Stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo

home  NMP  activiteiten  educatie  boekjes  natuur  duurzaamheid  composteren  ErmeloSchoon  folders  contact  links  archief

 

 

archief activiteiten                    

activiteiten 2021

 Een laat begin dit jaar van onze activiteiten, welbekende oorzaak: de coronamaatregelen.
We hopen er vanaf nu weer een beetje werk van te gaan maken.
 
 
 7 juni 2021                                                  Start kabouterpad natuurtuin

En daar ze waren weer: de jongste kinderen van de Arendshorst.
Op een prachtige vroege maandagmorgen bezochten de 26 kleuters onze natuurtuin. Verdeeld in groepjes met mooie wilde bloemennamen, zoals Margrieten, Klaprozen, Koekoeksbloemen, Fluitenkruidjes, Viooltjes en Morgensterren trokken ze door het bos, langs de vijver en door de bloementuin, om te kijken, te ruiken, te voelen en te luisteren.

En ze ontdekten veel!

Bloemen in alle kleuren, vogels, bomen, struiken, mossen, kleine beestjes en niet te vergeten: de bijen van bijenstal Onder de Pannen.
De natuurtuinkabouters, waaronder Bollebuik, Hoplala, Puntmuts en Wede lieten zich niet echt zien, maar toch meenden sommige kinderen wèl een glimp te hebben opgevangen..
Kinderen, bloemen, vogels, vlinders en zoemende bijen, het was weer een heerlijke ochtend daar!

Niet alleen schoolgroepen kunnen het kabouterpad lopen. Ook ouders/grootouders kunnen ervoor in de natuurtuin terecht. Bij de keet is de brievenbus te vinden met daarin enkele exemplaren van het boekje met de opdrachten, en de plattegrond. Genummerde dakpannen in de tuin langs het pad wijzen de weg. Scholen betalen 35,00 euro voor een georganiseerde tocht langs het pad, wie zelfstandig met (klein)kind loopt doet dit gratis. Een eventuele vrijwillige bijdrage op de bankrekening van Stichting NMP is uiteraard welkom!


    

    Ermelo's Weekblad

 3 en 4 september 2021                                       Fête de la Nature

Het Fête de la Nature in de natuurtuin werd op vrijdagavond bij het laatste daglicht ingeluid door uit de stilte opdoemende doedelzakmuziek van Jan van Doornum.
Daarna volgde tot diep in de nacht een nachtvlinderexcursie van de KNNV NW Veluwe.
Stilte en duisternis, boven verwachting (te koud) tientallen verschillende soorten en een aanstekelijk enthousiasme van rondlopende en kruipende deelnemers (voor een buitenstaander bijna net zo mooi als de vlindertjes :))

    

    

    

De zaterdag werd gevuld met een keur aan toepasselijke activiteiten ( plantjes, bijen en andere beestjes, minirondleidingen, kabouters en elfjes, klompenpaden en fietstochten en wat niet meer...)
De sfeer was uiterst gemoedelijk en het weer werkte prima mee.

    

    

    

    

Wat daarnaast zorgde voor een hele mooie dag was de muzikale omlijsting:
's Ochtends door muziek van de bijzondere combinatie saxofoon/viool van Estia en Marlinde de Wolf, en 's middags door Jos Jongeling, die met sonore stem en sprankelend gitaarwerk putte uit zijn rijke repertoire vrolijke én melancholieke folk.

Ook bleek dat de tuin naast een uitgelezen hoeveelheid planten, bloemen en beestjes beschikt over een (voor een buitenlocatie) prima akoestiek.

Het wordt steeds leuker!    

    
 14 september 2021                                                    LETS in de natuurtuin

Dinsdag 14 september bracht een groep mensen van de LETS ruilkring Ermelo een bezoek aan de natuurtuin en bijenstal ‘Onder de Pannen’. Door de groep in tweeën te delen was het voor de gidsen goed te doen en konden de coronaregels goed in acht worden genomen. Bovendien was het in de buitenlucht of in de open bijenstal. Ferry Schaap vertelde in ¾ uur over het leven van de bij en het werk als imker. Ondertussen vertelde Gert Schuurman al lopend door de tuin over de eetbaarheid van verschillende planten. Na de wisseling van groep merkten we dat het bij bewolkt weer al vroeg donker wordt. Tegen half negen waren de kleuren van de natuur vervaagd tot een, misschien wel, 50 tinten grijs. Ondanks de voorspelde regen bleef het wel droog en werd het voor eenieder een mooie en toch ook wel leerzame avond.

   

 
17 september 2021                                                          Ermelo Schoon!


De traditionele en succesvolle jaarlijkse opruimactie door de Ermelose scholen..!


   

Ermelo's Weekblad

12 oktober 2021                                                   Week van  Duurzaamheid

Ondanks de regenbuien was er veel belangstelling bij de kraam van Veluwe Duurzaam op de markt in Ermelo. Het afhalen van een gratis solar buitenlamp of energieverbruiksmeter en/of de aanvraag voor een gesprek met de energiecoach, maakte dat er zelfs een rij wachtenden ontstond tijdens de droge momenten.

 


29 oktober 2021                                                                Weideles

LANDSCHAPPENPROJECT Ermelo is Zó!
Er-op-Uit! door het weidegebied van Horst en Telgt

Vrijdag 29 oktober ontvingen we bij Natuurtuin De Zandkamp aan de Konijnenwal weer een groep 7 van de Goede Herderschool voor een Er-Op-Uit!-les.

Het was een prachtige dag, met een stralende zon.
23 kinderen fietsten met hun begeleiders en de leerkracht een tocht door het weidegebied van Horst en Telgt, waar ze bij 6 afstappunten werden opgewacht door NMP-medewerkers, die klaarstonden met nadere informatie en een opdracht over het gebied.
Het Verloren Veld, het Riebroekerpad, boerderij De Boshof met een historisch sluisje en de oude Horster (Horstsche) beek, boerderij Groenewoud, Natuurtuin De Zandkamp met de vijver aldaar bieden rijke stof tot mooie verhalen.

Een deel van de weg werd als fototocht gefietst, waarbij de kinderen aan de hand van foto’s van markante plekken onderweg hun route bepaalden.

Oud-leerkracht en NMP-medewerker Theo Koster ging tevoren naar de school, om de kinderen aan de hand van de mooie eigen-gemaakte powerpoint een basis te geven voor de te fietsen tocht.
Ook de DVD 'Ermelo in vogelvlucht, struinen door de Ermelose landschappen' bleek bij de kinderen aan te slaan als opwarmertje.

                                                                   Het was al-met-al weer een feestje.

         
 30 oktober en 6 november 2021                            Duurzame Huizen Route

Op 30 oktober en 6 november coördineerde de werkgroep duurzaamheid van het NMP opnieuw de Duurzame Huizen Route in Ermelo.

Ermelo's Weekblad 

 


 


naar boven