sinds een aantal jaren het project Buurt in Beeld. Hierbij staat een wijk in Ermelo centraal en worden kinderen van de daar gevestigde basisschool betrokken bij hun eigen leefomgeving. Het project, dat dit jaar in de wijk Zuid speelde, is een samenwerking van basisschool De Klokbeker, de gemeente Ermelo en de Stichting NMP. De Klokbeker is de 7de school die aan dit project meedoet.

Tijdens de projectweken gaan de kinderen op onderzoek uit rond hun school, met aandacht voor natuur, milieu, cultuur en historie.

De Stichting NMP heeft de Klokbeker, naast de nieuwskrant, een beschilderde stoeptegel aangeboden. Dit als herinnering aan het geslaagde project.

zie ook hier......       in de pers          

 


 

12 juli 2012                                                        Groene markt op het Molenaarsplein

Vorig jaar heeft de gemeente Ermelo de gouden titel in de Nederlandse versie van de Entente Florale gewonnen en was daarmee de groenste stad van Nederland 2011. Dit jaar doet Ermelo daarom mee met de Europese verkiezing en vertegenwoordigt ons land tijdens de prijsuitreiking op 14 september op de Floriade in Venlo.

Speciaal voor deze verkiezing was er op 12 juli een markt georganiseerd waar diverse ‘groene’ organisaties en gerelateerde instellingen zich presenteerden.

Er was van alles te beleven op het Molenaarplein, zo waren er demonstraties mandenvlechten en een origineel draaiorgeltje dat de markt muzikaal omlijstte. Ook het NMP was aanwezig en o.a. het Geldersch Landschap stond met een speciale wagen op de markt.

De organisatie was in handen van de VVV, in samenwerking met de gemeente Ermelo, Molen de Koe en Het Pakhuis. 

               

zie ook hier

 


 

18 augustus 2012                                                             Oogstfeest Horst/Telgt

Op het hoogzomerse en uiterst zonnige Oogstfeest van de buurtschappen Horst en Telgt was het gemakkelijk pleiten voor zonne-energie.
Het NMP deed dat met stijlvol geklede en deskundigheid uitstralende medewerkers, dat wekt vertrouwen..!
Ook werden kinderen uitgenodigd een gedichtje te maken over 'natuur'. Dat leverde teamwork op en een aantal individuele kunstwerkjes.

Mooi gedaan meiden!  (zie hier)

 

 


 

6 september 2012                                                             Ermelo in de ZON!

Donderdag 6 september was er een, door de gemeente Ermelo georganiseerde, informatieavond over zonne-energie. De avond bestond uit 2 informatierondes en een doorlopende bedrijvenmarkt. De Stichting NMP was in beide vertegenwoordigd. Hoewel geen bedrijf, had het NMP een stand ingericht met informatie over zonnepanelen. Han Kattenwinkel had zelfs voor een primeur gezorgd. Op de NMP-stand waren zonnedakpannen te zien, een geheel nieuwe ontwikkeling, speciaal voor historische gebouwen. Doordat er zonnefolie over dakpannen aangebracht is, valt het nauwelijks op en kun je toch zelf stroom opwekken. De stand trok veel belangstelling en de werkgroepsleden Milieu konden vele vragen beantwoorden. In De Dialoog hield wethouder Nederveen een warm pleidooi voor het aanbrengen van zonnepanelen op woningen. Hij is ook ervaringsdeskundige en gaf aan dat het behalve stroom ook veel voldoening oplevert. Henri van Pijkeren en Alexander Haccou vertelden over subsidie mogelijkheden en ervaringen met zonnepanelen aanleggen. Han Kattenwinkel zat in het panel dat de vele vragen van het publiek beantwoordde. Uit de vragen bleek dat de Ermelose bevolking wel open staat voor zonne-energie. Met 170 mensen was de belangstelling boven verwachting groot. Een goede stimulans voor het NMP om (nog meer) energie in zonne-energie te steken.

 

 

 


 

8 september 2012                               Opening van De Witte Heide en waardering voor pioniers

Op een toepasselijk zeer aangename zaterdagochtend werd De Witte Heide, het bijzonder historische en volledig gerenoveerde pand (en nieuwe thuisbasis van het NMP) aan de Kerklaan 5 vrolijk geopend. Start van de open dag was het verwelkomen van het NMP als vaste bewoner voor een ruim gezelschap genodigden (zie verder hier). Tijdens deze informele bijeenkomst werden ook, zonder anderen tekort te doen, werkers van het eerste uur (1992!) Gert en Janneke Schuurman lovend toegesproken en door hun medebestuursleden zelfs verwend met een smaakvol kleinood met ingegraveerde tekst.

 

 


 

2 oktober 2012                                                            Sterrenkunde voor jongeren

Ook dit jaar organiseerden Sterrenvereniging Astra Alteria en Stichting NMP weer een cursus Sterrenkunde voor jongeren uit de bovenbouw van de basisscholen (8-12 jaar). Deze cursus startte op dinsdagavond 2 oktober 2012.

Kees Witteveen en Gert Schuurman brachten in De Witte Heide op 6 avonden hun kennis over heelal, sterren en planeten op de van hen bekende enthousiaste wijze over op de kinderen.

    

 

 


 

3 oktober 2012                                                                    Rabo open dag

Het NMP stond 3 oktober in het Dolfinarium met een kraam. De Rabobank hield open dag voor haar leden en had organisaties uit de regio gevraagd om met kramen en activiteiten de dag voor deze mensen onvergetelijk te maken. Op de kraam van het NMP stond, naast materiaal gericht op duurzaamheid en het lampenbord, het landschappenspel van het project "Ermelo is zo!". Ook was de bijbehorende video te zien. We trokken veel belangstelling. Vooral Han Kattenwinkel had het druk met de uitleg over zonne-energie en zonnepanelen.

’s Avonds volgden Han Kattenwinkel en Janneke Schuurman nog de aangeboden workshop ‘Goede zaken"
Met de workshop Goede Zaken wil de Rabobank de samenwerking tussen diverse maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven op lokaal niveau stimuleren en versterken. De workshop is bedoeld voor maatschappelijke organisaties die hun ‘sociaal ondernemerschap’ willen vergroten.

           

 


 

4 oktober 2012                                                        Sterrenkunde voor volwassenen

Ook voor volwassenen werd een cursus Sterrenkunde gegeven. Deze 4-delige cursus startte op donderdagavond 4 oktober en werd weer verzorgd door de onvermoeibare Kees Witteveen en Gert Schuurman.

 


 

24 oktober 2012                                                   Verleden en natuur in bossen bij Drie

Op woensdag 24 oktober 2012 bood de Stichting NMP-Ermelo in het kader van de maand van de geschiedenis belangstellenden de gelegenheid deel te nemen aan een wandeling door de bossen bij Drie, langs het Onderduikhol en het monumentje van Jannes. Gidsen waren de heer Hans Born, jongste broer van de tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bossen neergeschoten Jannes Born, en de heer Evert van de Beek, kenner van de historie van het Onderduikhol.

Een mooie aanvulling op de wandeling is het NMP wandelboekje 'Wandelen rond Drie langs ondergrondse geheimen'

       

 


 

27 oktober 2012                                        Open Huizenroute in kader van duurzaamheid en: zwammen!

Tijdens de Open Huizenroute van Veluwe Duurzaam op zaterdag 27 oktober stelden ook de Stichting NMP Ermelo en De Witte Heide haar deuren open. In De Witte Heide waren duurzame toepassingen te zien als zonnepanelen 20m2 (2400 wp) Solar Frontier, gevelisolatie, een Edelkamin pelletkachel, een Warmte Terug Win installatie WTW Itho HRU en verschillende soorten verlichting zoals PL en TL. Vrijwilligers van de Stichting NMP waren aanwezig voor uitleg. Zelf zien en een praatje maken met de gebruikers bleek heel interessant en helpt in de besluitvorming bij aanschaf.

Ook verzorgde het NMP op die dag een doorlopende presentatie over paddestoelen.

Een beamer-presentatie met foto’s van Hans Pieters vormde hiervoor de basis. Hans maakt al jaren natuurfoto’s en paddestoelen hebben daarbij zijn bijzondere belangstelling. Naast de regelmatig voorkomende soorten waren ook de wat zeldzamere te zien.

De combinatie natuur, milieu(techniek) en een sfeervolle locatie zorgde de gehele dag voor een gemêleerd en belangstellend gezelschap.

         

          

zie ook hier

 


 

27 oktober 2012                                                                  Nacht van de Nacht

Zaterdagavond 27 oktober bezochten meer dan 300 mensen de Nacht van de Nacht-manifestatie bij en in het bezoekerscentrum Ermelosche Heide. Vijf organisaties boden gezamenlijk een afwisselend programma. Het weer werkte ook goed mee: het was helder en de (bijna volle) maan gaf volop licht bij de nachtwandeling en nachtexcursie over de heide. Ze was echter nadelig voor het waarnemen van sterren en planeten. Twee telescopen stonden klaar om de nachtelijke hemel te verkennen. Bekeken werden o.a. de Maan, de Pleiaden en de Andromedanevel. In de schuur kon op een andere manier kennis gemaakt worden met het nachtelijke firmament. Op een groot scherm kon men de sterrenbeelden leren (her)kennen door middel van het computerprogramma Stellarium en bijbehorende tekst en uitleg. De korte lezingen, over vleermuizen, nachtgeluiden/vogels en lichtvervuiling, werden net als de buitenactiviteiten goed bezocht. Het NMP had een tafel ingericht met als thema "duurzaam". Passend in de Nacht van de Nacht was het lampenbord met de energiebesparende lampen. De catering was in handen van de Stichting Schapedrift. Kortom een geslaagde (eerste) opzet die zeker een vervolg gaat krijgen.

Organisatie: Stichting Schapedrift - KNNV afd. NW-Veluwe - Astra Alteria - Stichting Natuur- en Milieubescherming Putten - Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

                

 


 

 

 

naar boven